Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
14 octobre 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (10/10/2013)

ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (10/10/2013)

Τα Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Γ Αθήνας πραγματοποίησαν Ημερίδα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο της εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που θέσπισε το Υ.ΠΑΙ.Θ.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Χαϊδαρίου και είχε τίτλο "Μικροί ενεργοί πολίτες για το περιβάλλον'' σύμφωνα με το θεματικό έτος της UNESCO.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα δύο τοπικά θεματικά Δίκτυα των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Γ΄ Αθήνας ''Ο Κήπος των Χρωμάτων και των Αρωμάτων '' και ''Σχολικοί λαχανόκηποι: καλλιεργώ μέρος της τροφής μου'' από την Ελένη Νιάρχου, Υπεύθυνη ΠΕ της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης, και κατόπιν έγινε μια εισαγωγή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, την εκπαίδευση για την Αειφόρο ανάπτυξη και τις βιωματικές πρακτικές μάθησης από την Υπεύθυνη ΠΕ της Δ/νσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιωάννα Ντίνου. Ο Αλέξανδρος Θεοδωρίδης από τη ΜΚΟ «Μπορούμε» παρουσίασε τις δράσεις της οργάνωσης, μίας ομάδας ενεργών πολιτών που απλά αποφάσισαν να δράσουν ενάντια στο κοινωνικό φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων, παρέχοντας παράλληλα σημαντική στήριξη με τη μορφή δωρεάς τροφίμων σε εκατοντάδες φορείς σε όλη την Ελλάδα, που φροντίζουν τους συνανθρώπους μας. Επίσης έγινε αναφορά σε παραδείγματα εκπαιδευτικών και μαθητών που ως ενεργοί πολίτες έχουν βοηθήσει το ΜΠΟΡΟΥΜΕ αλλά και άλλους φορείς.  Τέλος η Ελένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της WWF Ελλάς, ενημέρωσε σχετικά με το πόσο η διατροφή μας είναι οικολογική-οικονομική και πόσο ενεργοί πολίτες είμαστε σε σχέση με τον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη με τη συμμετοχή παρευρισκομένων όλων των ηλικιών στο παιγνίδι / εργαστήριο. Επίσης έδωσε μία πρόγευση από το νέο  πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF "Μαζί για μια καλύτερη ζωή: ζούμε οικολογικότερα, οικονομικότερα, συμμετοχικά".

Στο Δεύτερο μέρος της Ημερίδας παρουσιάστηκαν ενδεικτικά υπό μορφήν εισηγήσεων αλλά και δρώμενων καλές πρακτικές από 3 Δημοτικά (3ο Δ.Σ. Χαϊδαρίου, 10ο Δ.Σ. Αγ. Αναργύρων, 5ο Δ.Σ. Πετρούπολης), 1 Γυμνάσιο (2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου) και 1 Λύκειο της Δ/νσης (Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Αγ. Αναργύρων).

 

Παράλληλα λειτούργησε έκθεση με έργα μαθητών που έγιναν στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκ/σης ( Ζωγραφική, μακέτες , κατασκευές).

 

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές της Ημερίδας ήταν η συμμετοχή 40 περίπου μικρών μαθητών του 3ου Δημ. Σχολείου Χαϊδαρίου που χόρεψαν, έπαιξαν, τραγούδησαν αποσπάσματα από 3 περιβαλλοντικά προγράμματα που υλοποίησαν την προηγούμενη χρονιά και μας έδειξαν με παιγνιώδη και ευχάριστο τρόπο ένα παράδειγμα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης στο Δημοτικό Σχολείο. Επίσης μια εξαιρετική έκπληξη μάς περίμενε από τους μαθητές του 6ου Γυμνασίου Χαϊδαρίου, οι οποίοι για τα «γενέθλια του κήπου/λαχανόκηπου» παρασκεύασαν μια τούρτα-λαχανόκηπο αποκλειστικά με βρώσιμα υλικά (η οποία και τιμήθηκε δεόντως στο διάλειμμα) για τα πρώτα γενέθλια των δικτύων μας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν 150 ενεργοί εκπαιδευτικοί και 200 περίπου μαθητές, γονείς αλλά και κάτοικοι της περιοχής όλων των ηλικιών, ένα πραγματικό άνοιγμα στην τοπική κοινωνία.

Παρόντες ήταν πολλοί Διευθυντές Σχολείων από την Α/θμια και Β/θμια καθώς και η κ. Σοφία Δημητρίου, πρώην Υπεύθυνη ΠΕ Β/θμιας Γ Αθήνας και νυν Πρόεδρος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ , ο κ. Σταμάτης Βενέτης, Υπεύθυνος του ΚΕΣΥΠ Αιγάλεω και η κ. Βασιλική Κόντου, αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ελευσίνας.

Θερμές ευχαριστίες στο Δήμο Χαϊδαρίου για την παραχώρηση της αίθουσας και  στη Διευθύντρια του 2ου Γ/σιου Χαϊδαρίου κ. Ασημίνα Ζαμπούνη για την παροχή της μικροφωνικής κάλυψης της εκδήλωσης.

 

Οι Υπεύθυνες  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

των Διευθύνσεων Α/Θμιας και Β/θμιας Γ΄ Αθήνας

 

Ελένη Νιάρχου - Ιωάννα Ντίνου


 

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 089
Newsletter
Publicité