Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
19 septembre 2017

Εκδήλωση στο Λαύριο για την "Νύχτα των Ερευνητών"

Πρόγραμμμα για την εκδήλωση που οργανώνεται στο Λαύριο την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου, ως pre event της θεσμοθετημένης πλέον "νύχτας των ερευνητών ".  Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε και παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της εμβέλειάς σας για να ενημερώσουν με τη σειρά τους, τους μαθητές και τους γονείς σχετικά.

 

κατάλογος


 

Η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ Λαυρίου

 

 

ΚΠΕ Λαυρίου ΤΠΠΛ Τ.Θ 518,19500 ΛΑΥΡΙΟ  ΤΗΛ: 22920-22693 Fax: 22920-25880 E-mail: kpelav@yahoo.gr Website: http://kpe-lavriou.att.sch.gr

Λαύριο Αίθουσα Χυτηρίου - 22 Σεπτ 2017 18:00 (pre-event)

Συμμετέχουν: ΕΛΚΕΘΕ, ΑΘΗΝΑ, ΒΒΕΜ, ΚΠΕ Λαυρίου

 

Καθαρισμός της θάλασσας από πετρελαιοκηλίδα. (ΕΛΚΕΘΕ)

Καθώς η δημιουργία μιας πετρελαιοκηλίδας ως  αποτέλεσμα της διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, μέσα από ένα απλό και κατανοητό πείραμα για μικρούς και μεγάλους γίνεται αντιληπτή η επίδραση της δημιουργίας μιας πετρελαιοκηλίδας στο θαλάσσιο οικοσύστημα και οι τρόποι περιορισμού και καθαρισμού των περιοχών που ρυπάνθηκαν.

Πως λειτουργούν τα υποθαλάσσια ηφαίστεια (ΕΛΚΕΘΕ)

Μέσω μια απλής και όμορφης κατασκευής το κοινό συμμετέχει σε ένα ζωντανό πείραμα και κατανοεί τις διεργασίες και το αποτέλεσμα των ηφαιστειακών εκρήξεων που τόσο πολύ έχουν επηρεάσει τον ανθρώπινο πολιτισμό με την πάροδο του χρόνου. Ξαφνικά το ηφαίστειο ξεκινά και… αφρίζει!

Ντεντέκτιβ πλαστικών σε παραλίες και ακτές (ΕΛΚΕΘΕ)

 

Οι μικροί και οι «μεγαλύτεροι» φίλοι των καθαρών ακτών και θαλασσών συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι όπου χαρτογραφείται και ταξινομείται σε πραγματικό χρόνο η ρύπανση των ακτών μας από πλαστικά και άλλα πεταμένα αντικείμενα. Εξοικειώνονται με την χρήση μιας επιστημονικής εφαρμογής-εργαλείο για κινητά τηλέφωνα και tablet ώστε να μπορεί να συμβάλει στην αποτύπωση και καταγραφή δεδομένων σχετικών με την ρίψη και κυκλοφορία των ανθρώπινων απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

 

 

Το λιμάνι και ο άνθρωπος  (ΒΒΕΜ)

Οι συμμετέχοντες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Λιμάνι και ο Άνθρωπος» έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν  τον καθοριστικό ρόλο της Λιμενικής Βιομηχανίας  στη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων, πως επηρεάζει τη ζωή τους, την οικονομία και την κοινωνία συνολικά  και πως  τελικά εξαρτώμεθα από τη θάλασσα. (Η μελέτη του εκπαιδευτικού προγράμματος είχε γίνει  με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.)

Οι θησαυροί του Εθνικού Δρυμού Σουνίου (ΚΠΕ Λαυρίου)

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λαυρίου βρίσκεται στην  πόλη του Λαυρίου από το 2005 και υλοποιεί εκπαιδευτικά  προγράμματα  που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων και αφορούν σε σύγχρονα περιβαλλοντικά  ζητήματα με αφορμή το ιδιαίτερο περιβάλλον της Λαυρεωτικής. Το ΚΠΕ μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες , παρουσίαση υλικού  διαδραστικά  παιχνίδια και χρήση στερεοσκοπίων θα αναδείξει το σημαντικό φυσικό, γεωλογικό, ιστορικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, μιας περιοχής με πολλές δυνατότητες  αειφορικής  αξιοποίησης.

 

Πόσο σημαντικός θα ήσουν αν ήσουν ιστοσελίδα της Google? (EKΑΘΗΝΑ)

 

Το να βρούμε την πληροφορία στο Google είναι κάτι που όλοι το θεωρούμε δεδομένο, αλλά τι συμβαίνει μέχρι αυτή η πληροφορία να παρουσιαστεί στην οθόνη μας; Πώς ιεραρχεί η Google τις ιστοσελίδες που είναι σχετικές με κάτι που ψάχνουμε για να τις παρουσιάσει από τις πιο σημαντικές στις λιγότερο σημαντικές; Μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά θα «ντυθούν» για λίγο «ιστοσελίδες», θα ακολουθήσουν τα μονοπάτια που χαράσσουν οι αλγόριθμοι και θα πάρουν μια ιδέα για το πώς μικρές αλλαγές στη δομή των διασυνδέσεων μεταξύ των ιστοσελίδων μπορούν να καθορίσουν το ποια πληροφορία θα φτάσει τελικά πρώτη στα χέρια μας!

 

Ο Βλάσης, το ρομπότ που χορεύει! (EKΑΘΗΝΑ)

 

Η ομάδα αναγνώρισης και επεξεργασίας μουσικής του Ινστιτούτου Επεξεργασίας του Λόγου / Ε.Κ. “Αθηνά” έχει αναπτύξει έναν καινοτόμο αλγόριθμο αναγνώρισης ρυθμού σε πραγματικό χρόνο (real-time beat-tracking) ο οποίος έχει ενσωματωθεί σε ένα ρομπότ που χορεύει. Συγκεκριμένα, στο ρομπότ μπορεί να «φορτωθεί» οποιοδήποτε μουσικό κομμάτι της αρεσκείας μας, και το ρομπότ να αναπαραγάγει το κομμάτι αυτό και να αναγνωρίσει το ρυθμό. Έτσι μπορεί και χορεύει σύμφωνα με τον ρυθμό του κομματιού και να συνεπάρει στον ρυθμό του τους φίλους του.

 

WhoLoDancΕ: χορεύοντας με τα βήματα της τεχνολογίας (EKΑΘΗΝΑ)

 

Πώς μια κινούμενη φιγούρα μπορεί να επηρεάσει την κίνησή σου; Αν χόρευες μαζί με ένα τρισδιάστατο άβαταρ ή μία ολογραμματική προβολή πώς θα ήθελες να μοιάζει(ς); Πόσο εύκολο είναι να φτιάξει κανείς μια βιβλιοθήκη για τη χορευτική κίνηση; Τι μπορεί να διδάξει έναν επιστήμονα της πληροφορικής ένας χορευτής ώστε να σχεδιάζει καλύτερες διαδραστικές διεπαφές; Αυτά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα τα οποία καλούμαστε να απαντήσουμε μέσα από την ενασχόλησή μας στο ερευνητικό έργο WhoLoDancE!

 

Δημιουργήστε μουσική με τις κινήσεις του σώματός σας (EKΑΘΗΝΑ)

Ελάτε να πειραματιστείτε παίζοντας ένα εικονικό έγχορδο μουσικό όργανο κάνοντας χειρονομίες με τα δάκτυλά σας και κινώντας το σώμα σας!  Οι εικονικές χορδές μπορούν να είναι φτιαγμένες από ασυνήθιστα υλικά όπως μάρμαρο, τρίχες αλόγου ή ακόμα μετάξι και ιστό αράχνης. Ο μουσικός ήχος που θα ακούσετε παράγεται υπολογιστικά σε πραγματικό χρόνο από τον υπολογιστή καθοδηγούμενος από τις δικές σας χειρονομίες! Πρόκειται για τεχνολογία που αναπτύσσεται με χρηματοδότηση της ΕΕ/Ορίζοντας 2020 – Έργο iMuSciCA

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 204
Newsletter
Publicité