Επιμορφωτική Εσπερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης,Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας σε συνεργασία με το Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου
Επιμορφωτική Εσπερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας σε συνεργασία με το Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ. και τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄και Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικήςκαι Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Α΄ και Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής.
Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, προτίθεται να διοργανώσει τη δεύτερη προγραμματισμένη Εσπερίδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τη Φωτορρύπανση, διάρκειας 6 διδακτικών ωρών, σε συνέχεια της πρώτης που υλοποιήθηκε στις 25-10-2016. Η Εσπερίδα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (E.A.A.) και τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Β΄και Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικήςκαι Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Α΄ και Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής.
Η Εσπερίδα με τίτλο
«Φωτορρύπανση, αειφόρος ανάπτυξη, και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Globe at Νight 2017»
θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28 Μαρτίου και ώρες 18:30-23:00. στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη (Ιωάννου Μεταξά και Βασιλέως Παύλου,).Tο Κέντρο Επισκεπτών ( http://www.astro.noa.gr/gr/visitorcenter/penteli/ ) διαθέτει χώρο στάθμευσης και κυλικείο.
Η Φωτορρύπανση προκαλείται από τη λανθασμένη και ακατάλληλη εφαρμογή εξωτερικού φωτισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αντί να καλύπτει μόνο τις ανάγκες ορατότητας, κατασπαταλά ενέργεια σκορπώντας περιττό φως στο νυχτερινό περιβάλλον και στον ουρανό. Η καταπολέμηση του φαινομένου θεωρείται ύψιστης σημασίας για τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
Το παγκόσμιο πρόγραμμα Globe at Night 2016 έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Φωτορρύπανσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή τους.
Το πρόγραμμα αυτό προτείνεται από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), που οργανώνει για την Ελλάδα το παγκόσμιο πρόγραμμα "Ο πλανήτης Γη το βράδυ..." -Globe at Night 2016. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό την αιγίδα των αμερικάνικων οργανισμών National Optical Astronomy Observatory, Association of Universities for research in Astronomy με την υποστήριξη του National Science Foundation.
Το Globe at Night αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για τους μαθητές, να ασχοληθούν και να προσεγγίσουν παράλληλα με τη Φωτορρύπανση, θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής.
Κριτήρια επιλογής εκπαιδευτικών :
- Η συμμετοχή τους στην 1η Εσπερίδα της φωτορρύπανσης, τον Οκτώβριο του 2016
- Η υλοποίηση προγράμματος Π.Ε. σχετικού με την φωτορρύπανση
- Η εγγραφή του σχολείου στο πρόγραμμα Globe at Νight 2017
Τρόπος εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής: οι εκπαιδευτικοί μπορούν να εκδηλώσουν την πρόθεση παρακολούθησης της Εσπερίδας, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα :
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf7uN7S-YOW_AppfYUbB7HxlHtwbUFvgC_EOEZavrVLf706OQ/viewform
Οι συμμετέχοντες της Εσπερίδας θα ειδοποιηθούν στα προσωπικά τους e-mails μετά τη λήξη της υποβολής των δηλώσεων. Επίσης ο πίνακας των συμμετεχόντων θα αναρτηθεί στο blog της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ.Δ.Ε. Β΄Αθήνας.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017
Η Υπεύθυνη Π.Ε. Ιωάννα Ντίνου
Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας
Αθανάσιος Αλεξόπουλος
Συνημμένο : ενδεικτικό πρόγραμμα
Ενδεικτικό Πρόγραμμα επιμορφωτικής εσπερίδας με τίτλο:
«Φωτορρύπανση, αειφόρος ανάπτυξη, και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα»
Globe at Νight 2017
Τρίτη 28 Μαρτίου 2017
18:30 - 18:45 |
Χαιρετισμοί |
18:45 - 18:55 |
Παρουσίαση εργασίας από την Α' τάξη Δημοτικού Σχολείου Πολυδενδρίου, υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Πολυξένη Μαγγάναρη |
19:00 - 19:30 |
«Η κλιματική αλλαγή στη Γη μετά το παράδειγμα της Αφροδίτης», Ακαδημαϊκός κ. Χρήστος Ζερεφός, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας στο ΕΚΠΑ. |
19:30 - 20:00 |
«Αναζητώντας την αλήθεια με το φως», Καθηγητής κ.Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ |
20:00 - 20:30 |
«Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της φωτορρύπανσης», Δρ. Μαργαρίτα Μεταξά, καθ. Αρσακείου, συνεργάτης ΕΑΑ. |
20:30 - 20:40 20:40 – 20.50 |
Παρουσιάσεις των εργασιών από τις ομάδες των σχολείων |
20:50 - 21:05 |
Διάλειμμα |
21:10 - 22:00 |
Ουρανογραφία και το πρόγραμμα GlobeatNight Δρ. Αναστάσιος Δαπέργολας, Ερευνητής ΙΑΑΔΕΤ. |
22:00 - 23:00 |
Παρατήρηση νυκτερινού ουρανού με το τηλεσκόπιο Newall |