Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
17 juin 2023

Οι μέσες θερμοκρασίες σε όλο τον κόσμο φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ για τις αρχές Ιουνίου

Παρίσι (AFP) - Οι παγκόσμιες μέσες θερμοκρασίες στις αρχές Ιουνίου ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ για τη συγκεκριμένη περίοδο από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, ξεπερνώντας τα προηγούμενα ρεκόρ με "σημαντική διαφορά", πιθανώς μια πρόγευση του φαινομένου El Niño.
"Ο κόσμος μόλις έζησε την πιο ζεστή αρχή του Ιουνίου που έχει καταγραφεί ποτέ, μετά από έναν Μάιο που ήταν μόλις 0,1°C ψυχρότερος από το ρεκόρ", δήλωσε την Πέμπτη σε ανακοίνωσή της η Samantha Burgess., αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).
Το Copernicus, το οποίο δεν διευκρινίζει την τιμή αυτών των παγκόσμιων μέσων θερμοκρασιών, επισημαίνει ωστόσο ότι έχουν ξεπεράσει τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά περισσότερο από 1,5°C.
Η Συμφωνία του Παρισιού, που συνήφθη τον Δεκέμβριο του 2015 στο τέλος της COP21, στόχευε συγκεκριμένα στο να διατηρηθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας "πολύ κάτω από τους 2°C" κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της στον 1,5°C αντ' αυτού.
Ωστόσο, μεταξύ 7 και 11 Ιουνίου, η μέση ημερήσια θερμοκρασία σε όλο τον κόσμο έχει ήδη αυξηθεί κατά τουλάχιστον 1,5°C σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, και μάλιστα έφτασε επιπλέον 1,69°C στις 9 Ιουνίου, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος του Copernicus.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που το όριο του 1,5°C ξεπερνιέται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του Ιουνίου, αν και έχει ήδη ξεπεραστεί αρκετές φορές το χειμώνα και την άνοιξη τα τελευταία χρόνια.
"Οι μέσες παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες του αέρα για τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στο σύνολο δεδομένων ERA5 (παγκόσμια κλιματικά δεδομένα που καταγράφονται από το 1979, σ.σ.) για τις αρχές Ιουνίου, και μάλιστα με σημαντική διαφορά", εξηγεί το Copernicus, το οποίο εργάζεται με δεδομένα που χρονολογούνται από το 1950.
"Δεν αποτελεί έκπληξη, διότι οι θερμοκρασίες βρίσκονται σε άνοδο", σχολίασε ο François-Marie Bréon, αναπληρωτής διευθυντής του Γαλλικού Εργαστηρίου για το Κλίμα και τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες (LSCE), σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP. "Όταν αναπτύσσεται ένα φαινόμενο Ελ Νίνιο, τείνει να αυξάνει τις θερμοκρασίες κατά μερικά δέκατα του βαθμού", εξήγησε.
Αυτά τα νέα ρεκόρ ζέστης έρχονται σε μια εποχή που το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο γενικά συνδέεται με αύξηση των παγκόσμιων θερμοκρασιών, έχει επισήμως ξεκινήσει, όπως επισημαίνει το  Copernicus το οποίο  ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι η επιφάνεια των ωκεανών μόλις βίωσε τον πιο θερμό μήνα Μάιο που έχει καταγραφεί ποτέ.
 "Μια ισχυρή τάση
"Αν ένα έτος είναι ιδιαίτερα θερμό, αυτό δεν είναι απαραίτητα σημαντικό, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι η συνολική τάση, η οποία δείχνει αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 2 δέκατα του βαθμού ανά δεκαετία", τονίζει ο François-Marie Bréon.
"Κάθε κλάσμα του βαθμού μετράει, αν θέλουμε να αποφύγουμε ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες από την κλιματική κρίση", επιμένει η Samantha Burgess.
Η Copernicus εδρεύει στη Βόννη, όπου διεξάγονται επί του παρόντος διεθνείς διαπραγματεύσεις για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενόψει της μεγάλης διάσκεψης COP28 που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Ντουμπάι στο τέλος του έτους. Στη διάσκεψη θα συζητηθεί έντονα το ζήτημα της χρήσης ορυκτών καυσίμων (άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου) από την ανθρωπότητα, που αποτελούν τις κύριες αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
"Τα έτη Ελ Νίνιο ήταν πάντα θερμά, αλλά τώρα συμβαίνουν σε ένα πλαίσιο θέρμανσης που τροφοδοτείται από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, δεκαετία με τη δεκαετία, γεγονός που έχει καταστήσει πιο πιθανές τις ακραίες θερμοκρασίες", προειδοποιεί ο Richard Hodgkins, καθηγητής Φυσικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι θερμές περίοδοι "έχουν ως αποτέλεσμα δασικές πυρκαγιές, λιώσιμο των πάγων στους πόλους και αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για κλιματισμό", τα οποία "απλώς ενισχύουν την αύξηση της θερμοκρασίας", καταλήγει, την ώρα που η ξηρασία πλήττει την Ευρώπη και τεράστιες πυρκαγιές καταστρέφουν αυτή τη στιγμή τον Καναδά.
Ένας άλλος τομέας που απασχολεί τους ειδικούς είναι το φαινόμενο των "εξαιρετικά υψηλών" θερμοκρασιών πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, λέει ο François-Marie Bréon.
© AFP

Μετάφραση , προσαρμογή Ιωάννα Ντίνου Οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες στις αρχές Ιουνίου ήταν οι θερμότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ για τη συγκεκριμένη περίοδο από την ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus © AFP/Archives R. Satish BABU

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 170
Newsletter
Publicité