Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
12 octobre 2016

Επιμορφωτικές Εσπερίδες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας σε συνεργασία με το Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ

Θέμα :

κατάλογος

Επιμορφωτικές Εσπερίδες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Γ΄ Αθήνας σε συνεργασία με το Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ. και τις Διευθύνσεις Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Α΄ και Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής και Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΓΑθήνας δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, διοργανώνει σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (E.A.A.) και τις Διευθύνσεις Β΄/θμιας Εκπαίδευσης Α΄ και Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής και Α΄/θμιας Εκπαίδευσης Γ΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής δύο Εσπερίδες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με θέμα τη Φωτορρύπανση.

                Η πρώτη Εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στο Β΄ Τοσίτσειο Αρσάκειο Λύκειο Εκάλης και ώρες 19:30-21:10 (διάρκεια 2 διδακτικών ωρών). Η δεύτερη Εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Μαρτίου στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη και ώρες 19:00-23:00 (διάρκειας 5 διδακτικών ωρών).

Η Φωτορρύπανση προκαλείται από τη λανθασμένη και ακατάλληλη εφαρμογή εξωτερικού φωτισμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, που αντί να καλύπτει μόνο τις ανάγκες ορατότητας, κατασπαταλά ενέργεια σκορπώντας περιττό φως στο νυχτερινό περιβάλλον και στον ουρανό. Η καταπολέμηση του φαινομένου θεωρείται ύψιστης σημασίας για τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Αποτελεί επομένως ιδανική εφαρμογή περιβαλλοντικού προγράμματος που ενθαρρύνει τους μαθητές-πολίτες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή τους. Το παγκόσμιο πρόγραμμα Globe at Night 2016 έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Φωτορρύπανσης, ενθαρρύνοντας τους πολίτες να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για την φωτεινότητα του νυκτερινού ουρανού της περιοχή τους.

Το πρόγραμμα αυτό προτείνεται από το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA), που οργανώνει για την Ελλάδα το παγκόσμιο πρόγραμμα "Ο πλανήτης Γη το βράδυ..." -Globe at Night 2016. Το πρόγραμμα αυτό βρίσκεται υπό την αιγίδα των αμερικάνικων οργανισμών National Optical Astronomy ObservatoryAssociation of Universities for research in Astronomy με την υποστήριξη του National Science Foundation.

Το ΙΑΑΔΕΤ έχοντας πολυετή παράδοση σε δράσεις ευαισθητοποίησης του ελληνικού κοινού που άπτονται θεμάτων αστρονομίας και περιβάλλοντος, θα συντονίσει αυτή την δράση καταγραφής της Φωτορρύπανσης στην Ελλάδα, με όσο το δυνατόν περισσότερες ελληνικές συμμετοχές από ομάδες μαθητών, αλλά και του κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη.

Το Globe at Night αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για τους μαθητές, να ασχοληθούν και να προσεγγίσουν παράλληλα με τη Φωτορρύπανση, θέματα Αστροφυσικής και Διαστημικής, εντάσσοντας το Globe at Night σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αλλά και στις ερευνητικές εργασίες "project" του σχολείου τους.

 

Αιτήσεις συμμετοχής μόνον στο : https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSVAHFc4CVDvkMn_e29tw6y8sTDbZRScbuaJ9dlreHgag9Xw/viewform

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων : Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Η Υπεύθυνη Π.Ε.  Ιωάννα Ντίνου                                                

Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης

 

 

Αθανάσιος Αλεξόπουλος

 

 

Συνημμένο : ενδεικτικό πρόγραμμα

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενδεικτικό Πρόγραμμα επιμορφωτικών εσπερίδων με τίτλο: «Φωτορρύπανση»

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

19:30-19:40

Χαιρετισμοί

19:40-20:10

«Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της φωτορρύπανσης και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Globe at night», Δρ Μαργαρίτα Μεταξά

20:10-21:10

«Εφαρμογή του προγράμματος Globe at night σε συνδυασμό με ουρανογραφία» Δρ Α. Δαπέργολας Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (EAA)

Τρίτη 21 Μαρτίου 2016

18:50-19:00

Χαιρετισμοί

19:00-19:30

«Από το φωτεινό παρελθόν στο σκοτεινό μέλλον του Σύμπαντος», Καθηγητής Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ.

19:30-20:00

Οι οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», Καθηγητής Α. Ξεπαπαδέας Οικονομική Θεωρία και Πολιτική, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

20:00-20:30

«Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της φωτορύπανσης.

  Δρ. Μαργαρίτα Μεταξά

20:30-21:00

Παρουσιάσεις των εργασιών από τις ομάδες των σχολείων
που συμμετείχαν στο πρόγραμμα

21:00-21:15

Διάλλειμα  

21:15-23:00

Παρατήρηση νυκτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο Newall

 

 

 

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 167
Newsletter
Publicité