Οι Υπευθύνοι  Π.Ε. των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπ/σης Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Αθηνών θα πραγματοποιήσουν  σε συνεργασία με το ΚΠΕ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ  επιμορφωτικό σεμινάριο στο πλαίσιο του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία.

                Θέμα του σεμιναρίου θα είναι: ‘’ Εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία από τη θεωρία στην πράξη ‘’με υποθέματα: α) «Ενέργεια – κυκλοφοριακό – ατμοσφαιρική ρύπανση», β) «Το νερό – Η θάλασσα» (λειτουργεί Εθνικό θεματικό δίκτυο) και γ) «Δάσος – Δασικές πυρκαγιές (λειτουργεί Περιφερειακό θεματικό δίκτυο)». Έμφαση θα δοθεί στην ενότητα «Ενεργοί πολίτες, συμμετοχικότητα στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων» που αποτελεί το θεματικό έτος της UNESCO τη φετινή σχολική χρονιά.

Το σεμινάριο απευθύνεται συνολικά σε εξήντα (60) εκπαιδευτικούς και από τις τέσσερις Δ/νσεις, δηλαδή δεκαπέντε (15) από κάθε Δ/νση. Αν υπάρξουν κενά από οποιαδήποτε Δ/νση μπορούν να συμπληρωθούν από   εκπαιδευτικούς των άλλων Δ/νσεων που συμμετέχουν στο σεμινάριο. Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν να παρακολουθήσουν πρέπει να υλοποιούν πρόγραμμμα  Π.Ε. στα Σχολεία τους σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.  Θα προηγηθούν εκπαιδευτικοί που δεν έχουν επιμορφωθεί στην Π.Ε. και που συμμετέχουν στα θεματικά δίκτυα του ΚΠΕ Αργυρούπολης.Θα επιλεγεί  μόνο ένας (1) εκπαιδευτικός από κάθε σχολική μονάδα, ώστε να συναινέσουν , οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, σε τροποποίηση σχολικού ωραρίου για την Παρασκευή, προκειμένου η έναρξη την ημέρα αυτή να είναι στις 12.30, για να γίνουν και τα εργαστήρια.

Αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά στη φόρμα:

https://docs.google.com/forms/d/1PFW1eaEeqZo0_2VbromxFKY9ovEeE6QiT6GxPzlSFsI/viewform ( Πατήστε επάνω στον σύνδεσμο ή κάνετε αντιγραφή και επικόλληση στην γραμμή αναζήτησης του υπολογιστή σας)

 Καταληκτική ημερομηνία μέχρι τις 12 το  μεσημέρι της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου 2014.

 Η ημερομηνία είναι ανελαστική για τη διαδικασία έγκρισης του σεμιναρίου και των συμμετοχών από το Υπουργείο Παιδείας. Σε όσους παρακολουθήσουν κανονικά το σεμινάριο θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Οι συμμετέχοντες επίσης θα πάρουν φάκελο με αναλυτικό πρόγραμμα, γραφική ύλη και σχετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Οι εργασίες του σεμιναρίου θα λάβουν χώρα στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Αργυρούπολης (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια Φυσικοχημείας και Βιολογίας, εκπαιδευτικός κήπος, αίθουσες H/Y και Βιβλιοθήκης κλπ.) και στο πεδίο (πλαγιά Υμηττού, παραλία Αλίμου, κτιριακές εγκαταστάσεις, γειτονιά).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Το Σεμινάριο θα έχει  συνολική διάρκεια είκοσι τεσσάρων (24) διδακτικών ωρών.

 

Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2014:

16.45 - 17.00: Προσέλευση, εγγραφές, παραλαβή φακέλου με πρόγραμμα, γραφική ύλη, ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό.

17.00 - 17.20: Χαιρετισμοί, αλληλογνωριμία, πρόγραμμα, στοχοθεσία.

17.20 - 18.00: «Ο αξιακός προσανατολισμός και το γνωστικό υπόβαθρο βασικές προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση και συμμετοχικότητα των παιδιών και των ενηλίκων στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων» (Γ. Φαραγγιτάκης)

18.00 - 19.00: Εισηγήσεις Υπευθύνων Π.Ε. σε ολομέλεια ή ανά Δ/νση και συζήτηση με τους συμμετέχοντες (Γ. Φέρμελη, Β. Πετρίδου, Ι. Ντίνου, Αθ. Ιωάννου)

19.00 - 19.20: Διάλειμμα

19.20 - 21.20: Παρακολούθηση προγραμμάτων του ΚΠΕ  στην τάξη σε τρεις (3) ομάδες εκπαιδευτικών: α) «Ενέργεια – κυκλοφοριακό – ατμοσφαιρική ρύπανση» (Α. Κατσιγιάννη, Μ. Φωτιάδης), β) «Το νερό - Η θάλασσα» (Γ. Φαραγγιτάκης, Β. Κωνσταντινίδης) και γ) «Δάσος - Δασικές πυρκαγιές» (Θ. Σμπαρούνης, Μ. Δρακοπούλου).

 

Παρασκευή, 7 Μαρτίου 2014:

12.15 - 12.30: Προσέλευση (προσφέρονται καφές, τσάι, αναψυκτικά, κέικ , κουλουράκια)

12:30 - 14:40: Συνέχεια της παρουσίασης των τριών (3) προγραμμάτων του Κ.Π.Ε.  Αργυρούπολης στο πεδίο: παραλία Αλίμου, πλαγιά Υμηττού, κτιριακές εγκαταστάσεις, γειτονιά (οι μεταφορές των εκπαιδευτικών θα γίνουν με πούλμαν).

14.40 - 15.30: Γεύμα στον κήπο του ΚΠΕ

15.30 - 17.30: Εργαστήρια (νερού, δάσους, ενέργειας) με τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ Αργυρούπολης

17.30 - 17.50: Διάλειμμα

17.50 - 20.00: Παιδαγωγικά εργαστήρια σχεδιασμού σχολικού προγράμματος σε τρεις ομάδες με το συντονισμό των εκπαιδευτικών του Κ.Π.Ε. και των Υπευθύνων Π.Ε.

1η ομάδα: «Ενέργεια – Κυκλοφοριακό – Ατμοσφαιρική Ρύπανση»

2η ομάδα: «Το νερό - Η θάλασσα»

3η ομάδα: «Δάσος – Δασικές Πυρκαγιές»

(επιλογή θέματος, στοχοθεσία, μεθοδολογία προσέγγισης, χρονοδιάγραμμα, συνεργασία με τον Υπεύθυνο, συνεργασίες με ειδικούς επιστήμονες, τα ΚΠΕ  και την τοπική κοινωνία, συγκρότηση ομάδων εργασίας, πηγές πληροφόρησης, συγκέντρωση και ταξινόμηση υλικού, επισκέψεις πεδίου, εργαστηριακές μετρήσεις, σύνδεση με το αναλυτικό πρόγραμμα, κριτική σύνθεση, τεχνικές παρουσίασης, αξιολόγηση, κ.α.).

 

Σάββατο, 8 Μαρτίου 2014:

09:15 - 11:30: Συνέχεια των παιδαγωγικών εργαστηρίων σχεδιασμού σχολικού προγράμματος σε τρεις ομάδες. Προετοιμασία παρουσιάσεων  σχεδίων προτεινόμενων προγραμμάτων.

11:30 - 11:50: Διάλειμμα (προσφέρεται καφές, αναψυκτικά, τσάι, κουλουράκια, κέικ).

11:50 - 14:00: Ημίωρες παρουσιάσεις των προτάσεων των Ομάδων Εργασίας των Παιδαγωγικών Εργαστηρίων

14:00 - 15:00: Ελαφρύ γεύμα στον κήπο του ΚΠΕ

15.00 - 15.45: Θεματικά δίκτυα: τα θεματικά δίκτυα του ΚΠΕ Αργυρούπολης και των Δ/νσεων Α/θμιας Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄.

15:45 - 16:30: Συζήτηση  με τους Εκπαιδευτικούς – Αξιολόγηση του σεμιναρίου.

 

Τα έξοδα του σεμιναρίου θα καλυφθούν από το Τεχνικό Δελτίο Υποέργου του ΕΣΠΑ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης) και όπου χρειαστεί από τη Διαχειριστική Επιτροπή του ΚΠΕ Αργυρούπολης.

Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλεγούν μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ (www.kpea.gr) για οδηγίες συγκοινωνιακής σύνδεσης και οδικής προσέλευσης στο ΚΠΕ Αργυρούπολης. Σημειώνουμε ότι φέτος λειτουργεί ο Σταθμός του Μετρό «ΑΛΙΜΟΣ» δύο δρόμους κάτω από το ΚΠΕ Αργυρούπολης που διευκολύνει καθοριστικά την πρόσβαση των εκπαιδευτικών.