Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
29 mai 2015

ΘΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΚΠΕ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΠΕΡΙΦ. Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ

Διεύθυνση     :  Παύλου Μπακογιάννη 4,

                          ΤΚ 36 100, Καρπενήσι

Πληροφορίες: Κοπανάκης Εμμανουήλ,

Κούτρας Παναγιώτης

Τηλ.:  22370 80843, φαξ: 22370 80863

e-mail             :  mail @ kpe-karpen.eyr.sch.gr

Ιστοσελίδα    : http://kpe-karpen.eyr.sch.gr

 

 

 

Προς: Δνσεις Αθμιας & Βθμιας Εκπαίδευσης Νομών Εμβέλειας

(με τη παράκληση να διαβιβαστεί στα σχολεία αρμοδιότητας για ενημέρωση των εκπαιδευτικών)

 

Κοιν.: Περιφερειακή Δνση Αθμιας & Βθμιας Εκπ/σης Στερεάς Ελλάδος

 

 

                       -Αποστολή μόνο ηλεκτρονικά-

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Θερινό Σχολείο»

 

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καρπενησίου διοργανώνει πιλοτικά, 7ήμερο Θερινό Σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από 1 Ιουλίου έως 7 Ιουλίου 2015, με θέμα:

 

«Το Σχολείο στη Φύση»

 

Η θεματική του Σεμιναρίου αφορά διδασκαλία μεθόδων και πρακτικών για μία πιο φυσική διδασκαλία, πως να προσεγγίζουν οι άνθρωποι τη Φύση, πώς να μαθαίνουν βιωματικά και συνεργατικά σε αυτή, πώς να λειτουργούν σε πιο φυσικούς ρυθμούς και συνάμα πιο αποτελεσματικά, και πώς να εφαρμοστεί αυτό στο σχολικό περιβάλλον.

  

 

Στόχοι του σεμιναρίου,  είναι οι συμμετέχοντες

 

Να γνωρίσουν την ιδιαίτερη Φύση της Ευρυτανίας, μέσα από τη προσέγγιση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, οικολογικής ισορροπίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Να γνωρίσουν και αλληλοδιερευνήσουν διάφορες μεθόδους διδασκαλίας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Να αναπτύξουν ομαδικότητα, προσωπική πειθαρχία, καλλιέργεια του συντονιστικού τους ρόλου και να αντλήσουν ευχαρίστηση μέσα από τις Υπαίθριες-Ομαδικές Δραστηριότητες στη Φύση.

Να έχουν την ευκαιρία για αλληλεπίδραση, καλλιέργεια και εξέλιξη του Θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

 

 

 

Συμμετέχοντες

 

Το σεμινάριο απευθύνεται σε 30 εκπαιδευτικούς των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ Καρπενησίου (Β/θμια: Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Α’ Αθήνας, Γ’ Αθήνας, Δυτ. Αττικής, Πειραιά και Α/θμια: Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Α’ Αθήνας, Ανατ. Αττικής, Δυτ. Αττικής, Πειραιά). Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι απαραίτητο να έχουν προηγούμενη εμπειρία στη Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Μπορούν να συμμετάσχουν και Αναπληρωτές. Επίσης επιπλέον των παραπάνω, μπορούν να συμμετάσχουν και έως 2 μέλη Παιδαγωγικών Ομάδων από κάθε ΚΠΕ.

 

Για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του σεμιναρίου θα δημιουργηθούν Εθελοντικές Ομάδες Εργασίας για τη γραμματεία, τη λειτουργία του καφέ, τα γεύματα στη Φύση, τη μεταφορά υλικών, τις υπαίθριες δραστηριότητες, τη καθαριότητα, τη μουσική κ.α.

 

Εισηγητές

 

Όσοι εκπαιδευτικοί έχουν να παρουσιάσουν μία εισήγηση ή ένα εργαστήριο ή μία βιωματική ή υπαίθρια δραστηριότητα, θα μπορούν να προτείνουν μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης να το κάνουν. Εννοείται ότι θα έχει άμεση σχέση με τη θεματική του σεμιναρίου, και η Παιδαγωγική Ομάδα θα το εντάξει ή όχι, ανάλογα με τις προτεινόμενες εισηγήσεις και το διατιθέμενο χρόνο. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι το ΚΠΕ Καρπενησίου δεν θα καταβάλλει οδοιπορικά έξοδα, αποζημιώσεις ή αναγκαία υλικά προς τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν με εισήγηση στο σεμινάριο. Οι μετακινήσεις των μελών ΚΠΕ που είναι εισηγητές ή συμμετέχοντες, θα καλυφθούν από τα δικά τους ΤΔΥ, εφόσον συμφωνεί σε αυτό η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ που προέρχονται.

 

 

Δαπάνες και Αιτήσεις

 

Το ΚΠΕ θα καλύψει με τη βοήθεια του Δήμου και χορηγών την ημιδιατροφή για κάθε ημέρα του σεμιναρίου και το λεωφορείο (έως 50 ατόμων) για τα μακρινά πεδία. Οι τυχόν υπαίθριες δραστηριότητες που θα διεξάγει η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ είναι δωρεάν.

 

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να καλύψουν τα οδοιπορικά τους έξοδα, τη διαμονή τους, που σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουν προτεινόμενα καταλύματα θα είναι από 10 € το άτομο την ημέρα (μαζί με το πρωινό), υπάρχουν ωστόσο 30 θέσεις δωρεάν διαμονής (χωρίς πρωινό, με δικά τους σεντόνια και πετσέτες, με κοινόχρηστες τουαλέτες και λουτρά, ειδικά τα λουτρά δεν διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα) στη Μαθητική Εστία Καρπενησίου. Επίσης θα καλύψουν προαιρετικά κάποιες υπαίθριες δραστηριότητες που θα γίνουν από συνεργαζόμενους επαγγελματίες, τη τυχόν συμπληρωματική τους διατροφή και τυχόν άλλα προσωπικά τους έξοδα.    

 

Οι Αιτήσεις γίνονται απευθείας από τους ενδιαφερόμενους, κατευθείαν στο ΚΠΕ Καρπενησίου, μόνο ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: mail @ kpe-karpen.eyr.sch.gr, συμπληρώνοντας τη συνημμένη φόρμα, με θέμα: Αίτηση Συμμετοχής. Σε αυτήν υπάρχουν πεδία για δήλωση εθελοντικής εργασίας ή εισήγησης. Επίσης θα υπάρχουν διάφορα συμπληρωματικά – ενημερωτικά πεδία και διευκρινήσεις κλπ. Προθεσμία: Μέχρι 7 Ιουνίου 2015.

 

Σε περίπτωση πληθώρας υποψηφίων, το ΚΠΕ Καρπενησίου θα υποβάλλει τα ονόματα των εκπαιδευτικών στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προκειμένου να γίνει από τις Διευθύνσεις πίνακας αξιολόγησης των υποψηφίων, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

 

 

 

Ενδεικτικές Δράσεις

 

Εισηγήσεις και εργαστήρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Εργαστήριο οικιακής οινοποιίας και ζυθοποιίας

Καλλιτεχνικές βραδιές (οργανωμένες από τους συμμετέχοντες)

Πεζοπορίες σε Δάσος

Πεζοπορίες σε παραποτάμια μονοπάτια

Πεζοπορία σε παραδοσιακό οικισμό

Επίσκεψη στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Προυσσού

Επίσκεψη σε λαογραφικό Μουσείο

Επίσκεψη σε πρότυπο βιολογικό κτήμα

Ενημέρωση για τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα

Λουτρά στον Κρικελοπόταμο και σε φαράγγια

Παιχνίδια γνωριμίας, ένταξης, εμπιστοσύνης και χαλάρωσης

Τοξοβολία - Ποδηλασία

Παρατήρηση έναστρου Ουρανού και με τηλεσκόπιο

Κανώ σε λίμνη - Πέρασμα φαραγγιού – Αναρρίχηση – Flying Fox * 

 

* Υπαίθριες δραστηριότητες με καταβολή χρηματικού αντιτίμου σε εξωτερικούς συνεργαζόμενους επαγγελματίες (για το οποίο πακέτο υπάρχει ειδική τιμή 25€) 

Όλες οι Πεζοπορίες και οι Επισκέψεις θα έχουν συνοδευτική περιβαλλοντική ερμηνεία.

 

Το τελικό πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες θα ανακοινωθούν μετά τις 10 Ιουνίου, όπου θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας, ανάλογα και με τις προτεινόμενες εισηγήσεις – εργαστήρια - δράσεις.

 

 

Εξοπλισμός

 

Παπούτσια για πεζοπορία, 2α παλαιά αθλητικά παπούτσια, μαγιώ, πετσέτα, ζακετούλα φλης, αδιάβροχο, καπέλο, σακίδιο με μπουκάλι για νερό, σνακ, ίσως και φακό, μακρύ παντελόνι ή και φόρμα, μπουφάν για το βράδυ (σεντόνια, μαξιλαροθήκη και πετσέτες σε περίπτωση διαμονής στη Μαθητική Εστία) κλπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αίτηση συμμετοχής

 

Για το Θερινό σχολείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 1-7 Ιουλίου 2015 του ΚΠΕ Καρπενησίου.

       

Ονοματεπώνυμο:

 

Σχολείο ή ΚΠΕ:

 

Δνση Εκπαίδευσης:

 

Αρ. Τηλεφ:

 

Κινητ:

 

Διεύθυνση κατοικ:

 

E-mail προσωπικό:

 

 

Στα παρακάτω πεδία συμπληρώνετε με ΝΑΙ όπου χρειάζεται,  τυχόν συνοδοί δεν μπορούν να μείνουν στη Μαθητική Εστία, και θα πρέπει να πληρώσουν (με περίπου 10 €) το τυχόν γεύμα που θα συμμετάσχουν. 

 

Μαθητική Εστία (Τρίκλινα, χωρίς πρωινό, με δικά σας σεντόνια, με κοινόχρηστες τουαλέτες και λουτρά )

 

Διαμονή σε Ξενοδοχείο

 

Πληροφορίες - Ιστοσελίδα

Κόστος ατόμου σε

Μονόκλινο

Δίκλινο

Τρίκλινο

Ξενοδοχείο «ΓΑΛΗΝΗ»

22370 22914

http://www.galini-hotel.com/

15

10

10

Ξενοδοχείο «ΕΛΒΕΤΙΑ»

22370 80111, 22465, 22920

http://www.elvetiahotel.gr/

20

15

10

Τη διαμονή σας σε ξενοδοχείο θα κλείσετε μόνοι σας, αναφέροντας ότι συμμετέχετε στο σεμινάριο του ΚΠΕ και έχοντας τις παραπάνω τιμές (και για τους τυχόν συνοδούς).

images

Υπαίθριες Δραστηριότητες 3 μέρες: 1) Κανώ στη λίμνη Κρεμαστών 2) Πέρασμα φαραγγιού Μαύρης Σπηλιάς και 3) Πύργος αναρρίχησης και flying fox στο Δασικό χωριό Λιβαδάκι: 25 € (και οι τρεις ημερήσιες δραστηριότητες)

 

Θα θέλατε να συμμετάσχετε σε κάποια από τις εθελοντικές Ομάδες που θα δημιουργηθούν; (γραμματεία, λειτουργία του καφέ, γεύματα στη Φύση, μεταφορά υλικών, υπαίθριες δραστηριότητες, καθαριότητα, μουσική, καλλιτεχνικές δράσεις)

 

Μήπως παίζετε κάποιο μουσικό όργανο, και θα θέλατε να συμμετάσχετε στη μουσική; Αναφέρετέ μας ποιο.

 

Εισήγηση ή εργαστήριο ή βιωματική δράση που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε (σε μία συμπληρωματική σελίδα αναφέρατε μας θέμα, περίληψη, αναγκαίο χρόνο και κάθε άλλο στοιχείο που κρίνετε σκόπιμο να γνωρίζουμε)

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 160
Newsletter
Publicité