Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος σε δράση ευαισθητοποίησης  για το Περιβάλλον και την Αειφορία με θέμα « Όχι πλαστικά στην θάλασσα μου »

  Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β/θμιας Β’ Αθήνας  δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της, τη Hμέρας Περιβάλλοντος 5 Ιουνίου και της ημέρας των Ωκεανών 8 Ιουνίου μια 15ημερη  δράση με θέμα « Όχι πλαστικά στην θάλασσα  μου»

Η δράση απευθύνεται σε όλους όσους θα ήθελαν πάρουν μέρος, εκπαιδευτικούς, μαθητές , γονείς και ευρύτερη τοπική κοινωνία.

Πηγή έμπνευσης της δράσης : No plastic challenge 2019 η οποία έχει στόχο να μειώσουμε το πλαστικό μας αποτύπωμα.

Προβληματισμός :

 Παραγωγή πλαστικού και ρύπανση από πλαστικό  

 • Η παραγωγή πλαστικού έχει πολλαπλασιαστεί κατά 20  φορές τα τελευταία  50 χρόνια σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
 • Η ανάπτυξη πλαστικών μιας χρήσης και η μαζική χρήση πλαστικών συσκευασιών και φιαλών δημιουργούν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα Την τελευταία δεκαετία, ο κόσμος έχει παράξει περισσότερα πλαστικά από ότι τα προηγούμενα 100 χρόνια.
 • Το ήμισυ του χρησιμοποιούμενου πλαστικού είναι μιας χρήσης κατά τον ΟΗΕ . Λίγα λεπτά χρήσης ενάντια σε εκατοντάδες χρόνια παρουσίας στη φύση
 • Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Γαλλίας , διατηρούν μια μέση πλαστική σακούλα μόνο για 20 λεπτά. Ωστόσο, μια πλαστική σακούλα διαρκεί μεταξύ ενός και τεσσάρων αιώνων για να εξαφανιστεί

Ρύπανση και επιπτώσεις στα οικοσυστήματα

 

 • Η πλαστική ρύπανση έχει φτάσει σε ανησυχητικές διαστάσεις , ενώ κάθε χρόνο τουλάχιστον 8 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς (ΟΗΕ) . Μόλις βρεθούν  στον ωκεανό, είναι πολύ δύσκολο ή αδύνατο να καθαριστούν  αυτά τα απόβλητα. Επιπλέουν σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου, από τις πολικές περιοχές έως τον ισημερινό.
 • Σχεδόν το 80% όλων των αποβλήτων στους ωκεανούς μας είναι πλαστικά απόβλητα – (ΟΗΕ).
 • Τα πλαστικά απόβλητα σκοτώνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και περισσότερα από 100.000 θαλάσσια θηλαστικά κάθε χρόνο (UNESCO)
 • Μεταξύ 60% και 80% των θαλασσίων αποβλήτων  είναι χερσαία (τα υπόλοιπα προέρχονται κυρίως από τον κλάδο της αλιείας). Τα πιο κοινά θαλάσσια απορρίμματα  αποτελούνται από πλαστικά και συνθετικά υλικά που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και στα θαλάσσια πτηνά.
 • Μέχρι το 2050, θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από τα ψάρια στους ωκεανούς μας  ( Ίδρυμα Ellen MacArthur )
 • Στην Κορσική, υπάρχουν περισσότερα μικροπλαστικά  στη θάλασσα από ό,τι  πλαγκτόν   Documentaire Plastic partout, Arte

Οι επιπτώσεις στην υγεία

 • Πολλά πλαστικά περιέχουν φθαλικές ενώσεις (DEHP)και   μία οργανική χημική ένωση, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών (PC)  (BPA). Τα τρόφιμα ή τα ποτά που αποθηκεύονται σε αυτά τα πλαστικά μπορούν να μολυνθούν από αυτές τις χημικές ουσίες.Έτσι, μια πρόσφατη μελέτη - Environmental Science and Pollution Research-έδειξε ότι το νερό που αποθηκεύεται σε πλαστικά μπουκάλια περιέχει δύο φορές περισσότερες ορμόνες (αρσενικές ή θηλυκές) από αυτό που αποθηκεύεται  φιάλες ή το νερό της βρύσης .
 • Εάν τα τρόφιμα θερμαίνονται μέσα σε πλαστικά δοχεία, αυτές οι ουσίες μεταναστεύουν επίσης σε τρόφιμα και στο σώμα μας. Αυτές οι ουσίες είναι δυνητικά επιβλαβείς για τις ανθρώπινες ορμόνες, τα αναπαραγωγικά συστήματα και την πρόωρη ανάπτυξη των παιδιών.

Η Ανακύκλωση και τα όριά της

 • Το ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικών προϊόντων ανέρχεται μόλις στο 21% στη Γαλλία - Ademe (υπολογίζεται σε λιγότερο από 10% στον κόσμο). Το πλαστικό είναι δύσκολο να ανακυκλωθεί και όχι πολλές φορές.
 • Εκτιμάται ότι το 9% του πλαστικού που παράγεται παγκοσμίως ανακυκλώνεται, το 12% καίγεται και το 75% είναι θαμμένο υπόγεια ή διάσπαρτα στη φύση δημιουργώντας σημαντική ρύπανση.

Βιοδιασπώμενες, λιπασματοποιήσιμες σακούλες

 • Υπάρχουν ασφαλώς πλαστικές σακούλες που ονομάζονται "βιοδιασπώμενες". Ωστόσο, σύμφωνα με μια αυστραλο-γερμανική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2011, μόνο 3 έως 10% των συστατικών αυτών των σακουλών  διασπώνται  στο νερό, ενώ τα υπόλοιπα γίνονται πιθανά γεύματα για τα θαλάσσια ζώα. Αυτά τα πλαστικά που παρουσιάζονται ως λύσεις για την πλαστική ρύπανση προκαλούν σύγχυση στον καταναλωτή.

 

Οι αρχές της δράσης:

 

 Μπορούμε να συμμετέχουμε μεμονωμένα ή συλλογικά: καταναλωτές, αθλητικές ενώσεις, εταιρείες, τοπικές κοινότητες, παιδιά, λάτρεις της θάλασσας . Συμμετέχουμε επιλέγοντας να υιοθετήσουμε μία, πολλές ή όλες τις μικρές χειρονομίες που προτείνονται: χωρίς πλαστικά καλαμάκια, χωρίς πλαστική φιάλη, χρήση στερεού σαπουνιού.

Μέγιστη αποφυγή πλαστικού μίας χρήσης (πλαστικό κύπελλο, πλαστικά μαχαιροπίρουνα)

Παίρνουμε μαζί μας  ένα μπουκάλι, ένα φλιτζάνι, ένα γυαλί που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, μαχαιροπίρουνα στην δουλειά ή στο Σχολείο.

Το γνωστοποιούμε στα κοινωνικά μας  δίκτυα, διαδίδουμε με οπτικά στοιχεία την δράση μας  και προσκαλούμε τις επαφές μας να συμμετάσχουν !

Συμμετοχή στο Facebook event No plastic in my sea και κάνουμε χρήση του hashtag #noplasticchallenge στο Twitter και στο Σχολείο της Δημιουργικότητας με το ίδιο  hashtag

 

Η 15μερη Agenda #noplasticchallenge

 

1η ημέρα: Δεν χρησιμοποιώ πλαστικά μαχαιροπήρουνα

8η ημέρα Πλένω με αειφόρο τρόπο τα χέρια μου. Χρησιμοποιώ  σαπούνι πλάκα και λέω αντίο στο πλαστικό στο μπάνιο μου.

2η  ημέρα: Πάω για καφέ, για αναψυκτικό και δεν ξεχνώ : Χωρίς καλαμάκι σας παρακαλώ

9η ημέρα Αποφεύγω όλα τα συσκευασμένα προϊόντα, εάν μπορώ αγοράζω προϊόντα χύμα.

3η  ημέρα: Έχω μαζί μου την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα για τα ψώνια μου.

10η ημέρα Αρχίζω την εβδομάδα στην δουλειά με το ποτήρι, το φλυτζάνι και ότι άλλο χρειάζομαι έτοιμα και επαναχρησιμοποιούμενα

4η ημέρα: Δεν αγοράζω φρούτα ή λαχανικά σε πλαστικές συσκευασίες

11η ημέρα Στο Σχολείο, στην δουλειά, στον περίπατο στην βόλτα ποτέ χωρίς το παγουράκι μου

5η ημέρα: Δοκιμάζω να χρησιμοποιήσω σαμπουάν σε στερεές πλάκες για να μειώσω το πλαστικό στο μπάνιο μου.

12η ημέρα Αγοράζω ρούχα από φυτικές ίνες για να αποφύγω την διασπορά των πλαστικών ινών στο νερό.

6η  ημέρα: Παρατηρώ εάν υπάρχει σήμανση Ecocup… κλπ στις εξόδους και τα ψώνια μου και επιλέγω τις eco συσκευασίες

13η ημέρα Δεν αγοράζω από το διαδίκτυο, συχνά τα προϊόντα είναι υπερβολικά πολύ συσκευασμένα.

7η ημέρα Αποφεύγω τις μικρές ατομικές συσκευασίες ( βούτυρο, μέλι, μαρμελάδα κλπ)

14η ημέρα Και αν έφτιαχνα μόνος/η τα οικιακά μου απορρυπαντικά, σαπούνια…

8η ημέρα  Έχω ήδη μειώσει το πλαστικό που καταναλώνω και ότι χρησιμοποιώ το ξεχωρίζω για ανακύκλωση.

15η ημέρα Και αν έφτιαχνα μόνος/η τα …( σας αφήνουμε να αυτοσχεδιάσετε και να μας προτείνετε ιδέες!

 

Αναφορές:

No plastic challenge

ΕΦΕΤ

Facts and figures on marine pollution

ONU:Notre planète est étouffée par la pollution plastique

Plastic partout ARTE

 Ellen MacArthur Foundation launches New Plastics Economy Global Commitment to eliminate plastic waste at source

 Τι υλικά ανακυκλώνουμε

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την ανακύκλωση

 

 

Η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: Ιωάννα Ντίνου

 

 

 

 

                                                                           Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης

 

 

 

                                                                               Αθανάσιος Αλεξόπουλος