Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
10 avril 2018

Άρθρο 19 (Σχετικά με την κατάργηση των Υπευθύνων ΠΕ , ΑΥ, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων

Άρθρο 19

 

(Σχετικά με την κατάργηση των Υπευθύνων ΠΕ , ΑΥ,  Πολιτιστικών Θεμάτων και  Σχολικών  Δραστηριοτήτων )

 

Οι απόψεις που κατατέθηκαν στην διαβούλευση στο άρθρον 19, υπάρχουν και άλλες σε άλλα άρθρα τις οποίες σκοπεύουμε να συγκεντρώσουμε και να αναρτήσουμε στο μέλλον, γιατί verba volant, scripta manent !

 

Για τις «Μεταβατικές διατάξεις, παράγραφος 14»

 

images

 

 

Οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων είναι άτομα τα οποία στηρίζουν πραγματικά τους εκπαιδευτικούς στην υλοποίηση προγραμμάτων που προάγουν τον πολιτισμό, τη σωστή συμπεριφορά τόσο μέσα σε μία κοινωνία όσο και προς το περιβάλλον. Αν δεν ήταν οι άνθρωποι αυτοί, τα παιδιά μας δεν θα είχαν μάθει να είναι σωστοί πολίτες με ορθή σκέψη και αντίληψη γιατί καλά τα σχολικά βιβλία αλλά ελλιπή σε πολλά βασικά πράγματα και τα προγράμματα δραστηριοτήτων έρχονται να καλύψουν το κενό αυτό. Σκεφτείτε καλά το κακό που πάτε να κάνετε.

  • Προτείνω να εμπλουτιστούν με ιδέες και δράσεις τα προγράμματα των σχολικών δραστηριοτήτων και αυτό θα το πετύχουμε με τη συμβολή των υπευθύνων. Η προσφορά τους είναι ανεκτίμητη. Μην τους καταργείτε.
  • Παράγραφος 14. Παρακαλώ σβήστε τη τελείως από το νομοσχέδιό σας. Μην καταργήσετε δομές που έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία ολόκληρη. Ξανασκεφτείτε το.
  • Είμαι μάχιμη εκπαιδευτικός στην τάξη 31 χρόνια και υλοποιώ προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων με κέφι και μεγάλη διάθεση. Αυτό το οφείλω στους υπεύθυνους των προγραμμάτων αυτών που δίνουν έμνευση, καθοδήγηση και στήριξη για την άρτια υλοποίησή τους. Η απόφαση του ΥΠΠΕΘ να καταργήσει τον θεσμό από τις διευθύνσεις είναι επιεικώς απαράδεκτη και δείχνει αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς συναίσθηση της πραγματικότητας στα σχολεία.
  • Με λύπη διαβάζω την κατάργηση των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων. Εντάξει, είπαμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από όπου μπορούμε αλλά όχι καταργώντας έναν θεσμό που έχει τεράστια προσφορά στην εκπαίδευση όλα αυτά τα χρόνια. Αφήστε τους ανενόχλητους να συνεχίσουν το έργο τους. Μην τους καταργείτε.
  • Οι υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι ένας από τους λίγους θεσμούς που βοηθάει ουσιαστικά τους εκπαιδευτικούς σε δημόσια αλλά και ιδιωτικά σχολεία. Ειδικά στα Δημόσια Δημοτικά όπου τα προβλήματα συνεχώς αυξάνονται η απουσία τους θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερα το έργο των εκπαιδευτικών. Σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που χωλαίνει αποτελούν μια από τις ελάχιστες σανίδες σωτηρίας. Σας παρακαλούμε πολύ ξανασκεφτείτε το.
  • Υπηρετώ τον θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Αγωγής Υγείας, από το 1996.Όλα αυτά τα χρόνια έχω συνεργαστεί όχι μόνο με διαφορετικούς υπευθύνους, αλλά και με πολλά διαφορετικά ΚΠΕ. Χάρη στις δομές αυτές εκατοντάδες μαθητές μου σε διάφορα σχολεία είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν και να εκπαιδευτούν σε θέματα που δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν στο πλαίσιο του ωρολογίου προγράμματος.
    Αν συνεχίζουμε να υλοποιούμε προγράμματα οφείλεται στους ανθρώπους που στελεχώνουν τις θέσεις των Υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων σε κάθε διεύθυνση. Δίνουν τον εαυτό τους στηρίζοντας μας, εμψυχώνοντας μας, δίνοντας μας κατευθύνσεις. Ίσως είναι οι μοναδικοί υπεύθυνοι στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, που με μεράκι, αφιερώνουν ακόμα και τον ελεύθερο τους χρόνο αφ’ ενός για να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τα προγράμματα, αφ’ετέρου οργανώνουν υψηλού επιπέδου επιμορφωτικά σεμινάρια, τόσο για νέους συναδέλφους που θέλουν

να ενταχθούν στο θεσμό, όσο και σε παλαιότερους. Επιπλέον δημιουργούν συνεργασίες με πανεπιστήμια, και άλλους φορείς(δήμους, ιδρύματα κ.λ.π.), που στηρίζουν και υποστηρίζουν τα προγράμματα που εκπονούνται στα σχολεία.
Θα είναι μεγάλο λάθος να καταργηθούν οι θέσεις των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων ανά διεύθυνση. Μια τέτοια απόφαση θα βάλει φρένο στις προσπάθειες των εκπαιδευτικών (χωρίς έμπρακτη στήριξη ποιος θα αναλάβει;), που αποτελούν την κινητήριο δύναμη για την εκπόνηση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.
Πριν καταργήσετε κάτι ρωτήστε τους εμπλεκόμενους μάχιμους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους συμμετέχοντες μαθητές. Διαβάστε τα απολογιστικά των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων. Αναρωτηθείτε για τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και το πραγματικό μέλλον των Ελληνικών σχολείων.Χάρη στα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα το σχολείο αποκτά πιο ουσιαστικό χαρακτήρα!

  • Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων επιτελούν σημαντικό ρόλο στην εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία με την υποστήριξη που παρέχουν. Είναι αυτοί που έχουν πλήρη εικόνα για όλα τα σχολεία της ευθύνης τους και ενθαρρύνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και την οργάνωση επιμορφωτικών δράσεων. Με την κατάργησή τους και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους στα 4!!! μέλη των νέων Κ.Ε.Α., τα οποία θα είναι υποχρεωμένα να επιτελέσουν εκτός από τις υπάρχουσες αρμοδιότητές τους και αυτό το ρόλο, υποβαθμίζεται πλήρως η έννοια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία και το άνοιγμά του στη διδασκαλία εκτός τάξης. Με τη συρρίκνωση των δομών και τη μείωση του προσωπικού τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά όχι για τους εκπαιδευτικούς αλλά για το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
  • Η ιατρικοποίηση της Αγωγής Υγείας, η ανάθεση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα γνωστά παρεάκια και τις ΜΚΟ και των Πολιτιστικών Θεμάτων στα Ιδρύματα, παράλληλα με την κατάργηση στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της δικαιολόγησης, μέχρι τις 114, των απουσιών και την εξέταση μόνο σε 4 μαθήματα, έχουν μετατρέψει το δημόσιο σχολείο σε χώρο δύσκολο εργασιακά και παιδαγωγικά για όλους και τους συλλόγους των εκπαιδευτικών σε συνοδούς των ταξιδιωτικών γραφείων ανά τη χώρα και τας Ευρώπας, φυσικά μόνο για όσους μαθητές έχουν να πληρώσουν, με πρόφαση τη συμμετοχή τους σε προγράμματα..
    Μήπως τελικά οι πλέον συντηρητικές κυβερνήσεις του παρελθόντος αποδείχτηκαν προοδευτικότερες της προοδευτικής σημερινής που και εγώ ψήφισα περιμένοντας όμως άλλα… και μήπως πρέπει να δείτε ξανά το δημόσιο σχολείο με ένα ορθολογικό και ανθρωπιστικό πνεύμα και όχι με νεοφιλελεύθερες πρακτικές και βιαστικές κινήσεις;
    Με εκτίμηση και προοδευτική Προσμονή – Ελπίδα των τελικών επιλογών…
  • Oι υπεύθυνοι του γραφείου ΠΕ υποστηρίζουν, βοηθούν, επισκέπτονται τα σχολεία για ενημέρωση και σεμινάρια, είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων και να καθοδηγήσουν σχετικά. Mε τα προγράμματα του υλοποιούνται δημιουργείται και καλλιεργείται η ομαδικότητα, η συνεργασία αλλά και η γνωριμία και επικοινωνία με άλλα σχολεία. Σημαντικό και αναγκαίο είναι όχι μόνο να μην καταργηθεί η θέση τους αλλά αντίθετα να ενισχυθεί.
  • Η συρρίκνωση που προτείνεται στις δομές σχολικών δραστηριοτήτων, υποβαθμίζει την μη τυπική εκπαίδευση στα σχολεία, δημιουργόντας έτσι ένας σχολείο ανιαρό, μόνο για γνώσεις και όχι για δεξιότητες και αξίες.
  • Ο θεσμός των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών υπήρξε καθοριστικός και θεμελιώδης για την ανάπτυξη και υποστήριξη των σχετικών προγραμμάτων (προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Με καθημερινή επαφή με τις σχολικές μονάδες, συνεχείς συνεργασίες με ΚΠΕ, ΜΚΟ, Πανεπιστήμια κλπ στήριξαν και εμψύχωσαν εκπαιδευτικούς, χωρίς διοικητική υποστήριξη, επιδόματα κλπ. Ο ρόλος και το έργο των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι οποίοι καταργούνται με το παρόν νομοσχέδιο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εφαρμογή των αρχών της ΕΑΑ στη Σχολική Μονάδα με την καθοδήγηση και στήριξη των πολύμηνων προγραμμάτων, της ταχύρυθμης απογευματινής επιμόρφωσης που οργανώνουν σε τοπικό επίπεδο, των σχεδιασμό δραστηριοτήτων κά.
    Η επιτυχημένη λειτουργία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Σχολικών Δραστηριοτήτων εκτός των άλλων συνδέεται άμεσα και με την επιτυχία του θεσμού των ΚΠΕ. Η κατάργησή των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων όχι μόνο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τα ΚΕΑ που έχουν άλλες αρμοδιότητες και ελλιπή στελέχωση αλλά πιστεύουμε ότι θα πλήξει δυσμενώς και τον θεσμό των Σχολικών Δραστηριοτήτων. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από ΚΕΑ που βρίσκονται μακριά από τις έδρες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και μακριά από τον κύριο όγκο των σχολικών μονάδων. Πόσο μάλλον στην πολυνησία των Κυκλάδων. Στο δια ταύτα:
    • Προτάσεις μας έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο με Υπόμνημα που κατατέθηκε εκ νέου στη διαβούλευση. Έχει επίσης κατατεθεί λεπτομερής χαρτογράφηση των αποστάσεων των ΚΠΕ-ΚΕΑ από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και καταγραφή των δυσλειτουργιών που προκύπτουν.
    • Η παράλληλη λειτουργία Γραφείου ή Τμήματος Εκπαίδευσης για την Αειφορία στην έδρα της κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με τα ΚΕΑ, κάτω από ενιαία διοίκηση και με κοινό προγραμματισμό ενισχύει τον επιτυχημένο θεσμό.
    • Μεταβατική περίοδος τουλάχιστον μέχρι την ίδρυση, λειτουργία, στελέχωση και ενημέρωση των ΚΕΑ είναι απαραίτητο να προβλεφθεί (Καταργούνται με τη ρητή λήξη της θητείας όσων τις στελεχώνουν στις 31.8.2018).
  • Η στήριξη που έχω λάβει τα χρόνια που ασχολούμαι με τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων δεν περιγράφεται με λόγια. Οι άνθρωποι αυτοί πραγματικά κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά μας. Στηρίξτε τους και μην τους καταργήσετε.
  • Εδώ και 25 χρόνια η μορφή των σχολείων αλλάζει συνεχώς. Σ’ αυτή την αλλαγή έχει συμβάλει καθοριστικά η παρουσία, στήριξη, καθοδήγηση και επιμόρφωση χιλιάδων εκπαιδευτικών και μαθητών ανά την Ελλάδα από τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων. Όλοι γνωρίζουμε ότι κάθε διοίκηση, όταν έχει έναν πετυχημένο θεσμό φροντίζει για την αναβάθμιση και ενίσχυσή του και φυσικά όχι για την κατάργησή του. Πόσο αβασάνιστα λοιπόν τώρα, μια αριστερή κυβέρνηση, σβήνει ότι πιο όμορφο υπήρχε στην Εκπαιδευτική Κοινότητα; Ρωτήθηκε η γνώμη των μάχιμων εκπαιδευτικών; Διαβάστηκαν ποτέ οι απολογιστικές εκθέσεις των Υπευθύνων; Υπάρχει ακόμα χρόνος. Ας ελπίσουμε ότι κάποιος θα ακούσει τόσες φωνές!!!!
  • Όσα χρόνια ασχολούμαι με την περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι μαθητές μου έχουν εισπράξει τα καλύτερα τόσο από τον υπεύθυνο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης όσο και από το ΚΠΕ που τους πηγαίνω κάθε χρόνο. Μην τους καταργήσετε. Μην κάνετε αυτό το τραγικό λάθος.
  • Οι υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και γενικότερα οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία ενός σύγχρονου σχολείου γιατί:
    α. Είναι αυτοί που ενθαρρύνουν, εμπνέουν ,στηρίζουν και βοηθούν το έργο των εκπαιδευτικών και μαθητών.
    β. Είναι αυτοί στους οποίους είναι εύκολο να απευθυνθούν οι διάφοροι φορείς από την Ελλάδα ή και από άλλα κράτη προκειμένου να πραγματοποιήσουν δράσεις με τα σχολεία.
    γ. Διαθέτουν την εμπειρία και έχουν το χρόνο να βοηθήσουν έναν εκπαιδευτικό που ξεκινάει τώρα τις καινοτόμες δράσεις.
    Ακόμη και οι εκπαιδευτικοί που έχουν την πολύχρονη πείρα στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων έχουν την ανάγκη της στήριξης και αναταλλαγής απόψεων από τους υπεύθυνους, οι οποίοι έχουν μία καλύτερη εικόνα για τις δραστηριότητες στον νομό. Κάθε νομός χρειάζεται οπωσδήποτε έναν και περισσότερους υπέυθυνους σχολικών δραστηριοτήτων, εφόσον και το υπουργείο ζητάει συνεχώς απο τους εκπαιδευτικούς να πραγματοποιούν δράσεις στα σχολεία.
  • Θεωρώ ότι η απόφαση του ΥΠΠΕΘ να καταργήσει τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων είναι άδικη. Όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά να αυξηθούν καθώς 3 άτομα ανά Διεθύνση είναι λίγα για τον τεράστιο φόρτο εργασίας που έχουν.
  • Από το 2001 συνεργάζομαι με τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων. Δεν έχω λόγια να εκφράσω τα όσα έχουν προσφέρει τόσο σε μένα όσο και στους μαθητές και το σχολείο μου γενικότερα. Παρακαλώ ξανασκεφτείτε το. Τους χρειαζόμαστε!
  • Υποστηρίζω τις υπεύθυνες των περιβαλλοντικών πολιτιστικών και αγωγής υγείας οι οποίες με αμείωτο ενδιαφέρον συμβάλλουν στο εκπαιδευτικό μας έργο και μέσα από τα σεμινάριά τους μας τροφοδοτούν και μας εμπνέουν.
  • Έχω συνεργαστεί με τις υπεύθυνες σχολικών δραστηριοτήτων και θεωρώ ότι θα είναι μέγιστο λάθος η κατάργησή τους από τις Δ/νσεις. Δουλεύουν με συνέπεια και υπευθυνότητα. Στηρίζουν τον εκπαιδευτικό ουσιαστικά και καθοριστικά.
  • Ως καθηγητής Α.Π.Θ στο χώρο της Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής στήριξα με πολλή αγάπη τα προγράμματα Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Λυπούμαι ειλικρινά και ανησυχώ έντονα για τις σκέψεις κατάργησης ενός τόσο επιτυχημένου θεσμού.

Κάτι τόσο επιτυχημένο και αποδοτικό δεν το καταργείς, το βελτιώνεις και το προάγεις για το καλό της εκπαίδευσης των παιδιών μας.

 

 

κατάλογος

  • Τα τελευταία χρόνια που ασχολούμαι με την περιβαλλοντική εκπαίδευση έχω να πω μόνο τα καλύτερα για τη στήριξη και την επιμόρφωση που έχω λάβει από την υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι λάθος απόφαση. Προλαβαίνετε να την πάρετε πίσω.
  • Ως καθηγητής Α.Π.Θ. στο χώρο της Επιστήμης Τροφίμων, έχω συνεργαστεί με υπευθύνους πολλών προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων σε πολλές Περιφέρειες της χώρας.

Η εμπειρία που αποκόμισα είναι ότι τα προγράμματα αυτά συνιστούν ό,τι πιο ζωντανό, παραγωγικό και εποικοδομητικό στη Δημόσια εκπαίδευση της χώρας μας. Εκπλήσσομαι και ανησυχώ με τη σκέψη της κατάργησης ή της υποβάθμισής τους. Θα περίμενε κανείς τη βελτίωση και την εν γένει προώθηση ενός επιτυχημένου θεσμού και όχι την κατάργησή του.

Παράκληση να το ξανασκεφτούν σοβαρά οι ιθύνοντες.
Εύχομαι να επικρατήσει η κοινή λογική και η αγάπη για τη σωστή, ολοκληρωμένη εκπαίδευση των μαθητών μας σε όλες τις βαθμίδες.

 

  • Υποστηρίζουμε τη μη κατάργηση των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων γιατί θα είναι μεγάλη απώλεια για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των τάξεων.
  • Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η προσφορά και το έργο των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων είναι ανεκτίμητο και θα είναι τραγικό λάθος η κατάργησή τους.
  • Τα οφέλη τα οποία έχουμε εισπράξει ως εκπαιδευτικοί από τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων είναι ανεκτίμητα. Οι μετασχηματικές πολιτικές δεν πρέπει να ακυρώνουν θεσμούς πετυχημένους αλλά αντίθετα να τους ενισχύουν.
  • Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές και δεν πρέπει να καταργηθούν.
  • Οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων είναι από τα άτομα με το σπουδαιότερο ρόλο σε κάθε Διεύθυνση, ΠΕ και ΔΕ. Γιατί να καταργηθούν; Δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι για το έργο που προσφέρουν; Καλύτερα διπλασιάστε τον αριθμό τους σε κάθε Διεύθυνση και ξεχάστε την κατάργηση του θεσμού.
  • Η αξία των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών) είναι ιδιαίτερα υψηλή σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα σαν το ελληνικό, το οποίο α) ελάχιστα καλλιεργεί βασικές ικανότητες και δεξιότητες στο λεγόμενο «υποχρεωτικό πρόγραμμα» (που αντιστοιχεί στον βασικό κορμό του σχολικού προγράμματος) και β) στερείται της διεισδυτικής και κριτικής προσέγγισης θεμάτων, όπως αυτά που εντάσσονται στο φάσμα των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Π.Σ.Δ.).

Τα Π.Σ.Δ. εξοικειώνουν τους μαθητές με θεματικές και αντικείμενα που συνδέουν τη μάθηση με την κοινωνία, με την καθημερινή ζωή με την αγορά εργασίας, με το περιβάλλον, την υγεία, τον πολιτισμό και με αξίες που προάγουν την ανάπτυξη ολοκληρωμένης προσωπικότητας και ενεργού πολίτη. Η φύση τους είναι τέτοια, ώστε καλλιεργούν τη βιωματική μάθηση μέσα από μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις, ενώ το κανονιστικό πλαίσιο υλοποίησής τους ευνοεί το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία και τη γόνιμη σύνδεσή του με το περιβάλλον του. Τα Π.Σ.Δ. σαφώς εμπλουτίζουν και υποστηρίζουν τον βασικό κορμό της διδασκαλίας στο σχολεία, ενώ παράλληλα σε κάποιες περιπτώσεις έχουν λειτουργήσει ως πεδίο ανάπτυξης πιλοτικών προγραμμάτων τα οποία στη συνέχεια έχουν επεκταθεί και υιοθετηθεί σε όλα τα σχολεία.

Αν θεωρήσουμε δεδομένο ότι τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων λειτουργούν ευεργετικά και γόνιμα μέσα στην ελληνική σχολική εκπαίδευση τίθεται το ερώτημα του γιατί καταργεί κανείς τους φορείς ανάπτυξης και επέκτασής τους και ενίσχυσης της ποιότητάς τους, που δεν είναι άλλοι από τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων (Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ).

Ερευνητικά έχει καταγραφεί επανειλημμένα και σε διεθνές επίπεδο η αξία της συμβουλευτικής και επιμορφωτικής υποστήριξης προς τον εν ενεργεία εκπαιδευτικό. Οι Υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. εμπνέουν, παρακινούν, υποστηρίζουν, επιμορφώνουν και συντονίζουν το έργο των εκπαιδευτικών που υλοποιούν Π.Σ.Δ. και μεριμνούν για την ανάπτυξη συνεργασιών, συνδέσεων και συμπράξεων μεταξύ σχολείων, αλλά και μεταξύ έγκυρων φορέων που δραστηριοποιούνται στα διάφορα επιμέρους αντικείμενα των προγραμμάτων. Επιπλέον, αποτελούν πολύτιμο πόρο για το εκπαιδευτικό σύστημα, αφού η ίδιοι διαθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία να φέρουν σε πέρας το έργο τους και ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση σε παιδαγωγικά αξιοποιήσιμο υλικό και μέσα για τη βέλτιστη εκπόνηση των προγραμμάτων.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι Υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. δραστηριοποιούνται με όρους που υπερβαίνουν το πλήρες ωράριο για να καλύψουν τις ανάγκες των εκπαιδευτικών της ευθύνης τους, αφού συχνότατα οργανώνουν επιμορφώσεις που πραγματοποιούνται το απόγευμα ή το Σαββατοκύριακο, ενώ περιφέρονται σε μεγάλο αριθμό σχολικών μονάδων έχοντας αναλάβει οι ίδιοι τα έξοδα μετακίνησής τους. Ουσιαστικά οι Υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. αποτελούν στελέχη της εκπαίδευσης τα οποία δεν απολαμβάνουν προνόμια στελέχους, αφού και μισθολογικά δεν ευνοούνται σε σύγκριση με τον εκπαιδευτικό που διδάσκει σε ένα σχολείο. Αυτή και μόνο η οικονομική διάσταση του ρόλου των Υπεύθυνων Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. υποδεικνύει ότι πρόκειται για άτομα που είναι αφοσιωμένα στο έργο τους, το οποίο επιτελούν με πηγαίο ενδιαφέρον.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει αξιολογηθεί στην Ελλάδα η αποτελεσματικότητα του ρόλου των Υπεύθυνων Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. Θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο να είχαμε στη διάθεσή μας δεδομένα σχετικά με τις απόψεις και εκτιμήσεις των ωφελούμενων (των εκπαιδευτικών) για τον ρόλο των Υ.Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ., καθώς και αξιολογήσεις βασισμένες στις εκροές των Π.Σ.Δ. και στην οργανωτική επάρκεια του συστήματος υποστήριξης των Π.Σ.Δ.

Και διερωτάται κανείς:

Γιατί αποφασίζει το Υπουργείο Παιδείας να καταργήσει έναν θεσμό ο οποίος εμπειρικά δείχνει να είναι πάρα πολύ επιτυχημένος και οικονομικά δεν το επιβαρύνει στο ελάχιστο;

Γιατί δεν προέβη σε αξιολόγηση πριν να προχωρήσει σε τόσο ριζικές αλλαγές;

Με ποια λογική θεωρεί ότι ο τόσο δραστικός περιορισμός του αριθμού των ατόμων που θα λειτουργούν υποστηρικτικά προς τις σχολικές μονάδες μέσω των ΚΕΑ, θα διασφαλίσει την ανταπόκριση στις δεδομένες ανάγκες των σχολείων;

Με δεδομένο ότι η αναλογία εκπαιδευτικού προς μαθητές στην Ελλάδα είναι προνομιακή σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό και τον διεθνή μέσο όρο και συνεπώς δεν τίθεται θέμα πραγματικών ελλείψεων διδακτικού προσωπικού στα σχολεία, προς τι τόση μέριμνα να καθηλωθούν οι σημερινοί Υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. σε μια σχολική τάξη;

Και εντέλει, τα Π.Σ.Δ. προσδίδουν ποιότητα στην εκπαίδευση. Γιατί τα πλήττουμε;

  • Θεωρούμε ότι οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων επιτελούν σπουδαίο παιδαγωγικό και επιστημονικό ρόλο και γι’ αυτό η απόφαση του ΥΠΠΕΘ να καταργήσει το συγκεκριμένο θεσμό θα αποβεί εις βάρος των σχολείων, των μαθητών και εν γένει της εκπαίδευσης.
  • Καταργούμε ένα αποκεντρωμένο θεσμό που έχει να επιδείξει αξιολογότατο έργο. Γιατί;
  • Σας παρακαλώ να μην καταργήσετε τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων! Κάνουν καταπληκτική δουλειά! Γεμίστε τη φαρέτρα τους και με άλλα εφόδια και αφήστε τους να δουλέψουν όπως μόνο αυτοί ξέρουν.
  • 21 χρονών. Τεταρτοετής φοιτήτρια στην Νομική Σχολή Αθηνών. Σε λίγο καιρό θα αφήσω πίσω μου σχολικές τάξεις και πανεπιστημιακά έδρανα. Δεν θα αφήσω, όμως, όσους και όσα με διαμόρφωσαν και με έφτασαν ως εδώ. Το σεβασμό και την εκτίμηση μας οφείλουμε να τον αποδίδουμε πρωτίστως στην οικογένεια μας. Εγώ θα προσθέσω και στους δασκάλους μας.
    Μπορεί σε 10 χρόνια από τώρα να μην θυμάμαι τι έμαθα στη γεωγραφία ή στη φυσική, αλλά θα θυμάμαι όσα έμαθα και βίωσα με όλες μου τις αισθήσεις. Και βίωσα εμπειρίες σπουδαίες και ανεξίτηλες, κυρίως μέσα από τα περιβαλλοντικά προγράμματα, στα οποία- είχα την τύχη- να συμμετάσχω όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για μία σχέση ζωής. Ξεκίνησε αθώα από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, με την κατανόηση απλών και συγχρόνως δύσκολων εννοιών όπως η αγάπη για το περιβάλλον,τα ζώα, το ίδιο το σχολείο μας και συνέχισε στο γυμνάσιο και το λύκειο με την κατανόηση εννοιών όπως η ανακύκλωση και η αειφορία. Μέχρι σήμερα η περιβαλλοντική εκπαίδευση καθορίζει τα βήματα μου και τη ζωή μου. Ως μαθήτρια και ως φοιτήτρια έχω συμμετάσχει σε πολυάριθμα προγράμματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα στο εξωτερικό, ενώ συγχρόνως είμαι μέλος περιβαλλοντικών – εθελοντικών οργανώσεων. Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η περιβαλλοντική διαδικασία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο σεβασμός και η αγάπη δεν μαθαίνεται μόνο μέσα από βιβλία, αλλά κυρίως μέσα από δράσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε «πειράματα» εις βάρος της εκπαίδευσης. Άλλως, -με βαθιά μου λύπη- θυσιάζουμε την παιδεία μας στο βωμό τεχνοκρατικών αλλαγών της εκάστοτε κυβέρνησης. Θεσμοί όπως αυτοί των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι καθοριστικοί, γιατί δεν είναι παρά κρίκος της εκπαιδευτικής αλυσίδας. Θέλετε ειλικρινά να τους καταργήσουμε; Μάλλον, κινδυνεύουμε να σπάσουμε μια ολόκληρη αλυσίδα! Ίσως την σημαντικότερη αλυσίδα αυτού του κράτους και της ίδιας μας της ζωής!
  • Χωρίς αξιολόγηση & χωρίς αιτιολογία καταργείται με συνοπτικές διαδικασίες ένας θεσμός που επί 27 χρόνια δίνει πνοή στην εκπαίδευση.

Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) «αδιαβάθμητοι» & χωρίς επίδομα αφήνουν πίσω τους βαρύ επιστημονικό & παιδαγωγικό έργο κινούμενοι μόνο και μόνο από το πάθος τους για μια πιο ποιοτική παιδεία μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Επί χρόνια & χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο εμψυχώνουν τους εκπαιδευτικούς, συντελούν στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία & προωθούν την κριτική εκπαίδευση για να διαμορφωθούν κριτικά σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες.

Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) τα 8 τελευταία χρόνια μάλιστα υπηρετούν το θεσμό των Προγραμμάτων σ υ γ χ ω ν ε υ μ έ ν ο ι (!) δουλεύοντας για τρία τουλάχιστον άτομα, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, με… επ΄ αόριστον παράταση θητείας, έχοντας διοικητικό, επιστημονικό, οργανωτικό ρόλο χωρίς επίδομα, αδιαφορώντας για ωράρια, γραφειοκρατικά κωλύματα, τραυματικές αναπροσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο…

Με μια υπογραφή καταργείται ένα δίκτυο ανθρώπων, που έχουν θεμελιώσει πανελλήνιες συνεργασίες, έχουν δημιουργήσει και συντονίζουν τοπικά δίκτυα, προκηρύσσουν πανελλήνιους διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια, συντηρούν και ενημερώνουν ιστολόγια και συνεργατικές ιστοσελίδες, εκδίδουν συλλογικούς τόμους με τους εκπαιδευτικούς της τάξης, συμμετέχουν σε τοπικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες, επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς στις αρχές της αειφορίας διοργανώνοντας απογευματινά σεμινάρια και συντονίζοντας τις δράσεις των σχολείων &…είναι τουλάχιστον άδικο να προσμετράται «έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο» ως διδακτική, η υπηρεσία στη θέση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων, γιατί με την προκήρυξη της θέσης [ΦΕΚ2314/10 Αυγούστου 2012 – ΑΠΟΦΑΣΗ Αριθμ. 92998/Γ7 «Καθορισμός των οργάνων, των κριτηρίων και της διαδικασίας επιλογής και τοποθέτησης των Υπευθύνων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς και των καθηκόντων και αρμοδιοτήτων τους»] αναφέρεται ότι «Η υπηρεσία των Υπευθύνων προσμετράται ως διοικητική και καθοδηγητική εμπειρία … καθώς και ως διδακτική». Ως εκ τούτου όσοι εκπαιδευτικοί επέλεξαν να διεκδικήσουν και ανέλαβαν τελικά τη θέση το έκαναν γνωρίζοντας ότι θα προσμετρηθούν αυτά τα χρόνια ως διδακτικά. Επιπροσθέτως ισχύει και η αρχή της μη αναδρομικότητας των νόμων που χειροτερεύουν τη θέση μιας κατηγορίας ανθρώπων. Συνεπώς και για να αρθεί η αδικία αυτής της διάταξης, θα πρέπει να προσμετρηθούν με 1 μόριο ανά έτος και καθ’ ολοκληρίαν όλα τα έτη από το 2012 και εντεύθεν έως τη λήξη της θητείας τους.

Κλείνοντας, προτείνουμε να λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ένα «Γραφείο Εκπαίδευσης για την Αειφορία» σε οργανική ενότητα με το «Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία». Το Γραφείο αυτό σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης θα συνεχίσει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του ΚΠΕ-ΚΕΑ και των σχολείων. Παράλληλα προτείνουμε να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) και να υποστηριχθεί – ενισχυθεί η πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της τάξης για την υλοποίηση προαιρετικών, πολύμηνων προγραμμάτων.

  • Με βρίσκει πολύ σύμφωνη το σχόλιο της Βαρβάρας Χρόνη απόσπασμα του οποίου αντιγράφω εδώ: «Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) τα 8 τελευταία χρόνια υπηρετούν το θεσμό των Προγραμμάτων συγχωνευμένοι (!) δουλεύοντας για τρια τουλάχιστον άτομα, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, με… επ΄αόριστον παράταση θητείας, έχοντας διοικητικό, επιστημονικό, οργανωτικό ρόλο χωρίς επίδομα, αδιαφορώντας για ωράρια, γραφειοκρατικά κωλύματα, τραυματικές αναπροσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο, ασυνεννοησία και άγνοια των υπαλλήλων του Υπουργείου, απαξίωση, υποβάθμιση και τελικά μια πολεμική τακτική εκ μέρους των ιθυνόντων για ακύρωση του θεσμού στην πράξη και επανανοηματοδότησή του.
    Άλλοι προσπάθησαν να μετατρέψουν τα προγράμματα σε μαθήματα, άλλοι να τα υποβαθμίσουν σε δράσεις – πυροτεχνήματα, άλλοι να αρκεστούν σε εκ των άνωθεν έτοιμες προς χρήση «συνταγές» με την ιδιότητα του ειδικού και του «φωστήρα», άλλοι να τα καπηλευτούν και να δείξουν έργο με τη δουλειά των εκπαιδευτικών, άλλοι… και πόσοι άλλοι τσάκιζαν, αδιαφορούσαν κι έκαναν πως δεν υπήρχαν οι αρμοδιότητες των Υπευθύνων βαφτίζοντας αυτή την τακτική, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «συνεργασία».
    Οσοι αντιλαμβάνονται την ουσία του θεσμού των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) ξέρουν ότι αποτέλεσε τη μοναδική όαση για εκπαιδευτικούς και μαθητές, το χώρο αναπνοής τους, το χώρο μέσα στον οποίο ελεύθερα μπορούσαν να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις μοναδικές ικανότητές τους μέσα σε μια ρευστή πραγματικότητα που συν-διαμόρφωναν οι ίδιοι για τους ίδιους. Άλλωστε είναι ο μοναδικός θεσμός στην εκπαίδευση που προέκυψε μέσα από εμάς τους ίδιους. Ποιος «φωστήρας» μπορεί να γνωρίζει εκ προοιμίου τη μοναδική δυναμική της καθεμίας μαθητικής ομάδας, τις ξεχωριστές ανάγκες, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς;
    Με τον τρόπο που φαίνεται πως θα λειτουργήσουν οι νέες δομές τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) ουσιαστικά καταργούνται ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οδηγούνται προς εξαφάνιση, αφού είναι ανθρωπίνως αδύνατο τα ΚΠΕ-ΚΕΑ να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ξεχωριστές ανάγκες τους, με νέες επαυξημένες αρμοδιότητες, απομακρυσμένα από τη βάση και υπακούοντας σε κεντρικές, εκ των άνωθεν εντολές, δομημένα σε μια αυστηρά ιεραρχική, κάθετη δομή οργάνωσης με δοσμένους ρόλους στη λήψη αποφάσεων και σχέσεις λογοδοσίας μεταξύ τους». Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία και πολλοί τη φοβήθηκαν.

 

  • O ρόλος των υπευθύνων είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για την υλοποίηση και το συντονισμό των προγραμμάτων αλλά κυρίως για υποστήριξη όλων των βιωματικών δράσεων και των καινοτομίων . Η κατάργηση τους μόνο σε συνολική υποβάθμιση και μαρασμό του πιο καινοτόμου και δραστήριου τμήματος της εκπαίδευσης μπορεί να οδηγήσει. Οι θέσεις που υποστηρίζουν τόσο ενεργά τα σχολεία πρέπει να ενισχύονται, να βελτιώνονταν να εξελίσσονται και όχι να καταργούνται. Επιτέλους πρέπει να δούμε την εκπαίδευση σαν μια συνέχεια και να επενδύσουμε στην ποιότητα και τη βελτίωση της. Μόνο αν δούμε ολιστικά το ζήτημα και μελετήσουμε και αξιολογήσουμε την πορεία μπορούμε να προχωρήσουμε πραγματικά μπροστά. Και σε μια τέτοια διαδικασία θα φανεί ο σημαντικότατος ρόλος των υπευθύνων και των προγραμμάτων.
  • Συνυπογράφω την επιστολή που κατατέθηκε στον Υπουργό από τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Μελών Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Προσθέτω δε, ότι πολλές φορές στην χώρα μας κάτι που χτίζεται σιγά σιγά με πολυ κόπο και μεράκι, γκρεμίζεται σε μια στιγμή. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και αυτή τη φορά. Θα είναι κρίμα για την εκπαίδευση και τους μαθητές.

Παραθέτουμε την επιστολή που καταθέσαμε στον Υπουργό αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των νέων δομών και των αρμοδιοτήτων τους, στις 10/11/2017.
Στην επιστολή καταγράφονται όλες οι δυσλειτουργίες που πιστεύουμε ότι θα προκύψουν από την κατάργηση του θεσμού των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και την αντικατάστασή τους καθώς και των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη νέα συγκεντρωτική δομή των ΚΕΑ. Στο ίδιο κείμενο αναφέρουμε τις προτάσεις μας για τη μετεξέλιξη του θεσμού για την ουσιαστική υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών που προκύπτουν τόσο από την εμπειρία μας, όσο και από τις συζητήσεις μας με εκπαιδευτικούς.

Υπόμνημα Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Μελών Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

κατάλογος

 

Προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: “Κριτική ανάγνωση – πρόταση στο σχέδιο του Υπουργείου για τις Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου”

κ. Υπουργέ,
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Υπουργείου, με την παρουσία σας, το σχέδιο του Υπουργείου για τις Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Η πρόταση αυτή αιφνιδίασε όλους εμάς που εργαζόμαστε για την υποστήριξη των σχολικών μονάδων και την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα Περιβάλλοντος, στην προαγωγή και αγωγή της Υγείας και στον Πολιτισμό.
Στην εν λόγω πρόταση έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
• Η εν μέρει ή εν όλω αναδιάρθρωση ή αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαισίου δεν προκύπτει ως αναγκαία καθώς δε λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη αξιολόγηση των ΚΠΕ ούτε έχει γίνει καμία κριτική αποτίμηση και εντοπισμός των ενδεχόμενων αδυναμιών της ισχύουσας δομής των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
• Δεν διαφαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, που κατατίθενται κάθε χρόνο και περιλαμβάνουν: α) τα υλοποιηθέντα από τα σχολεία προγράμματα, β) τις εκτός ωραρίου επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς και τις δράσεις με τα σχολεία που διοργανώνουν οι ίδιοι, γ) τις τοπικές, εθνικές ή διεθνείς συνεργασίες που αναπτύσσουν σε συνεργασία με ποικίλους φορείς.
• Η νέα δομή ανακοινώθηκε χωρίς να προηγηθεί δημοκρατική διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους χρήστες των υφιστάμενων δομών και εργαζόμενους σε αυτές (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Διευθυντές Σχολείων, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και άλλων Δομών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) για το έργο τους, την αποτελεσματικότητά τους και για κατάθεση προτάσεων βελτίωσής τους.
• Δεν διευκρινίζεται αν τα Σχέδια Δράσης θα εξελιχθούν σε υποχρεωτικά για κάθε σχολική μονάδα και κάθε εκπαιδευτικό, αν οι εκπαιδευτικοί με την τάξη τους θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν ατομικά project με την υποστήριξη των νέων δομών, με ποιες προϋποθέσεις οι εξωτερικοί συνεργάτες, πρόσωπα ή φορείς, θα μπαίνουν στην τάξη στο πλαίσιο της υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης, πώς όλα τα ζητήματα όλων των σχολείων θα υποστηρίζονται παιδαγωγικά, επιστημονικά, επιμορφωτικά, αλλά και με υλικό, δικτύωση, θεματικά προγράμματα, συνέργιες από τόσο λίγα πρόσωπα, πώς τα σχολεία θα εκπαιδευτούν και πώς θα υποστηρίζονται για να στοιχειοθετούν τα Σχέδια Δράσης και να εκτιμούν τις ανάγκες- αδυναμίες- δυνατότητες- ευκαιρίες τους.
• Η απαξίωση της σημασίας και του ρόλου της εκπόνησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στο σχολείο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με αλλαγές, όπως
– η συρρίκνωση του προβλεπόμενου χρόνου στο εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα για την υλοποίηση δράσεων αειφορίας (Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός), και γενικότερα σχεδίων δράσης, με τη μείωση των ωρών Ευέλικτης Ζώνης (ΕΖ) στις Α-Δ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου
– η κατάργηση της ΕΖ στις Ε-ΣΤ τάξεις
– η κατάργηση της δυνατότητας συμπλήρωσης ωραρίου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
– η μείωση του αριθμού των Υπευθύνων ΑΥ, ΠΕ και ΠΘ των Διευθύνσεων και στις περισσότερες Δ/νσεις, η αντικατάστασή τους από έναν Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων που ανέλαβε το βάρος και των τριών θεματικών.
Επί 25 χρόνια τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι το πεδίο όπου δοκιμάζονται από τους εκπαιδευτικούς καινοτόμες πρακτικές, αναπτύσσεται η μαθητική πρωτοβουλία και εκφράζονται τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Είναι επίσης το πεδίο πραγματικής άσκησης στις αρχές της δημοκρατίας και τον διάλογο, αφού οι μαθητές παίρνουν απόφαση για το θέμα και το περιεχόμενο των δράσεων και, με τη διαμορφωτική αξιολόγηση, για τον τρόπο συνέχισής της και της σύνδεσης με το κοινωνικό πλαίσιο κάθε περιοχής (άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία). Ο ρόλος των θεσμικών οργάνων του Υπουργείου οφείλει να είναι υποστηρικτικός, κι όχι παρεμβατικός, με τη δημιουργία δομών οι οποίες να εστιάζουν στις κατά τόπους παιδαγωγικές και επιμορφωτικές ανάγκες, σε άμεση σύνδεση με τον εκπαιδευτικό.
• Τα ΚΕΑ παρουσιάζονται ως μετεξέλιξη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία έχουν ιδρυθεί για να στηρίξουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ΚΕΑ, όπως περιγράφονται στο σχέδιο, αποτελούν μια συρρικνωμένη εκδοχή των ΚΠΕ, ως προς την εμβέλεια, αφού εγκλωβίζονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Από ένα αποκεντρωμένο ανοικτό μοντέλο εκπαίδευσης με βιωματικές και καινοτόμες προσεγγίσεις μεταβάλλεται σε ένα σύστημα συγκεντρωτικό και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό. Μέχρι τώρα τα ΚΠΕ ήταν δομές με διοικητικό προϊστάμενο τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και επιστημονική αυτοτέλεια. Σύμφωνα με τη νέα δομή το ΚΕΑ θα έχει διοικητικό προϊστάμενο τον προϊστάμενο του ΚΕΣΥ, μιας δομής που στο σχήμα φαίνεται στο ίδιο επίπεδο με το ΚΕΑ, ενώ επιστημονικά θα αναφέρεται στο οικείο ΠΕΚΕΣ. Με αυτό το σχήμα καταργείται η αυτοτέλεια των ΚΠΕ (ΚΕΑ) στον σχεδιασμό επιμορφωτικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αυξάνεται η γραφειοκρατία και ο ρόλος τους καθίσταται διεκπεραιωτικός και αποκλειστικά εκτελεστικός.
• Τίθεται εύλογα το ερώτημα πώς τα ΚΕΑ, τα οποία ιδρύονται για να υπηρετήσουν τις αρχές της Αειφορίας, θα μπορούν να εκπληρώσουν ισότιμα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές την αποστολή τους. Η “εξ αποστάσεως” εκπαίδευση, όπως αναφέρεται στο σχετικό εδάφιο της πρότασης, ως αναγκαστική επιλογή για όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα ΚΕΑ, επειδή αυτά είναι απομακρυσμένα από την έδρα της Διεύθυνσης, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση σε πεδία που εξ ορισμού η μάθηση είναι βιωματική, επιπλέον δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι το 55% των εν λειτουργία ΚΠΕ είναι αποκεντρωμένα, δηλαδή σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τις Διευθύνσεις, το 26% βρίσκεται εκτός της έδρας των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και μόνο το 19% εδρεύει εντός της έδρας των Διευθύνσεων. Η ποσόστωση οπτικοποιείται στο παρακάτω διάγραμμα.

• Παρά το γεγονός ότι στα ΚΕΑ ενσωματώνονται οι αρμοδιότητες των ΚΠΕ, των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων, η παιδαγωγική τους ομάδα (ΠΟ) υποστελεχώνεται με ταυτόχρονη όμως αύξηση των καθηκόντων τους. Είναι η μόνη νέα δομή στην οποία ο αριθμός των μελών ορίζεται από το σχέδιο για τις Νέες Δομές εκ των προτέρων και όχι κατ’ αναλογία του μαθητικού πληθυσμού και των αναγκών. Οι πέντε εκπαιδευτικοί της ΠΟ των ΚΕΑ, εκ των οποίων ο ένας δεσμευτικά είναι ΠΕ19, καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων, όπως ο σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εμπίπτουν σε διαφορετικές θεματικές (Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός), η δια ζώσης και εξ αποστάσεως επιμόρφωση που θα καλύπτει ποικίλες επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών διαφορετικών βαθμίδων, σε όλες τις παραπάνω θεματικές, η παραγωγή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, η υποστήριξη των εκπαιδευτικών κατά την υλοποίηση δράσεων, η επικοινωνία με φορείς, ο σχεδιασμός και η συμμετοχή σε δίκτυα (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά). Η διοικητική και επιστημονική εξάρτηση των ΚΕΑ από τις άλλες δύο δομές συντελεί στην αύξηση της γραφειοκρατίας δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο της ΠΟ.
• Λόγω της απόστασης είναι δύσκολο να υπάρχει αποτελεσματική ανταπόκριση στα αιτήματα των συναδέλφων για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων δράσης τους (δια ζώσης συναντήσεις για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων που είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανάπτυξη των σχεδίων τους, δανεισμός εκπαιδευτικού υλικού που δεν υπάρχει σε ψηφιακή μορφή όπως εκπαιδευτικά παιχνίδια, μουσειοσκευές, βιβλία, εκπαιδευτικοί φάκελοι που παραχωρούνται από ποικίλους δημόσιους φορείς και ιδρύματα, κλπ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας βρίσκεται σε απόσταση 113 χιλιομέτρων (διαδρομή διάρκειας 2 ωρών) από την έδρα της οικείας Διεύθυνσης που βρίσκεται στην Πάτρα.
• Τίθεται το ερώτημα πώς ένα ΚΕΑ σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης με αυξημένο μαθητικό πληθυσμό (π.χ. Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας, Πειραιά, Ανατ. Αττικής, Ανατ. και Δυτ. Θεσσαλονίκης με 50.000 – 80.000 μαθητές η καθεμιά) δύναται να ανταποκριθεί επιτυχώς στο σύνολο των παραπάνω καθηκόντων και μάλιστα με μία 5/μελή Παιδαγωγική Ομάδα σε κάθε Διεύθυνση. Σε αντιδιαστολή, στα ΚΕΑ Διευθύνσεων με μικρό πληθυσμό (π.χ. Θεσπρωτίας, Φωκίδας, Γρεβενών, Ευρυτανίας που αριθμούν μόνο 2.000-6.000 μαθητές η καθεμιά) επειδή έχουν δυσκολίες πρόσβασης στις απομακρυσμένες περιοχές του Νομού η 5/μελής ομάδα είναι απαραίτητη για την προώθηση της Αειφορίας σε όλες τις σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Νομού.
• Τα ΚΠΕ ως τώρα προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα (ημερήσια και πολυήμερα) σε μαθητές περισσότερων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίοι ωφελούνται από την επαφή με τη φύση σε περιβάλλοντα διαφορετικά από τα οικεία τους. Επίσης συντονίζουν Εθνικά Θεματικά Δίκτυα με τη συμμετοχή μαθητικών ομάδων και εκπαιδευτικών από όλη την επικράτεια, αναπτύσσουν θεματολογία και υλοποιούν επιμόρφωση με βάση το τοπικό περιβάλλον (π.χ. ΚΠΕ Ζακύνθου- Σεισμός, ΚΠΕ Κόνιτσας- παραδοσιακή αρχιτεκτονική). Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ευρύτερων περιοχών πέραν της τοπικής Δ/νσης Εκπ/σης γίνονται κοινωνοί αυτής της εξειδικευμένης γνώσης με βιωματικό τρόπο. Το άνοιγμά τους και σε άλλες θεματικές, με την αντίστοιχη στελέχωση, μπορεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή με διαφορετικές εκφάνσεις του πολιτισμού και της υγείας. Αντίθετα, με την παρούσα πρόταση, τα ΚΕΑ θα προσφέρουν εκπαίδευση μόνο σε μαθητές της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, περιορίζοντας τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι μαθητές σε άλλα περιβάλλοντα, βιωματικά, την επιδιωκόμενη γνώση και εμπειρία. Παράλληλα περιορίζεται το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να επιμορφωθούν σε ΚΕΑ εκτός της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία ανήκoυν και να αλληλεπιδράσουν με συναδέλφους τους από άλλες περιοχές.
• Για την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχοκοινωνικής υγείας (θεματολογία της Αγωγής Υγείας) μεριμνά το ΚΕΣΥ σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ και τα ΚΕΑ. Διαπιστώνεται αλληλοκάλυψη μεταξύ των δομών και όχι διακριτοί ρόλοι. Οι αρμοδιότητες της ΠΟ του ΚΕΑ είναι να ασκεί πρόληψη και ενημέρωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία μέσω σχεδιασμού επιμορφωτικών δράσεων, ενώ οι αρμοδιότητες του ΚΕΣΥ είναι να μεριμνά, να επιλύει και να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών.
• Τέλος, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό να ικανοποιηθεί και να υποστηριχτεί αυτός ο τόσο ουσιαστικός και φιλόδοξος στόχος μετασχηματισμού και αυτοβελτίωσης του σχολείου με μια τόσο ολιγομελή ομάδα στα ΚΕΑ και τόσο συγκεντρωτική δομή στα ΠΕΚΕΣ και ΚΕΣΥ. Η εμπειρία από τη μακρόχρονη εμπλοκή σχολείων με προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, από τη λειτουργία της περιβαλλοντικής επιτροπής των οικολογικών σχολείων, καθώς και τη συμμετοχή των σχολείων στα τοπικά και εθνικά δίκτυα σχετικά με το αειφόρο σχολείο επιβεβαιώνει το πόσο απαιτητική ερευνητικά είναι η διεργασία της μελέτης του σχολείου ως συστήματος, από τα ίδια τα μέλη του, και η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης που θα αντιμετωπίζει κατά προτεραιότητα τις δυσκολίες, μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων, δράσεων, ενδοσχολικής επιμόρφωσης, συνεργασιών, και ενδυνάμωσης της σχολικής κοινότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και θέλοντας να συμβάλουμε στον διάλογο προτείνουμε τα ακόλουθα:

• Να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος με τριετή διάρκεια, κατά την οποία τα σχολεία θα ασκηθούν στον σχεδιασμό και την αποτίμηση του προγραμματισμού τους, στην ολιστική σχολική προσέγγιση και την αειφόρο εκπαιδευτική πολιτική της σχολικής μονάδας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εθνικά σχεδιασμένη επιμόρφωση σχετικά με την εκπαίδευση για την Αειφορία, στην οποία θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που έχει κατακτηθεί από τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων), από τα Δίκτυα (Εθνικά, Περιφερειακά, Τοπικά) και από Πανελλήνια Προγράμματα (όπως το Αειφόρο Σχολείο, τα Οικολογικά Σχολεία, το Νοιάζομαι και Δρω). Θα αξιοποιηθεί επίσης το υλικό που έχει παραχθεί, καθώς και το στελεχιακό δυναμικό των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην υποβολή προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που δεν έχει σταματήσει από το έτος 1992 ώστε να γίνει η μετάβαση στην επόμενη μέρα, χωρίς ενδιάμεσο κενό, συντεταγμένα με τις νέες δομές που θα υποστηρίξουν το σχολείο στα πεδία αυτά.
• Να στελεχωθούν τα ΠΕΚΕΣ με Περιφερειακούς Συντονιστές για την Εκπαίδευση για την Αειφορία.
• Να ιδρυθούν ΚΕΑ σε όλους τους Νομούς και τις Διευθύνσεις της χώρας (όπου δεν υπάρχουν ΚΠΕ).
• Τα υπάρχοντα ΚΠΕ να μετεξελιχτούν σε ΚΕΑ που θα υποστηρίζουν το έργο της Αειφορίας, κατά κύριο λόγο στη Διεύθυνσή τους αλλά θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους σε εμβέλεια μεγαλύτερη από εκείνη της Διεύθυνσης στην οποία ανήκουν, ώστε να παρέχουν βιωματική εκπαίδευση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περιβάλλοντα διαφορετικά από τα οικεία τους, υπό την προϋπόθεση ότι η παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος από σχολεία απομακρυσμένων από αυτά περιοχών κρίνεται απαραίτητη για το σχέδιο δράσης που υλοποιούν.
• Να ιδρυθούν Γραφεία Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΓΕΑ), σε οργανική σύνδεση με το οικείο ΚΕΑ (ως μέρη της ίδιας δομής), που θα λειτουργούν στην έδρα κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Η ίδρυση των ΓΕΑ θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με συγκεκριμένα προκαθορισμένα κριτήρια όπως η εγγύτητα του ΚΕΑ στη Διεύθυνση και ο μεγάλος μαθητικός πληθυσμός, ούτως ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των κατά τόπους Διευθύνσεων (π.χ. Διευθύνσεις Νομού Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, νησιωτική Ελλάδα κλπ).
• Το κάθε ΚΕΑ και ΓΕΑ να έχει επιστημονική και διοικητική αυτοτέλεια και το έργο τους να αφορά την υποστήριξη των σχολείων στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης των σχετικών με την Αειφορία, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε σχετικά θέματα, την υποστήριξη με εκπαιδευτικό υλικό, τη δημιουργία τοπικών δικτύων, την ενθάρρυνση και διευκόλυνση διασχολικών συνεργασιών, καθώς και τη συνεργασία για την υποβολή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σύμφωνα με τις κατά τόπους ανάγκες. Για την ισόρροπη σύνθεση των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΕΑ και ΓΕΑ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα υποστήριξης διαφορετικών όψεων της Αειφορίας (περιβάλλον, πολιτισμός, αγωγή υγείας) και των διαφορετικών βαθμίδων. Επισημαίνουμε ότι σε μια Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης οι υπάρχουσες δομές (ΠΟ ενός ΚΠΕ και Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ και ΔΕ) αριθμούν 11 άτομα που υποστηρίζουν τις προαιρετικές δραστηριότητες των σχολείων εργαζόμενα εντατικά και πέραν του ωραρίου τους. Αν τα σχέδια δράσης είναι υποχρεωτικά, ο όγκος εργασίας για την 5μελή ομάδα που προβλέπεται, αυξάνεται δραματικά και το ΚΕΑ θα αδυνατεί να επιτελέσει τον παιδαγωγικό ρόλο του. Επομένως είναι αναγκαίο το διάδοχο σχήμα να στελεχώνεται με 6-10 άτομα, ανάλογα με τον μαθητικό πληθυσμό της περιοχής.
• Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από τα ΚΕΑ και ΓΕΑ σε θέματα Αειφορίας να γίνεται και εντός σχολικού ωραρίου, ενδοσχολική ή κατά ομάδες σχολείων, ώστε τα αποτελέσματα να είναι πολλαπλάσια με την επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου και με την ενίσχυση των διασχολικών συνεργασιών.
• Οι θεματικοί άξονες που προτείνονται από την Κεντρική Υπηρεσία για τα Σχέδια Δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν τομέα από τη θεματολογία της Αειφορίας (περιβάλλον – υγεία – πολιτισμός). Παράλληλα θα πρέπει να δίνεται η ελευθερία στις σχολικές μονάδες να υλοποιούν σχέδια δράσης σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του σχολείου και τα ενδιαφέροντα των μαθητών καθώς και να συνδέονται με την τοπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής. Για τον καλύτερο σχεδιασμό κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των Σχολικών Μονάδων με τα ΚΕΑ και ΓΕΑ.
• Ο σχεδιασμός επιμορφωτικών δράσεων, η προώθηση συνεργασιών ανάμεσα στα σχολεία, τις οικογένειες και τους φορείς της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας καθώς και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα διαφορετικότητας, ψυχοκοινωνικής υγείας και σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, που συνδέονται άμεσα με τις αρχές της εκπαίδευσης για την Αειφορία, πρέπει να υλοποιούνται με πρωτοβουλία του ΚΕΑ σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ.
• Να περιλαμβάνεται στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών και των μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των ΚΕΣΥ η πολυετής εμπειρία στην αντιμετώπιση θεμάτων ψυχοκοινωνικής υγείας και η επιστημονική επάρκεια των εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει ως Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας στην υφιστάμενη δομή.
• H κάλυψη της μιας θέσης ΠΕ19 στο ΚΕΑ να μην περιορίζεται μόνο στους κατέχοντες βασικό τίτλο σπουδών στην πληροφορική αλλά να είναι ανοιχτή και σε όσους έχουν κάποια άλλη πιστοποιημένη γνώση στις ΤΠΕ όπως Β επίπεδο και στην αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση, που προκύπτει από την κατοχή ανάλογου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.
Ευελπιστούμε τόσο οι αδυναμίες που επισημάναμε όσο και οι προτάσεις μας να ληφθούν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό.

Με εκτίμηση

Τριαντάφυλλος Δούκας Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Π.Ε. Α΄ Αθήνας
Καλλιόπη Κύρδη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Α΄ Αθήνας
Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε Α Αθήνας
Δημήτριος Γκότζος Υπεύθυνος Π.Ε. ΔΠΕ Β΄ Αθήνας
Ελένη Νιάρχου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
Βασιλική Λελεντζή Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
Μαρία Μαγαλιού Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
Νικόλαος Στεφανόπουλος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ΄Αθήνας Αθμιας Εκπ/σης
Σταματοπούλου Γεωργίτσα Υπεύθυνη Αγ. Υγείας Π.Ε. Δυτικής Αττικής
Αλεξάνδρα Τσίγκου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Δυτικής Αττικής
Βαρβάρα Βορύλλα Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε. Ανατ. Αττικής
Κων/να Χατζημίχου-Καλούση Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας
Βαρβάρα Χρόνη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Ρεθύμνης
Ελισάβετ Φράγκου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Πέλλας
Τσαλίκη Χριστίνα Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση Ανατ. Θεσσαλονίκης
Γεράσιμος Γαλανός Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Κεφαλληνίας
Πηνελόπη Σακοβέλη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΠΕ Αχαΐας
Βασιλική Ιππέκη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης
Στέλλα Μπαζακογιάννη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
Παύλος Καλογεράς Διευθυντής 6ου ΓΕΛ Αγρινίου – Πρώην Υπεύθυνος Π.Ε
Ανατολή Βροχαρίδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε Χίου
Μαργαρίτα Αμανατίδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Πιερίας
Φώτης Τσοχαντάρης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμια Κορινθίας
Ιωάννης Πούλιος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Σερρών
Ευάγγελος Αναγνώστου Υπεύθυνος Σχολικών δραστηριοτήτων Π.Ε. Άρτας
Στέργιος Χατζάκης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Π.Ε. Ηρακλείου
Κωνσταντίνος Βέργος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Ιωαννίνων
Παναγιώτης Παπάζογλου Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Π.Ε. Καβάλας
Λόη Ποθητή Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Δωδεκανήσου
Χρυσάννα Διαμαντή Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Κυκλάδων
Γιώργος Φωτόπουλος Υπεύθυνος ΚΠΕ Σικυωνιών
Παλαβουζόπουλος Αλέξανδρος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Έβρου
Έφη Αντωνιάδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Ημαθίας
Χρύσα Κουράκη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
Γιώργος Βούλγαρης Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά
Βασιλική Αρβανιταντώνη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά
Λώρα Πετροπούλου Υπεύθυνη Πολιτιστικών Π.Ε. Δ΄ Αθήνας
Μαρία Καγιάφα Αναπλ. Υπευθ. ΠΟ ΚΠΕ Λαυρίου
Ηλιοπούλου Ευγενία Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Ηλείας
Άννα Αφεντουλίδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης
Γιώργος Σταυρόπουλος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Φθιώτιδας
Ελένη Κατσούφη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Π.Ε. Β΄ Αθήνας
Θεοδώρα Βάσιου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Φλώρινας
Θεοχαρόπουλος Μιχάλης Υπεύθυνος ΚΠΕ Άμφισσας
Κώστας Αυγερινός Μέλος ΚΠΕ Σικυωνιών
Ειρήνη Κουρή Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας
Ιωάννα Ντίνου Υπεύθυνη Π.Ε. Δ.Δ.Ε.Γ Αθήνας
Γεωργία Ματσούκα Αναπλ. Υπευθ. ΚΠΕ Σικυωνιών
Αικατερίνη Σχοινά Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης
Οικονομάκη Αργυρή Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Λάρισας
Κοπανάκης Μανώλης Υπεύθυνος ΚΠΕ Καρπενησίου
Βαρβάρα Πετρίδου Υπεύθυνη Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας
Πανάγου Θανάσης Αναπλ. Υπεύθ. ΚΠΕ Άμφισσας
Ιωάννα Δεκατρή Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄ΔΔΕ Αθήνας
Ευαγγελία Μουλά Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β θμιας Δωδεκανήσου
Πηνελόπη Καζακώνη Υπεύθυνη ΚΠΕ Καστρίου
Γεώργιος Μπαντής Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Δράμας
Τερέζα Γιακουμάτου Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΕ Δ΄ΑΘΗΝΑΣ
Δημήτριος Βαχαβιώλος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Λακωνίας
Αριστείδης Κωνσταντινίδης Υπευθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χαλκιδικής
Κόττης Γιώργος Μέλος ΚΠΕ Άμφισσας
Ελένη Γούναρη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ζακύνθου
Ευαγγελία Σκιαδαρέση Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας
Ιωάννης Κουρούς Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κοζάνης
Ιωάννα Παπαϊωάννου Υπευθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Αχαΐας
Αντωνία Δαρδιώτη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης
Σοφία Ευθυμιάδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε Σερρών
Χασαπογιάννη Παναγιώτα Μέλος ΚΠΕ Καστρίου
Ρένος Χριστοδουλίδης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Κωσταρά Ευφροσύνη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Αχαΐας
Σοφία Τσιροπούλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε Έβρου
Σπυρίδων Τζόκας Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Θεσπρωτίας
Λένα Δημητριάδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ημαθίας
Αριστείδης Κωνσταντινίδης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χαλκιδικής
Κωνσταντινίδης Αντώνης Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων Β/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Θεσσαλονίκης
Θάνος Ιωάννου Υπ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Δ Αθήνας
Νικόλαος Γιαγκούλης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κιλκίς
Παναγιώτης Βίγκλας Αναπλ. Υπευθ. ΚΠΕ Μακρινίτσας
Ιωάννα Θωμοπούλου Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ.Δ.Ε. Αχαΐας
Δέσποινα Μιχελάκη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης
Αναστασία Τσάπαλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας
Χαράλαμπος Σαββίδης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Καστοριάς
Μαρία Θεοδωράκη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Γρεβενών
Αρετή Μαρματάκη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χανίων
Φιλίτσα Πεδιαδίτη Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων Δ.Ε. Λασιθίου
Γιατράκος Ιωάννης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Αργολίδας
Παρασκευή Γκανάτσιου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας
Κωνσταντινίδης Αντώνης Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης
Ξαθίππη Φουλίδη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Δυτικής Αττικής
Αναστάσιος Μαυράκης Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Δυτικής Αττικής
Μαρία Σπαρτινού Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε Κυκλάδων
Κωνσταντίνα Παναρίτου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Λευκάδας
Κερασία Πετρογιάννη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ρεθύμνης
Βάσιου Αικατερίνη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Πέλλας

 

κατάλογος2

  • Γιατί καταργείτε τον πιο ωραίο θεσμό στο Σχολείο;
  • Έχουν γραφτεί πολλά σχόλια για την ανάγκη συνέχισης των καινοτόμων προγραμμάτων και την ανάγκη διατήρησης των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων ως εμψυχωτών, ως οργανωτών και συντονιστών, ως επιστημονικά και παιδαγωγικά υποστηρικτικών, ως …, με τα οποία συμφωνώ απόλυτα και λίγα έχω να προσθέσω. Ο θεσμός αυτός ήταν το 1992, είναι το 2018 και θα συνεχίσει να είναι από κάθε άποψη πρωτοποριακός και καινοτόμος, γιατί υπάρχουν κάποια πράγματα που δε φθείρονται και δεν παλαιώνουν όταν εξακολουθούν να ανταποκρίνονται σε κρίσιμης σημασίας ανάγκες και να έχουν την αποδοχή, την καταξίωση, την εκτίμηση και το σεβασμό της εκπαιδευτικής κοινότητας.
    Προβληματίζομαι για την πρόθεση διάλυσης του θεσμού των Υπευθύνων στο παρόν σχέδιο νόμου για τις νέες δομές και γενικά την πρόθεση συρρίκνωσης και υποβάθμισης της Εκπαίδευσης για την Αειφορία, ειδικότερα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τα οικολογικά και κοινωνικά ζητήματα σε όλον τον πλανήτη. Όξυνση περιβαλλοντικών προβλημάτων και ανάγκη προώθησης εναλλακτικών στρατηγικών, οικονομική κρίση, συρρίκνωση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, προσφυγικό και μεταναστευτικό, υποβάθμιση δημοκρατικών θεσμών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάπτυξη ακραίων συντηρητικών και ακροδεξιών αντιλήψεων, …, δεν είναι αρκετά για να καθιστούν κρίσιμη την ανάγκη να υποστηριχτεί στην εκπαίδευση η οικοδόμηση του «ΕΝΕΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»; Με γνώσεις, θετικές στάσεις, διάθεση και ικανές δεξιότητες για συμμετοχή στη διαμόρφωση προτάσεων και τη λήψη αποφάσεων, με κοινωνική υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, συλλογική δράση, σεβασμό στις πανανθρώπινες αξίες;
    Δε χρειάζεται η υποστήριξη των ανθρώπων αυτών που αναλαμβάνουν και κατά τεκμήριο κάνουν ότι μπορούν για να στηρίξουν και να προωθήσουν αυτήν την «Εκπαίδευση για την αλλαγή»;
    Το ζήτημα της κατάργησης του θεσμού είναι οικονομικό; μα αφού οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται χωρίς επιδόματα ή άλλες οικονομικές απολαβές και εισπράττουν μόνο ηθική ανταμοιβή από την καθολική εκτίμηση, την υποδοχή και τη χαρά με την οποία συνεργάζονται μαζί τους οι συνάδελφοι τους και οι μαθητές τους.
    Το ζήτημα της κατάργησης του θεσμού είναι «ιδεολογικό»; Η αριστερή ιδεολογία της σημερινής μας κυβέρνησης, την οποία ενστερνίζομαι, είναι δυνατόν να έχει αυτήν τη στρατηγική;
    Είναι απαραίτητο να σκύψουμε περισσότερο στα συγκεκριμένα θέματα, όπως εκφράζονται στη διαβούλευση και να εντάξουμε τους προβληματισμούς αυτούς στο κεντρικό ζητούμενο: «Τι είδους παιδεία θέλουμε και ποιον πολίτη οραματιζόμαστε για το μέλλον»

Με εκτίμηση
Κ.Π.

  • θα πρέπει οι αρμόδιοι να ενισχύσουν τις δομές αυτές και όχι να τις καταργήσουν
  • Το όφελος από την κατάργηση είναι μεγαλύτερο από την προσφορά που προκύπτει από την υλοποίηση των προγραμμάτων?
  • Οι καινοτόμες δράσεις προσφέρουν τα μέγιστα. Είναι τεράστια τα οφέλη για την εκπαιδευτική κοινότητα. Όχι στην κατάργηση.
  • Καλό είναι να διατηρηθούν αυτές οι δομές και να εμπλουτιστούν και όχι να καταργηθούν.
  • Όλα τα χρόνια οι υπεύθυνοι του γραφείου ΠΕ υποστηρίζουν, βοηθούν, επισκέπτονται τα σχολεία για ενημέρωση και σεμινάρια, είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να βοηθήσουν στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων στα σχολεία μας και να μας καθοδηγήσουν σχετικά. Όλοι ξέρουμε ότι με τα προγράμματα του υλοποιούνται δημιουργείται και καλλιεργείται η ομαδικότητα, η συνεργασία αλλά και η γνωριμία και επικοινωνία με άλλα σχολεία ,πολλές φορές σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το δικό μας . Σημαντικό και αναγκαίο είναι όχι μόνο να μην καταργηθεί η θέση τους αλλά αντίθετα να ενισχυθεί γιατί με την μέχρι τώρα προσφορά τους έχει αναβαθμιστεί το επίπεδο του κάθε σχολείου.
  • Διαβάζοντας προσεκτικά το ΦΕΚ του νέου οργανογράμματος του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνουμε στο άρθρο 36 την ίδρυση υπό τη Γενική Διεύθυνση Σπουδών αυτόνομης Διεύθυνσης υποστήριξης προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή στις σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/μιας Εκπαίδευσης των αρχών και των στόχων των θεματικών εκπαιδεύσεων της Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία ,της σχολικής Αγωγής και Προαγωγής της Υγείας και των Πολιτιστικών Θεμάτων .
    Η νέα Διεύθυνση συγκροτείται από τα τμήματα :
    α)Tμήμα Α’Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία
    β)Τμήμα Β’Σχολικής Αγωγής και προαγωγής της υγείας
    γ) Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων και Υποστηρικτικών δομών
    δ) Τμήμα Δ’Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων
    Η Διεύθυνση αυτή θεραπεύει δυσλειτουργίες που είχαν προκύψει από την κατάργηση της Διεύθυνσης ΣΕΠΕΔ και πιστώνεται στα θετικά του νέου οργανογράμματος .
    Ακολουθώντας την ανάγνωση στο σχέδιο νόμου των νέων δομών συναντάμε στο επίπεδο της Περιφέρειας στο άρθρο 5 /Στελέχωση των ΠΕ.Κ.Ε.Σ την ίδρυση ενός νέου θεσμού του Συντονιστή Εκπαίδευσης για την Αειφορία (20 θέσεις) και αυτό πιστώνεται στα θετικά του σχεδιασμού μιας συγκροτημένης δομής για την Εκπαίδευση για την Αειφορία .
    Συνεχίζοντας την ανάγνωση συναντάμε σε επίπεδο Περιφέρειας το άρθρο 12 με μετεξέλιξη των ΚΠΕ σε ΚΕΑ/ Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία , απαραίτητη και θετική μετεξέλιξη δυστυχώς με πρόβλεψη για 4μελή μόνο παιδαγωγική ομάδα με αυξημένες υποχρεώσεις .
    Φτάνοντας στο επίπεδο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και ειδικότερα στο Τμήμα Ε’ Εκπαιδευτικών θεμάτων διαβάζουμε στις αρμοδιότητες μεταξύ άλλων και την εποπτεία των σχολικών δραστηριοτήτων και καινοτόμων δράσεων . Στο Τμήμα αυτό προτείνονται με το νέο σχέδιο νόμου για ένταξη μέσω του άρθρου 14 και 15 οι Υπεύθυνοι Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών και Φυσικής Αγωγής και Σχολικού Αθλητισμού .
    Διατυπώνεται έτσι μια εύλογη απορία , οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων που βρίσκονται ; δεν είναι απαραίτητοι σε αυτό το οικοδόμημα ;
    Kάθε πυραμίδα στηρίζεται σε μια βάση , στην πυραμίδα της δομής της Εκπαίδευσης για την Αειφορία οι Υπεύθυνοι Σχολικών δραστηριοτήτων και τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στα σχολεία αποτελούν τη βάση ,την πρώτη ύλη .
    Η παραγωγή αυτής της πρώτης ύλης που συγκροτείται σταθερά και με αδιάλειπτη συνέχεια από το 1992 αποτελεί ένα σημαντικό ποιοτικό πυρήνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος . Τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων αποτελούν μια ενσωματωμένη καλή πρακτική στο ελληνικό σχολείο , οι εκπαιδευτικοί που τα υλοποιούν αποτελούν μια ανήσυχη ομάδα που αναπτύσσεται επαγγελματικά ,δοκιμάζει και εξελίσσεται και οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων μια κοινότητα με καινοτόμα και ευέλικτα χαρακτηριστικά .
    Σε αυτή τη νέα πυραμίδα που συγκροτείται για την Εκπαίδευση για την Αειφορία δεν περισσεύουν οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων .
    Όπως αναφέρεται και στο κοινά υπογεγραμμένο από πολλούς συναδέλφους υπόμνημα προτείνεται μια τουλάχιστον 3ετής μεταβατική περίοδος όπου
    – οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων θα είναι παρόντες στο επίπεδο της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ενταγμένοι οργανικά στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Θεμάτων
    -θα συνεργάζονται λειτουργικά και συμπληρωματικά με τα ΚΕΑ
    -θα εποπτεύονται από τους συντονιστές Εκπαίδευσης για την Αειφορία
    Με τη λύση αυτή θα οδηγηθούμε σταδιακά μέσα από την πράξη σε ένα νέο σχήμα που θα ενσωματώσει τη δυναμική του προηγούμενου .
    Γιαυτό θεωρούμε πως στο άρθρο 19 του σχεδίου νόμου , θα πρέπει να απαλειφθεί η παράγραφος 14 που αναφέρει λήξη της θητείας των υπευθύνων 31-8 -2018 και να προβλεφθεί όπως και για τις υπόλοιπες δομές η διατήρησή τους μέχρι την ολοκλήρωση των κρίσεων και τη συγκρότηση των νέων δομών που ελπίζουμε να τους περιλαμβάνουν .
  • Τα καινοτόμα προγράμματα πρέπει να τα ενισχύσουμε και όχι να τα καταργήσουμε. Τα οφέλη τους τεράστια για την εκπαίδευση των παιδιών μας και των εκπαιδευτικών.
  • Είναι κοινό μυστικό ότι κάθε καινοτομία στο σχολείο προέρχεται από την υλοποίηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων, όπως είναι επίσης γνωστό ότι το «δεύτερο σχολείο» που άτυπα διαμορφώνεται με την εκπόνησή τους, εκτός σχολικού ωραρίου, εντός του ελεύθερου χρόνου και με πραγματικό ενδιαφέρον μαθητών και εκπαιδευτικών, συνιστά εκπαιδευτικό θαύμα που τώρα τιμωρείται αν όχι με κατάργηση, οπωσδήποτε με καταφανή υποβάθμιση και θεματική αποψίλωση, αφού ουσιαστικά τα ΚΕΑ θα εστιάζουν στον 1/3 της θεματολογίας, δηλαδή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Με άλλα λόγια, η σύγχρονη Ελλάδα προφανώς θεωρεί τον Πολιτισμό και την Αγωγή Υγείας λεπτομέρειες χωρίς καμία σημασία. Επομένως εκτός από άδικη, η κατάργηση του θεσμού είναι παράλογη, ανιστόρητη και υπονομευτική της ελληνικής δημόσιας εκπαίδευσης.
  • Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) τα 8 τελευταία χρόνια υπηρετούν το θεσμό των Προγραμμάτων συγχωνευμένοι (!) δουλεύοντας για τρια τουλάχιστον άτομα, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, με… επ΄αόριστον παράταση θητείας, έχοντας διοικητικό, επιστημονικό, οργανωτικό ρόλο χωρίς επίδομα, αδιαφορώντας για ωράρια, γραφειοκρατικά κωλύματα, τραυματικές αναπροσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο, ασυνεννοησία και άγνοια των υπαλλήλων του Υπουργείου, απαξίωση, υποβάθμιση και τελικά μια πολεμική τακτική εκ μέρους των ιθυνόντων για ακύρωση του θεσμού στην πράξη και επανανοηματοδότησή του.
    Άλλοι προσπάθησαν να μετατρέψουν τα προγράμματα σε μαθήματα, άλλοι να τα υποβαθμίσουν σε δράσεις – πυροτεχνήματα, άλλοι να αρκεστούν σε εκ των άνωθεν έτοιμες προς χρήση «συνταγές» με την ιδιότητα του ειδικού και του «φωστήρα», άλλοι να τα καπηλευτούν και να δείξουν έργο με τη δουλειά των εκπαιδευτικών, άλλοι… και πόσοι άλλοι τσάκιζαν, αδιαφορούσαν κι έκαναν πως δεν υπήρχαν οι αρμοδιότητες των Υπευθύνων βαφτίζοντας αυτή την τακτική, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «συνεργασία».
    Οσοι αντιλαμβάνονται την ουσία του θεσμού των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) ξέρουν ότι αποτέλεσε τη μοναδική όαση για εκπαιδευτικούς και μαθητές, το χώρο αναπνοής τους, το χώρο μέσα στον οποίο ελεύθερα μπορούσαν να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις μοναδικές ικανότητές τους μέσα σε μια ρευστή πραγματικότητα που συν-διαμόρφωναν οι ίδιοι για τους ίδιους. Άλλωστε είναι ο μοναδικός θεσμός στην εκπαίδευση που προέκυψε μέσα από εμάς τους ίδιους. Ποιος «φωστήρας» μπορεί να γνωρίζει εκ προοιμίου τη μοναδική δυναμική της καθεμίας μαθητικής ομάδας, τις ξεχωριστές ανάγκες, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς;
    Με τον τρόπο που φαίνεται πως θα λειτουργήσουν οι νέες δομές τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) ουσιαστικά καταργούνται ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οδηγούνται προς εξαφάνιση, αφού είναι ανθρωπίνως αδύνατο τα ΚΠΕ-ΚΕΑ να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ξεχωριστές ανάγκες τους, με νέες επαυξημένες αρμοδιότητες, απομακρυσμένα από τη βάση και υπακούωντας σε κεντρικές, εκ των άνωθεν εντολές, δομημένα σε μια αυστηρά ιεραρχική, κάθετη δομή οργάνωσης με δοσμένους ρόλους στη λήψη αποφάσεων και σχέσεις λογοδοσίας μεταξύ τους.
    Ως προς την οργάνωση και στελέχωση, ασφυκτικός κλοιός εποπτείας, ελέγχου και συμ-μόρφωσης:
    – με «Παιδαγωγική ομάδα τέσσερων ατόμων» ανεξάρτητα από την περιοχή ευθύνης
    – με «διοικητική εποπτεία από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης» και «επιστημονική και παιδαγωγική εποπτεία από το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ», όπου «η παρακολούθηση του συλλογικού προγραμματισμού δράσης και γενικότερα η παιδαγωγική και επιστημονική εποπτεία του Κ.Ε.Α. γίνεται από το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.», δηλαδή από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τους Σχολικούς Συμβούλους μετονoμασμενους, χωρίς κανένα σύνδεσμο με τις κατά τόπους οικείες Δ/νσεις οι οποίες δεν έχουν πλέον κανένα λόγο στα εκπαιδευτικά πράγματα πέραν της συμμόρφωσης σε εντολές όπως τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί
    – με «δαπάνες των χώρων λειτουργίας των Κ.Ε.Α.» να «αντιμετωπίζονται από τους Δήμους, οι οποίοι μπορεί» (μπορεί και όχι φαντάζομαι…) «να επιχορηγούνται με πιστώσεις που εγγράφονται γι’ αυτόν το σκοπό στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».
    Ως προς την αποστολή και τις αρμοδιότητες, συγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων με υποστελεχωση, υπο-χρηματοδότηση και με το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων να είναι κυριολεκτικά στον αέρα, κακοποιημένο και εκριζωμένο. Ωραιοποιημένα λόγια χωρίς καμία απολύτως βάση στήριξης, όπου «οι πιθανοί-ενδεικτικοί θεματικοί άξονες τίθενται μέσω σχεδίου προγραμματισμού το οποίο καθορίζεται με Υπουργική Απάφαση και παρουσιάζεται στα σχολεία με οδηγίες συμπλήρωσης και ενημερωτικές συναντήσεις των Διευθυντών των σχολείων από τα στελέχη του ΠΕ.Κ.Ε.Σ.» και τους θεματικούς «άξονες αναφοράς του συλλογικού προγραμματισμού και της ανατροφοδοτικής αποτίμησης, καθώς και ο τύπος των σχετικών εκθέσεων», να «καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Ε.Π.», περιορίζοντας έτσι το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων σε νομιμοποιητικό και εκτελεστικό όργανο αποφάσεων που λαμβάνονται έξω και πάνω από αυτόν, σύμφωνα με τα κονδύλια και τις χορηγίες που επιθυμούν οι ιθύνοντες να απορροφήσουν.
    Κατά τα άλλα, η «αποστολή» των ΚΠΕ-ΚΕΑ είναι «α) η υποστήριξη των σχολικών μονάδων σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση για την αειφορία, με έμφαση στο περιβάλ-λον και σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη, όπως η υγεία και ο πολιτισμός, και β) η διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, για τη διασφάλιση της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και την ανάδειξη βιώσιμων λύσεων στα τοπικά ζητήματα.».
    Και διαβάζοντας ανάμεσα «στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», αναρωτιέμαι:
    – Πού είναι ο μαθητής; Πού είναι η δημιουργική και ελεύθερη έκφρασή του; όταν το κέντρο ενδιαφέροντος των παιδιών ήταν το έναυσμα που καθόριζε την αρχή, τη μέση και την ολοκλήρωση ενός προγράμματος; όταν το κέντρο ενδιαφέροντος των παιδιών ήταν αυτό που διαμόρφωνε τις στοχευμένες δραστηριότητες; Τώρα ποιο θα είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος; Οι Υπουργικές Αποφάσεις;
    – Πού είναι ο εκπαιδευτικός; πού είναι η δυνατότητά μας για πρωτοβουλία και υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων; πού είναι η εμπιστοσύνη στην παιδαγωγική μας κατάρτιση, στην ανάγκη μας για πειραματισμό και εξέλιξη του παιδαγωγικού μας ρόλου; πού είναι η προστασία και η στήριξη για την δημιουργία ενός εναλλακτικού παιδαγωγικού πλαισίου μέσα στην τάξη και εφαρμογής των αρχών σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων, έξω και πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμα;
    – Πού είναι τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) ως πολύμηνη διαδικασία ευαισθητοποίησης, όχι ως μάθημα, όχι με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα μιας θεματικής που αποφασίζεται με Υπουργική Απόφαση, όχι με έτοιμη πρόταση και υλικό από Μ.Κ.Ο. και λοιπούς φορείς αλλά προαιρετικά ως προσωπική επιλογή μαθητών και εκπαιδευτικών που δημιουργούν οι ίδιοι ένα «σώμα» στοχευμένων βιωματικών δραστηριοτήτων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα που ενδιαφέρει τους ίδιους και που έχουν ανάγκη οι ίδιοι;
    – Πού είναι η υποστήριξη των σχολικών μονάδων τοπικά και η διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας; με τα αποκεντρωμένα, υποστελεχωμένα ΚΠΕ-ΚΕΑ που για να πας στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνεις ταξίδι; ή με τον έναν ανά Περιφέρεια Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. όταν και ως συρρικνωμένοι Υπεύθυνοι μετά βίας καταφέρναμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των εκπαιδευτικών; Με ποιον τρόπο θα «ενσωματωθούν οι αρχές της αειφορίας σε όλες τις λειτουργίες της σχολικής ζωής»; Με Υπουργικές Αποφάσεις και εκ άνωθεν επιβολή; Τα Δίκτυα (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και διεθνή) πώς θα λειτουργήσουν επί τοις ουσίας όταν οι μετακινήσεις των μαθητών περιορίζονται στα τοπικά ΚΠΕ-ΚΕΑ; Και ποιο το νόημα πλέον να είσαι σε Δίκτυο;
    Αυτό σημαίνει «αποκεντρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα»; Αυτή είναι η «Παιδαγωγική Αυτονομία της Σχολικής Μονάδας»; Αυτό είναι το «όραμα για δημόσιο, δημοκρατικό και συνεργατικό σχολείο»; Αυτό είναι η «ενδυνάμωση της ικανότητα του εκπαιδευτικού συστήματος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των μαθητών»; Αυτό είναι η ενίσχυση «του κοινωνικού ρόλου του σχολείου, το οποίο προσπαθεί να επιτελέσει το έργο του μέσα στη δίνη μιας πολύμορφης και παρατεταμένης κρίσης, με έντονες κοινωνικές ανισότητες»;
    Είναι τουλάχιστον λυπηρό να βλέπεις στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα της κρίσης να αποδομείται και να ρίχνεται στον κάλαθο των αχρήστων ένας μοναδικός θεσμός – στολίδι της εκπαίδευσης που δεν στοίχιζε τίποτα και αντίθετα πρόσφερε δωρεάν το αγαθό της επιμόρφωσης και υποστήριξης στους εκπαιδευτικούς με παντός τύπου συνεργασίες, αξιοποίηση του κατά τόπους δυναμικού, φέρνοντας κοντά μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον με αφετηρία πάντα το μαθητή και στόχο τη διαμόρφωση ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών. Και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων δεν ήταν οι «”γραφειοκράτες”, όπως τώρα ζητείται από τον εν λόγω σχεδιασμό του Υπουργείου, αλλά οι ”συνάδελφοι”, οι ”συνεργάτες” του ανήσυχου παιδαγωγικά εκπαιδευτικού στην πράξη». Ναι, η κρίση είναι εδώ!
    Και τελειώνοντας, προτείνουμε να λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ένα «Γραφείο Εκπαίδευσης για την Αειφορία» σε οργανική ενότητα με το «Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία», που θα συνεχίσει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του ΚΠΕ-ΚΕΑ και των σχολείων και να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) και να υποστηριχθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της π ρ ω τ ο β ο υ λ ί α ς των εκπαιδευτικών της τάξης για την υλοποίησή τους σε π ρ ο α ι ρ ε τ ι κ ή, π ο λ ύ μ η ν η βάση.
  • · Οι υπεύθυνοι Προγραμμάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Είναι μείζονα η διατήρηση των θέσεών τους και μετά τις 31-8-18. Πρέπει να αναγνωριστεί η δουλειά που κάνουν και να μην καταργηθούν οι θέσεις τους. Απεναντίας, αυξήστε τον αριθμό τους ανά Διεύθυνση.

 

  • Αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόοδος για το εκπαιδευτικό μας σύστημα είναι η ενίσχυση της βιωματικής μάθησης και των προγραμμάτων-παρεμβάσεων για την ενεργό πολιτότητα με χαρακτήρα ένταξης στην τυπική εκπαίδευση.
    Αντί, λοιπόν, να καταργείται ο θεσμός των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων θα έπρεπε να ενισχύεται με τη δυνατότητα να διοργανώνουν επιμορφώσεις εντός εργασιακού ωραρίου για όλους τους εκπαιδευτικούς ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση και επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς. Η εκπαίδευση για την αειφορία δεν είναι πολυτέλεια ούτε επιλογή. Είναι υποχρέωση.
    Πώς λήφθηκε η απόφαση για κατάργηση του θεσμού του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων; Έγινε κάποια αξιολόγηση/έρευνα του έργου τους: του αριθμού και της ποιότητας των σεμιναρίων που διοργάνωσαν, της υποστήριξης των εκπαιδευτικών και των συνεργασιών με φορείς που επεδίωξαν;
    Αναρωτιέμαι πώς τα 5 άτομα του ΚΕΑ που θα εδρεύουν στην άκρη του νομού θα εξυπηρετούν τις ανάγκες για την Αειφόρο Ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και των μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης εκατοντάδων σχολικών μονάδων; Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στη βιωματική μάθηση θα γίνεται εξ αποστάσεως από την οθόνη του υπολογιστή;
    Το σχολείο χωρίς τα προγράμματα που στοχεύουν σε αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των μελλοντικών πολιτών είναι αυτό που τελειώσαμε εμείς πριν 30 χρόνια. Ας γίνει αυτή η αλλαγή που επιθυμεί η πολιτική ηγεσία με το βλέμμα προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω.

 

κατάλογος3

  • ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αναρωτιόμαστε
1. Γιατί καταργείται ο θεσμός των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων χωρίς να πότε να αξιολογηθεί, παρότι κάθε χρόνο οι Υπεύθυνοι καταθέτουμε λεπτομερή απολογισμό;
2. Πώς η ολιγομελής στελέχωση των ΚΕΑ θα υποστηρίξει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό, την υλοποίηση και τη διάχυση των προγραμμάτων όλων των τύπων (πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, αγωγής υγείας) και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης, έχοντας παράλληλα διοικητικό έργο (ενδεικτικά, μελέτη και κατάταξη των κατατιθέμενων προγραμμάτων σε θεματικές, υπηρεσιακή αλληλογραφία, αλληλογραφία με φορείς, στατιστικά στοιχεία κ.α.); Ιδιαίτερα στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με πολύ μεγάλο μαθητικό πληθυσμό ή μεγάλη απόσταση των σχολείων από το ΚΕΑ. Πώς βελτιώνει την ποιότητα του παρεχομένου έργου η δραματική μείωση του αριθμού των εργαζομένων;
3. Πώς οι 4 εργαζόμενοι στο ΚΕΑ θα βρίσκονται στα σχολεία, υποστηρίζοντας τις μαθητικές ομάδες και παράλληλα στον χώρο του ΚΕΑ υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα; Ακόμα και σε διευθύνσεις με μικρό πληθυσμό μαθητών είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες όλων των σχολικών μονάδων Α/βάθμιας (συμπεριλαμβανομένου του 2ετούς νηπιαγωγείου) και της Β/βάθμιας. Και με ποια κριτήρια θα επιλέγουν του «τυχερούς» μαθητές; Ενδεικτικά, μόνο στη Διεύθυνση Α/βάθμιας Α΄ Αθήνας οι σχολικές μονάδες είναι περισσότερες από 450.
4. Πόσο λειτουργική είναι μια δομή χωρίς τη δυνατότητα ανεξάρτητου σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων, αφού για κάθε δράση και επιμορφωτική δραστηριότητα θα πρέπει να παίρνει μια σειρά διοικητικών και παιδαγωγικών αδειών; Προς τι τότε τα υψηλά προσόντα που απαιτούνται για την επιλογή σε ΚΕΑ;
5. Πώς παράλληλα η 4μελής ομάδα θα δημιουργεί εκπαιδευτικό υλικό για κάθε θέμα που ενδιαφέρονται να προσεγγίσουν οι σχολικές ομάδες; Ο ενδεικτικός πίνακας θεματολογίας που συνοδεύει την ετήσια εγκύκλιο σχολικών δραστηριοτήτων είναι πολυσέλιδος. Πουθενά δεν αναφέρεται – ούτε επιζητείται- η αξιοποίηση της εμπειρίας πολλών ετών των Υπευθύνων, του υπάρχοντος πλούσιου υλικού που έχουν συγκροτήσει για κάθε θέμα, του αρχείου με καλές πρακτικές που καθένας μας διαθέτει. Ούτε προβλέπεται ρητά η ισότιμη παρουσία στην παιδαγωγική ομάδα εκπαιδευτικών με γνώσεις και εμπειρία στον σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων για τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την αγωγή υγείας.
6. Πότε θα σχεδιάζονται τα ποικίλης θεματολογίας προγράμματα που θα προσφέρονται στις μαθητικές ομάδες; Ένας σοβαρός σχεδιασμός απαιτεί πολύχρονη, σε βάθος μελέτη. Εκτός αν θεωρείται ότι θα επαναλαμβάνονται τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα των ΚΠΕ, αποκλείοντας έτσι τον πολιτισμό και την αγωγή υγείας ή καθιστώντας τους δυο αυτούς τομείς απλά συμπληρωματικούς των περιβαλλοντικών προσεγγίσεων.
7. Γιατί τα Πολιτιστικά Προγράμματα, ο τομέας με το ευρύτερο φάσμα θεμάτων (υπενθυμίζουμε ότι ο πολιτισμός δεν περιορίζεται στιες τέχνες) και που πανελλήνια συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, υποβαθμίζονται σε παρακολούθημα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης;
8. Ποιος ο ρόλος του τμήματος Γ΄ Πολιτιστικών Θεμάτων και υποστηρικτικών Δομών (Διεύθυνση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία), στο νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΕΘ; (με χαρά είδαμε να πραγματοποιείται το πάγιο αίτημα των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, μόνο που αυτοί καταργούνται). Δηλαδή ήδομή συρρικνώνεται και γίνεται συγκεντρωτική στη βάση (ΚΕΑ) και διαχωρίζεται και αυξάνεται σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης; Το ΚΕΑ θα διαχωρίζει και θα καταθέτει διαφορετικά απολογιστικά στοιχεία για δραστηριότητες και προγράμματα σε διαφορετικά τμήματα του υπουργείου; Θα λαμβάνει οδηγίες και κατευθύνσεις από 3 διαφορετικά τμήματα; Πού είναι ο ολιστικός χαρακτήρας που δικαιολογεί την ίδρυσή τους;
9. Πώς και σε ποιο χρόνο ο εκπαιδευτικός που χρειάζεται υλικό, δανειστικούς φακέλους, βιβλία ή δια ζώσης συνεργασία θα συναντά την Π.Ο. του ΚΕΑ; Κάνοντας εκδρομή; Παίρνοντας άδεια από το σχολείο δυο και τρεις φορές τον χρόνο; Τα μισά ΚΕΑ βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από την έδρα της εκάστοτε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Μέχρι σήμερα ο εκπαιδευτικός συνδύαζε διοικητικά του θέματα με τη συνεργασία με τους υπεύθυνους ΣΔ που στεγάζονται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. (Συνάδει με την αειφορία και τη βιωσιμότητα η μετακίνηση σε μεγάλες αποστάσεις ή σε διαφορετικούς απομακρυσμένους μεταξύ τους χώρους για υπηρεσιακούς λόγους;)
10. Η δια ζώσης συνεργασία μελών της ΠΟ με ποικίλους συνεργαζόμενους φορείς
11. Πώς ενδυναμώνεται η επιμόρφωση στην αειφορία, όταν οι βιωματικές επιμορφώσεις στην πράξη μειώνονται;
12. Πώς υποστηρίζεται η αειφορία και τα προγράμματα που την προωθούν όταν δεν προβλέπεται μεταβατική περίοδος με τις υπάρχουσες δομές εν λειτουργία μέχρι την ίδρυση, λειτουργία, στελέχωση και ενημέρωση των ΚΕΑ; (Καταργούνται με τη ρητή λήξη της θητείας όσων τις στελεχώνουν στις 31.8.2018).
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Προτάσεις έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο από καιρό, με Υπόμνημα που κατατέθηκε εκ νέου στη διαβούλευση. Έχει επίσης κατατεθεί λεπτομερής χαρτογράφηση των αποστάσεων των ΚΠΕ-ΚΕΑ από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και καταγραφή των δυσλειτουργίων που προκύπτουν.
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται η παράλληλη λειτουργία Γραφείου Εκπαίδευσης για τη Εκπαίδευση για την Αειφορία στην έδρα της κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης με τα ΚΕΑ, κάτω από ενιαία διοίκηση και με κοινό προγραμματισμό.
Ελπίζουμε το ΥΠΠΕΘ να επανεξετάσει τις σχετικές διατάξεις, να μελετήσει τις προτάσεις μας, δίνοντας χρόνο για ουσιαστικό διάλογο. Ο διάλογος μόνο υπέρ της εκπαίδευσης και της δημοκρατίας μπορεί να είναι.

 

  • Η κατάργηση των υπευθύνων Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. συνεπάγεται ουσιαστικό περιορισμό των δράσεων στα σχολεία, καθώς θα περιοριστεί η άμεση επικοινωνία και βοήθεια των εκπαιδευτικών από τους υπευθύνους, η παροχή και διανομή υλικού κατά περίπτωση και η παρακολούθηση της εξέλιξης των δράσεων, η δικτύωση και ενίσχυση των δράσεων από δίκτυα συνεργασίας και η διεξαγωγή σεμιναρίων με βάση τις ανάγκες των προγραμμάτων μας και όχι το αντίθετο (γενικές επιμορφώσεις όπου οι εκπαιδευτικοί πρέπει να χωρέσουν την πράξη και τις δράσεις τους).

Σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον διαρκώς μεταλλασσόμενο όπου οι κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές επηρεάζουν άμεσα και αλλάζουν τις παιδαγωγικές θεωρίες και τις διδακτικές πρακτικές, η απομάκρυνση των υπευθύνων από τις διευθύνσεις και η δημιουργία κεντρικών δομών στην πραγματικότητα στερεί την εξατομικευμένη και εξειδικευμένη συνεργασία, στερεί τη δυνατότητα ενημέρωσης και επιμόρφωσης και αποδυναμώνει την παιδαγωγική και εκπαιδευτική στήριξη των εκπαιδευτικών.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν ήσσονος σημασίας εάν οι δράσεις πολιτιστικών, περιβαλλοντικής και αγωγής υγείας δεν υπηρετούσαν άμεσα θέματα διαπολιτισμικότητας, συνεργασίας, εκφοβισμού, περιβάλλοντος, εάν δεν αποτελούσαν αφορμές για διαθεματικότητα και για χρήση σχεδίων εργασίας, ακόμη και για διαφοροποιημένη διδασκαλία, θέματα και πρακτικές τα οποία αποτελούν στόχους του ελληνικού σχολείου.

  • Οι υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων υποστηρίζουν και ανατροφοδοτούν το έργο μας κάθε σχολική χρονιά με προσωπική συνεργασία, επιμορφωτικά σεμινάρια, εκπαιδευτικό υλικό και μεθοδολογικά εργαλεία. Κατά τη γνώμη μου ο ρόλος τους πρέπει να ενισχυθεί και όχι να καταργηθούν.

 

  • Από παντού διατυπώνεται ότι οι νέες δομές ενισχύουν το διοικητικό συγκεντρωτισμό, σε βάρος της παιδαγωγικής διάστασης της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των αποκεντρωμένων δομών. Μέσα σε όλα αυτά λήγει, με ρητή διατύπωση και η θητεία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, η συμβολή των οποίων είναι εντός της εκπαιδευτικής διαδικασίας αναγνωρισμένη. Ούτε καν υπάγονται, μέχρι να λειτουργήσουν οι νέες δομές, ως διακριτη παιδαγωγική υποστήριξη, εντός των Δ/νσεων Εκπαίδευσης στα Εκπαιδευτικά Θέματα. Και εδώ έμφαση στη Διοικητική δομή. Άλλωστε, στην ίδια λογική συστάθηκαν και εντός Διευθύνσεων άλλες τρεις θέσεις Τμηματαρχών, κατά κανόνα για μη προσοντούχους διοικητικούς και όχι για εκπαιδευτικούς. Και τρέχα εσύ εκπαιδευτικέ να μαζέψεις μόρια αχρείαστα από μεταπτυχιακές σπουδές κάθε είδους.

 

  • Οι Σχολικές Δραστηριότητες αποτελούν ποιοτικό κομμάτι της Ελληνικής Εκπαίδευσης. Kαθιστούν πιο αυτόνομο το σχολείο, παρέχουν δυνατότητες αυτενέργειας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μεταβάλλουν συνολικά την «κουλτούρα» της τοπικής κοινωνίας και ρίχνουν γέφυρες ανθρωπισμού, σεβασμού και αλληλεπίδρασης – αλληλεγγύης, διδάσκοντας συνεργασία, διάλογο, πολιτειότητα. Η συμβολή των Υπευθύνων ΠΕ, ΑΥ, ΠΘ και ΣΔ από την πολύχρονη εμπειρία κρίνεται αναγκαία και καθοριστική. Θα πρέπει να διατηρηθούν ως δομή σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και να συνεχίσουν την παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα, όπως επίσης και την επιμορφωτική τους δράση διότι επιτελούν απαραίτητο και σημαντικό έργο.

 

 

  • Εφόσον ανέκαθεν ως βαριά βιομηχανία της χώρας μας λογιζόταν ο πολιτισμός της, θεωρώ ανόητη και εν τέλει ασύμφορη κίνηση τη λογική των περικοπών όσον αφορά σε οτιδήποτε αφορά στην προαγωγή του πολιτισμού μας. Και -επιτέλους!- ας καταλάβουμε πως η «επένδυση» στην Παιδεία και στον πολιτισμό αποτελεί επένδυση για το μέλλον της πατρίδας μας, ημών και των παιδιών μας…

 

  • Παράγραφος 14: ποιος ο λόγος κατάργησής τους; Όποτε τους χρειάζεται κάποιος εκπαιδευτικός είναι δίπλα του, πολλές φορές πηγαίνουν και στο σχολείο του για να βοηθήσουν και πληρώνουν τη βενζίνη από την τσέπη τους. Ακόμη και απογεύματα και σαβ/κα δουλεύουν χωρίς να πάρουν ένα cent για τα όσα κάνουν και εμείς τους καταργούμε; Μήπως είναι αχαριστία ή κάνω λάθος;

 

  • Οι υπεύθυνοι Προγραμμάτων όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια στους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων. Είναι μείζονα η διατήρηση των θέσεών τους και μετά τις 31-8-18. Πρέπει να αναγνωριστεί η δουλειά που κάνουν και να μην καταργηθούν οι θέσεις τους.

 

 

  • Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) τα 8 τελευταία χρόνια υπηρετούν το θεσμό των Προγραμμάτων συγχωνευμένοι (!) δουλεύοντας για τρια τουλάχιστον άτομα, χωρίς γραμματειακή υποστήριξη, με… επ΄αόριστον παράταση θητείας, έχοντας διοικητικό, επιστημονικό, οργανωτικό ρόλο χωρίς επίδομα, αδιαφορώντας για ωράρια, γραφειοκρατικά κωλύματα, τραυματικές αναπροσαρμογές στο θεσμικό πλαίσιο, ασυνεννοησία και άγνοια των υπαλλήλων του Υπουργείου, απαξίωση, υποβάθμιση και τελικά μια πολεμική τακτική εκ μέρους των ιθυνόντων για ακύρωση του θεσμού στην πράξη και επανανοηματοδότησή του.
    Άλλοι προσπάθησαν να μετατρέψουν τα προγράμματα σε μαθήματα, άλλοι να τα υποβαθμίσουν σε δράσεις – πυροτεχνήματα, άλλοι να αρκεστούν σε εκ των άνωθεν έτοιμες προς χρήση «συνταγές» με την ιδιότητα του ειδικού και του «φωστήρα», άλλοι να τα καπηλευτούν και να δείξουν έργο με τη δουλειά των εκπαιδευτικών, άλλοι… και πόσοι άλλοι τσάκιζαν, αδιαφορούσαν κι έκαναν πως δεν υπήρχαν οι αρμοδιότητες των Υπευθύνων βαφτίζοντας αυτή την τακτική, στην καλύτερη των περιπτώσεων, «συνεργασία».
    Οσοι αντιλαμβάνονται την ουσία του θεσμού των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) ξέρουν ότι αποτέλεσε τη μοναδική όαση για εκπαιδευτικούς και μαθητές, το χώρο αναπνοής τους, το χώρο μέσα στον οποίο ελεύθερα μπορούσαν να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους, τα ενδιαφέροντά τους, τις μοναδικές ικανότητές τους μέσα σε μια ρευστή πραγματικότητα που συν-διαμόρφωναν οι ίδιοι για τους ίδιους. Άλλωστε είναι ο μοναδικός θεσμός στην εκπαίδευση που προέκυψε μέσα από εμάς τους ίδιους. Ποιος «φωστήρας» μπορεί να γνωρίζει εκ προοιμίου τη μοναδική δυναμική της καθεμίας μαθητικής ομάδας, τις ξεχωριστές ανάγκες, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς;
    Με τον τρόπο που φαίνεται πως θα λειτουργήσουν οι νέες δομές τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) ουσιαστικά καταργούνται ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οδηγούνται προς εξαφάνιση, αφού είναι ανθρωπίνως αδύνατο τα ΚΠΕ-ΚΕΑ να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ξεχωριστές ανάγκες τους, με νέες επαυξημένες αρμοδιότητες, απομακρυσμένα από τη βάση και υπακούωντας σε κεντρικές, εκ των άνωθεν εντολές, δομημένα σε μια αυστηρά ιεραρχική, κάθετη δομή οργάνωσης με δοσμένους ρόλους στη λήψη αποφάσεων και σχέσεις λογοδοσίας μεταξύ τους.
    Ως προς την οργάνωση και στελέχωση, ασφυκτικός κλοιός εποπτείας, ελέγχου και συμ-μόρφωσης:
    – με «Παιδαγωγική ομάδα τέσσερων ατόμων» ανεξάρτητα από την περιοχή ευθύνης
    – με «διοικητική εποπτεία από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης» και «επιστημονική και παιδαγωγική εποπτεία από το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ», όπου «η παρακολούθηση του συλλογικού προγραμματισμού δράσης και γενικότερα η παιδαγωγική και επιστημονική εποπτεία του Κ.Ε.Α. γίνεται από το Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.», δηλαδή από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τους Σχολικούς Συμβούλους μετονoμασμενους, χωρίς κανένα σύνδεσμο με τις κατά τόπους οικείες Δ/νσεις οι οποίες δεν έχουν πλέον κανένα λόγο στα εκπαιδευτικά πράγματα πέραν της συμμόρφωσης σε εντολές όπως τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί
    – με «δαπάνες των χώρων λειτουργίας των Κ.Ε.Α.» να «αντιμετωπίζονται από τους Δήμους, οι οποίοι μπορεί» (μπορεί και όχι φαντάζομαι…) «να επιχορηγούνται με πιστώσεις που εγγράφονται γι’ αυτόν το σκοπό στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».
    Ως προς την αποστολή και τις αρμοδιότητες, συγκεντρωτισμός αρμοδιοτήτων με υποστελεχωση, υπο-χρηματοδότηση και με το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων να είναι κυριολεκτικά στον αέρα, κακοποιημένο και εκριζωμένο. Ωραιοποιημένα λόγια χωρίς καμία απολύτως βάση στήριξης, όπου «οι πιθανοί-ενδεικτικοί θεματικοί άξονες τίθενται μέσω σχεδίου προγραμματισμού το οποίο καθορίζεται με Υπουργική Απάφαση και παρουσιάζεται στα σχολεία με οδηγίες συμπλήρωσης και ενημερωτικές συναντήσεις των Διευθυντών των σχολείων από τα στελέχη του ΠΕ.Κ.Ε.Σ.» και τους θεματικούς «άξονες αναφοράς του συλλογικού προγραμματισμού και της ανατροφοδοτικής αποτίμησης, καθώς και ο τύπος των σχετικών εκθέσεων», να «καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που εκδίδεται ύστερα από εισήγηση του Ι.Ε.Π.», περιορίζοντας έτσι το ρόλο του Συλλόγου Διδασκόντων σε νομιμοποιητικό και εκτελεστικό όργανο αποφάσεων που λαμβάνονται έξω και πάνω από αυτόν, σύμφωνα με τα κονδύλια και τις χορηγίες που επιθυμούν οι ιθύνοντες να απορροφήσουν.
    Κατά τα άλλα, η «αποστολή» των ΚΠΕ-ΚΕΑ είναι «α) η υποστήριξη των σχολικών μονάδων σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση για την αειφορία, με έμφαση στο περιβάλ-λον και σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη, όπως η υγεία και ο πολιτισμός, και β) η διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, για τη διασφάλιση της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος και την ανάδειξη βιώσιμων λύσεων στα τοπικά ζητήματα.».
    Και διαβάζοντας ανάμεσα «στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», αναρωτιέμαι:
    – Πού είναι ο μαθητής; Πού είναι η δημιουργική και ελεύθερη έκφρασή του; όταν το κέντρο ενδιαφέροντος των παιδιών ήταν το έναυσμα που καθόριζε την αρχή, τη μέση και την ολοκλήρωση ενός προγράμματος; όταν το κέντρο ενδιαφέροντος των παιδιών ήταν αυτό που διαμόρφωνε τις στοχευμένες δραστηριότητες; Τώρα ποιο θα είναι το κέντρο του ενδιαφέροντος; Οι Υπουργικές Αποφάσεις;
    – Πού είναι ο εκπαιδευτικός; πού είναι η δυνατότητά μας για πρωτοβουλία και υλοποίηση καινοτόμων προγραμμάτων; πού είναι η εμπιστοσύνη στην παιδαγωγική μας κατάρτιση, στην ανάγκη μας για πειραματισμό και εξέλιξη του παιδαγωγικού μας ρόλου; πού είναι η προστασία και η στήριξη για την δημιουργία ενός εναλλακτικού παιδαγωγικού πλαισίου μέσα στην τάξη και εφαρμογής των αρχών σύγχρονων παιδαγωγικών μεθόδων, έξω και πέρα από το αναλυτικό πρόγραμμα;
    – Πού είναι τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) ως πολύμηνη διαδικασία ευαισθητοποίησης, όχι ως μάθημα, όχι με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα μιας θεματικής που αποφασίζεται με Υπουργική Απόφαση, όχι με έτοιμη πρόταση και υλικό από Μ.Κ.Ο. και λοιπούς φορείς αλλά προαιρετικά ως προσωπική επιλογή μαθητών και εκπαιδευτικών που δημιουργούν οι ίδιοι ένα «σώμα» στοχευμένων βιωματικών δραστηριοτήτων γύρω από το συγκεκριμένο θέμα που ενδιαφέρει τους ίδιους και που έχουν ανάγκη οι ίδιοι;
    – Πού είναι η υποστήριξη των σχολικών μονάδων τοπικά και η διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας; με τα αποκεντρωμένα, υποστελεχωμένα ΚΠΕ-ΚΕΑ που για να πας στις περισσότερες των περιπτώσεων κάνεις ταξίδι; ή με τον έναν ανά Περιφέρεια Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου για την Αειφορία του οικείου ΠΕ.Κ.Ε.Σ. όταν και ως συρρικνωμένοι Υπεύθυνοι μετά βίας καταφέρναμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των εκπαιδευτικών; Με ποιον τρόπο θα «ενσωματωθούν οι αρχές της αειφορίας σε όλες τις λειτουργίες της σχολικής ζωής»; Με Υπουργικές Αποφάσεις και εκ άνωθεν επιβολή; Τα Δίκτυα (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και διεθνή) πώς θα λειτουργήσουν επί τοις ουσίας όταν οι μετακινήσεις των μαθητών περιορίζονται στα τοπικά ΚΠΕ-ΚΕΑ; Και ποιο το νόημα πλέον να είσαι σε Δίκτυο;
    Αυτό σημαίνει «αποκεντρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα»; Αυτή είναι η «Παιδαγωγική Αυτονομία της Σχολικής Μονάδας»; Αυτό είναι το «όραμα για δημόσιο, δημοκρατικό και συνεργατικό σχολείο»; Αυτό είναι η «ενδυνάμωση της ικανότητα του εκπαιδευτικού συστήματος να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των μαθητών»; Αυτό είναι η ενίσχυση «του κοινωνικού ρόλου του σχολείου, το οποίο προσπαθεί να επιτελέσει το έργο του μέσα στη δίνη μιας πολύμορφης και παρατεταμένης κρίσης, με έντονες κοινωνικές ανισότητες»;
    Είναι τουλάχιστον λυπηρό να βλέπεις στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα της κρίσης να αποδομείται και να ρίχνεται στον κάλαθο των αχρήστων ένας μοναδικός θεσμός – στολίδι της εκπαίδευσης που δεν στοίχιζε τίποτα και αντίθετα πρόσφερε δωρεάν το αγαθό της επιμόρφωσης και υποστήριξης στους εκπαιδευτικούς με παντός τύπου συνεργασίες, αξιοποίηση του κατά τόπους δυναμικού, φέρνοντας κοντά μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον με αφετηρία πάντα το μαθητή και στόχο τη διαμόρφωση ενεργών και κριτικά σκεπτόμενων πολιτών. Και οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων δεν ήταν οι «”γραφειοκράτες”, όπως τώρα ζητείται από τον εν λόγω σχεδιασμό του Υπουργείου, αλλά οι ”συνάδελφοι”, οι ”συνεργάτες” του ανήσυχου παιδαγωγικά εκπαιδευτικού στην πράξη». Ναι, η κρίση είναι εδώ!
    Και τελειώνοντας, προτείνουμε να λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ένα «Γραφείο Εκπαίδευσης για την Αειφορία» σε οργανική ενότητα με το «Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία», που θα συνεχίσει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του ΚΠΕ-ΚΕΑ και των σχολείων και να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αγωγή Υγείας, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα) και να υποστηριχθεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της π ρ ω τ ο β ο υ λ ί α ς των εκπαιδευτικών της τάξης για την υλοποίησή τους σε π ρ ο α ι ρ ε τ ι κ ή, π ο λ ύ μ η ν η βάση.
  • Οι Υπεύθυνοι των Σχολικών Προγραμμάτων έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δεν πρέπει να καταργηθούν.

 

  • Εκπονώ προγράμματα από το 2003, ευέλικτης ζώνης, πολιτιστικά, αγωγής υγείας, σε ό,τι δομή δίνονται κάθε χρόνο από το ΥΠΕΠΘ. Οι αντίστοιχοι υπεύθυνοι/νες σε κάθε νομό της Ελλάδας που εργάστηκα ήταν άμεσα βοηθητικοί/κες, κατατοπιστικοί/κες και προωθούσαν το έργο αυτό μέσα στο σχολείο. Κατά τη γνώμη μου όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά να αποκτήσουν μία μόνιμη και σταθερή υπόσταση στην εκπαιδευτική πρακτική της χώρας. Η θεματική εβδομάδα, που έρχεται σαν αντισταθμιστικός θεσμός αυτών των προγραμμάτων, δεν μπορεί να καλύψει το εύρος της δουλειάς που γίνεται κατά τη διάρκεια προγραμμάτων 6,7 μηνών ή συνεχόμενων σχολικών ετών. Δυστυχώς, η θεματική εβδομάδα προς το παρόν αποτελεί ένα ημίμετρο τσαπατσουλιάς.
    Οι υπεύθυνοι προγραμμάτων έχουν σταθεί στην εκπαιδευτική μου πορεία σύμβουλοι και εμπνευστές. Τα ίδια τα προγράμματα αποτελούν έναυσμα στο εκπαιδευτικό έργο κάθε συναδέλφου που τα εκπονεί με σοβαρότητα, σχεδιασμού εκπαιδευτικών θεμάτων, υλοποίησης καλών πρακτικών και δημιουργίας ενός προφίλ σύγχρονης εκπαίδευσης που ακολουθεί -όσο αυτό είναι δυνατό- το παρόν και όχι το κονσερβατοποιημένο παρελθόν της στείρας γνώσης.

 

  • Άρθρο 19, §14

Ο θεσμός των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υπήρξε θεμελιώδης για την ανάπτυξη και υποστήριξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ένα από τα μέγιστα επιτεύγματα των Υπευθύνων είναι η δικτύωση και δημιουργία κοινοτήτων μάθησης που πολλές εκπαιδευτικές δομές με χρηματοδότηση θα ζήλευαν. Η επιτυχία του θεσμού των ΚΠΕ εκτός των άλλων συνδέεται άμεσα με την επιτυχημένη λειτουργία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης – Σχολικών Δραστηριοτήτων. Η κατάργησή των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων όχι μόνο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από τα ΚΕΑ που έχουν άλλες αρμοδιότητες και ελλιπή στελέχωση αλλά πιστεύουμε ότι θα πλήξει δυσμενώς και την λειτουργία των ίδιων των ΚΕΑ στο μέλλον. Πολύ δε περισσότερο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από ΚΕΑ που βρίσκονται μακριά από τις έδρες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και μακριά από τον κύριο όγκο των σχολικών μονάδων.

Πολλά χρόνια τα γραφεία ΠΕ – ΠΘ – ΑΥ υποστήριξαν, εκπαίδευσαν και επανατροφοδότησαν εμάς τους εκπαιδευτικούς με σεμινάρια και μεθοδολογικά εργαλεία για να υλοποιήσουμε εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία μας.
Μέσα από τα προγράμματα τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ευαισθητοποιήθηκαν σε σημαντικά θέματα. Το σχολικό περιβάλλον έγινε ελκυστικό, τα παιδιά καλλιέργησαν τη συνεργασία, ομαδικότητα, την επικοινωνία με άλλα σχολεία. Τα σχολεία άνοιξαν στην κοινότητα.
Ευχαριστώ τους υπεύθυνους όλα αυτά τα χρόνια για την υποστήριξη, τη βοήθεια, την εκπαίδευση, την αλληλεπίδραση.
Είναι απαραίτητο να υπάρχουν!!!

  • Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων επιτελούν σπουδαίο και απαραίτητο έργο στην υποστήριξη των εκπαιδευτικών. Πρέπει να παραμείνουν στις Διευθύνσεις όπως είναι τώρα και αντί να καταργηθούν αντίθετα να ενισχυθεί ο ρόλος τους. Όλες αυτές οι δραστηριότητες βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να αναβαθμιστούν και να ενισχύσουν τον ρόλο τους μέσα στην εκπαίδευση. Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων μας είναι απαραίτητοι.

 

  • ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ (Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ.) ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    Με αφετηρία την ανακοίνωση του Σχεδίου για την αναδιάρθρωση των Δομών Εκπαίδευσης, καταθέτουμε τις απόψεις μας που αφορούν σε ένα πεδίο της εκπαιδευτικής πράξης, το οποίο αγαπήθηκε από εκπαιδευτικούς και μαθητές και θεωρήθηκε από τους πρώτους το πεδίο όπου μπορούσαν να δοκιμάσουν καινοτόμες πρακτικές, από τους δεύτερους να ερευνήσουν θέματα που τους απασχολούν, θέματα που τους ενδιαφέρουν, θέματα της επικαιρότητας, να μιλήσουν και να εκφραστούν ποικιλόμορφα, να ανοιχτούν προς την κοινότητα. Πέτυχε κάτι το αδιανόητο, να του αφιερώνουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι έφηβες τον ελεύθερο χρόνο τους, τουλάχιστον εδώ και δύο δεκαετίες!Αναφερόμαστε σε εκείνα τα «καινοτόμα σχολικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων», τα οποία είναι γνωστά ως Σχολικές Δραστηριότητες (Γ2/4867/92) και πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση από εκπαιδευτικούς και μαθητές, στη Β/βάθμια εκπαίδευση εκτός ωρολογίου προγράμματος του σχολείου, με συντονισμό και καθοδήγηση από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων.
    Ο εν λόγω νέος σχεδιασμός αντιβαίνει σε οποιοδήποτε πόρισμα ή έκθεση του ίδιου του Υπουργού Παιδείας(π.χ. Έκθεση Γαβρόγλου του Μαΐου 2016 με βάση το δημόσιο διάλογο που είχε προηγηθεί, ή οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις των αρμοδίων στελεχών του ΥΠΠΕΘ (βλ. συνάντηση 4ης /11/2016 σύμφωνα με το με αρ. πρ. 168357/Δ2/11-10-2016 έγγραφό σας, καθώς και τα αναφερομένα στην εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 170596/ΓΔ4/13-10-2016 για τον σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σχετικά με τη συνάντηση όλων των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων).
    Σε συνέχεια των παραπάνω επισημαίνουμε και πάλι τα εξής:
    Τα προαιρετικά προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, εμείς εδώ θα εστιάσουμε στα πολιτιστικά προγράμματα, είναι δομημένες ακολουθίες παιδαγωγικών αλληλεπιδράσεων με βάση την ομάδα, πολύμηνης διάρκειας κατ’ έτος και υποστηρίζονται από τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
    Οι υπεύθυνοι Π.Θ., και όχι μόνο, έχουν όλο τον διοικητικό, επιστημονικό, καθοδηγητικό, οργανωτικό συντονισμό των μακροπρόθεσμων πολιτιστικών προγραμμάτων στην περιοχή τους, διοργανώνουν δωρεάν, εκτός διδακτικού και διοικητικού ωραρίου, με συχνότητα 2-5 ανά μήνα, σεμινάρια βιωματικού χαρακτήρα και ημερίδες σχετικά με την ευρεία θεματολογία των προγραμμάτων που κατατίθενται
    Προχωρούν σε συνεργασίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, με Μουσεία, Επιστημονικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, φορείς, οργανισμούς, Τ.Α.κ.ά, για την υποστήριξη των προγραμμάτων, την υλοποίηση των επιμορφώσεων και την παροχή εκπαιδευτικού υλικού
    Συγκροτούν εκπαιδευτικό υλικό για κάθε θεματικό άξονα των προγραμμάτων που κατατίθενται
    Συμβάλλουν στη διαμόρφωση δράσεων που κάθε σχολείο ή ατομικά εκπαιδευτικός θέλει να υλοποιήσει, δίνοντας κατευθύνσεις για μια ολιστική αειφορική προσέγγιση
    Συνεργάζονται με τα σχολεία, τους μαθητές και ατομικά με εκπαιδευτικούς καικαθοδηγούν με βάση τις σύγχρονες θεωρίες παιδαγωγικής και διδακτικής, στα κατεξοχήν βιωματικού κι ερευνητικού προσανατολισμού πολιτιστικά προγράμματα ευρύτατης θεματολογίας
    Αποτελούν τον ενδιάμεσο «σύνδεσμο», το «μαξιλάρι» απορρόφησης και διαχείρισης των κραδασμών στα σχολεία κυρίως της Β/βάθμιαςEκπ/σης, μέσω των ομαδικών – συλλογικών διεργασιών άσκησης στο δημοκρατικό διάλογο,ωθώντας σε μετασχηματισμό με δημιουργικό τρόπο της Κουλτούρας του σχολείου και μέσω αυτού και της ευρύτερης κοινότητας.
    Είναι οι «συνάδελφοι», οι «συνεργάτες» του ανήσυχου παιδαγωγικά εκπαιδευτικού και όχι οι «γραφειοκράτες», όπως πλέον εν τοις πράγμασιωθεί την παιδαγωγική ομάδα των ΚΕΑ ο σχεδιασμός του Υπουργείου να είναι.
    Τα πολιτιστικά προγράμματα είναι σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης τα πλέον καινοτόμα και πολυάριθμα και θα το γνώριζαν αυτό στο Υπουργείο μας, αν έβλεπαν και αξιολογούσαν τα λεπτομερή Απολογιστικά Στοιχεία που στέλνουν όλοι οι Υπεύθυνοι στο τέλος κάθε διδακτικού έτους, εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον.
    Επίσης, το γεγονός αυτό δείχνει τις ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας για μακρόχρονες πολιτιστικές δράσεις και παρεμβάσεις μέσα σε οργανωμένο πλαίσιο.(Εντελώς ενδεικτικά, κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013, υλοποιήθηκαν στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας 14.511 Πολιτιστικά Προγράμματα εμπλέκοντας 27.903 εκπαιδευτικούς και 354.968 μαθητές/τριες• τη χρονιά 2013-14, 16.761 Πολιτιστικά Προγράμματα σε συνολικά 5.694 σχολικές μονάδες. Στα προγράμματα αυτά ενεπλάκησαν εθελοντικά 31.636 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων και 398.747 μαθητές. Έκτοτε δεν δίνονται στοιχεία από το Υπουργείο).
    Ήδη, μετά τη συρρίκνωση του θεσμού το 2011, οι υπεύθυνοι Πολιτιστικών Θεμάτων δεν αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες και καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες γι’ αυτό τον σκοπό.
    Πραγματικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς αυτή η άκρως γραφειοκρατική, συγχωνευμένη δομή που προτείνεται μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του μαθητή και του σχολείου, να κατανοήσειτις ανάγκες και ιδιαιτερότητες μαθητικών πληθυσμών και των οικογενειών τους και να σχεδιάσει βάσει αυτών.
    Η απόσταση της διοίκησης από την τάξη και την πράξη καθίσταται τεράστια.Είναι εμφανής η μονοδιάστατη οπτική που ενισχύει
    • τη διοίκηση έναντι της παιδαγωγικής και της έγνοιας για τον μαθητή,
    • τη συγκεντρωτική δομή έναντι των αναγκών της κάθε κοινότητας,
    • την εξ αποστάσεως απρόσωπη καθοδήγηση έναντι της παροχής προσωπικής και άμεσης στήριξης βάσει των ενδιαφερόντων και των αναγκών που εκφράζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί,
    • τη γραφειοκρατία έναντι της αλληλεπίδρασης, των κοινοτήτων μάθησης και της ενδυνάμωσης του εκπαιδευτικού, του μαθητή και της σχολικήςμονάδας.
    Έχει επίσης ενδιαφέρον ότι καταργείται ο θεσμός των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων (ως παρωχημένος; ανεπιτυχής;ακριβός; άχρηστος;) στον οποίο το υπουργείο προστρέχει για να οργανώσει και να υλοποιήσει θεματικές εβδομάδες, να δείξει αποτελέσματα στην εκπαίδευσηγια τηναειφορία σε διεθνείς συναντήσεις, να συγκεντρώσει και να προβάλει τις δουλειές των σχολείων ως το κοινωνικό του πρόσωπο(Θυμίζουμε τη μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο ΥΠΠΕΘ για τη βράβευση καινοτόμων προγραμμάτων που είχαν ως θέμα το προσφυγικό ζήτημα και αποσκοπούσαν στην αποδοχή, την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους και που στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων). Εκεί όπου επίσης προστρέχουν οι Δήμοι για να υλοποιήσουν προγράμματα- παρεμβάσεις, καθώς και ολόκληρα φεστιβάλ και γιορτές μαθητικής δημιουργίας σε τοπικό επίπεδο κάθε χρόνο. Εκεί όπου προστρέχει το Υπουργείο Πολιτισμού για να εφαρμόσει εκπαιδευτικά του προγράμματα…
    Ένας θεσμός που δεν κοστίζει παρά μόνο τον μισθό αυτών που τον υπηρετούν (δεν υπάρχει εδώ και χρόνια επίδομα θέσης, ούτε προβλέπονται κονδύλια για τις επιμορφώσεις και τη λειτουργία των γραφείων). Προβληματίζει από άποψη «λογιστική» και λογική πώς συγχωνεύονται ή καταργούνται δομές και θεσμοί επιτυχημένοι, αντίθετα από τις σύγχρονες θεωρίες μάρκετινγκ, που δεν κοστίζουν ή το όποιοκόστος απέχει παρασάγγας από το δήθεν πιο «οικονομικό» που δημιουργείται.
    Γιατί επίσης, πέραν κάθε λογικής οικονομίας απορρίπτεται η τεχνογνωσία στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών «multitask» επιτρέψτε μας τον όρο.
    Επιπρόσθετα, με την έκρηξη του Προσφυγικού Ζητήματος, είναι καίριας σημασίας η ενδυνάμωση των δομών Πολιτισμού, σε μια κοινωνία που αλλάζει, καθώς καλείται να ενσωματώσει διαφορετικούς πολιτισμούς με άξονα τις αξίες της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού, μέσα από την διαπολιτισμική αγωγή και διαμεσολάβηση.Έτσι, η αναβάθμιση των προαιρετικών προγραμμάτων πολιτισμού στα σχολεία αποτελεί προϋπόθεση της ομαλής μετάβασης στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην έμφαση στην πολιτισμική διαμεσολάβηση και της ομαλής ένταξης των παιδιών θυμάτων της προσφυγικής κρίσης. Από κοινού με τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων για την προαγωγή της σωματικής, της ψυχικής και της σωματικής και κοινωνικής υγείας σε ένα περιβάλλον που υπηρετεί αυτό το σκοπό.
    Τα πολιτιστικά προγράμματα (και όλα τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων- Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Αγωγής Υγείας) αποτελούν την ανάσα του σχολείου. Διαμορφώνουν σκεπτόμενους ενεργούς πολίτες. Μπορούν και ενσωματώνουν με ομαλό τρόπο τους κραδασμούς της σχολικής κοινότητας. Καλλιεργούν πνεύμα συνεργασίας, διαλόγου και δια-πολιτισμού.
    Από τον Πολιτισμό εκπηγάζουν έννοιες όπως ταυτότητες, καινοτομία και δημιουργικότητα, συμβολή στην έξυπνη ανάπτυξη μέσω της πολιτισμικής πολυμορφίας, διάλογος, για την αποδοχή, την ένταξη, την πρόσβαση όλων στη γνώση. Ο πολιτισμικός γραμματισμός (Cultural literacy) λοιπόν, θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για διάλογο και συνεργασία σε διαπολιτισμικό επίπεδο και την ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων (http://en.unesco.org/sdgs/shs)μέσα από την στήριξη των πολιτιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας.
    Η πολιτιστική κληρονομιά είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Ευρώπης 2020 για την έξυπνη αειφόρο ανάπτυξη για όλους.
    Επίσης, οι προαιρετικού χαρακτήρα θεσμικά κατοχυρωμένες δραστηριότητες αποτελούν σύμφωνα και με σχετικές διεθνείς έρευνες το πιο ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσης καθώς τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές είναι εκείνα με αποτελέσματα σχολικής επιτυχίας και δημιουργικής πορείας ζωής.
    Οι Σχολικές Δραστηριότητες αποτελούν ποιοτικό κομμάτι της Ελληνικής Εκπαίδευσης και με τρόπους των πιο σύγχρονων διδακτικών μεθοδολογιών καθιστούν πιο αυτόνομο το σχολείο, παρέχουν δυνατότητες αυτενέργειας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μεταβάλλουν συνολικά την «κουλτούρα» της τοπικής κοινωνίας και ρίχνουν γέφυρες ανθρωπισμού, σεβασμού και αλληλεπίδρασης – αλληλεγγύης, διδάσκοντας συνεργασία, διάλογο, προωθώντας την πολιτειότητα.
    Εξαρτάται λοιπόν, τι σχολείο θέλουμε και τι είδους πολίτες.

 

 

images

  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για το σχολείο του μέλλοντος … Η μήπως όχι ; Φαίνεται πως ήρθε η στιγμή με μια απόφαση της διοίκησης να ξεριζωθεί μια προσπάθεια , ένα όραμα που ζήσαμε την υλοποίηση του βήμα βήμα μέ την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, σε πείσμα της εποχής που ήθελε την υποβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε μια διεκπαιρεωτικη υπόθεση .Δεν ξέρω πόσος χρόνος χρειάζεται για να παρθεί μια διοικητική απόφαση που να καταργεί ουσιαστικά την προσπάθεια εκείνων των ανθρώπων που οραματίστηκαν την υλοποίηση ΠΡΟΓΡΑΜΜΆΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ στα σχολεία, γνωρίζω όμως πόσος χρόνος και κόπος χρειάστηκε για να ριζώσει αυτή η προσπάθεια στα σχολεία μέχρι να αποτυπωθεί σαν μια τεραστια χαρά στα πρόσωπα των μαθητών και των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν . ΊΣΩΣ δεν υπάρχει χρόνος για την διοίκηση του Υπουργείου να αναλογισθεί την ευθύνη της για την στήριξη της πραγματικής εκπαίδευση ΊΣΩΣ όμως και να υπάρχει.
  • Αρκετά έχει πληγεί η παιδεία. Οι Υπεύθυνοι των Σχολικών Προγραμμάτων έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, δεν πρέπει να καταργηθούν.

 

 

  • Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας είναι ένας θεσμός που στήριξε με συνέπεια τις σχολικές δραστηριότητες.
    Ειδικά τα τελευταία χρόνια, οι Υπεύθυνοι εργάζονται χωρίς επιμίσθιο, χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές στα γραφεία τους, διοργανώνουν υψηλού επιπέδου επιμόρφωση και είναι κοντά μας οποιαδήποτε στιγμή.
    Θα έπρεπε να ενισχυθεί και όχι να καταργηθεί ένας τόσο επιτυχημένος θεσμός
  • Οι Υπεύθυνες Προγραμμάτων όλα αυτά τα χρόνια στην Α/θμια Γ΄ Αθήνας έκαναν απίστευτες δράσεις και χρήσιμα σεμινάρια που μας βοήθησαν τόσο στα προγράμματα που υλοποιούσαμε όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία εν γένει. Επιπρόσθετα στήριζαν τους εκπαιδευτικούς που ζητούσαν βοήθεια τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην εκπόνηση προγραμμάτων.Θέλουμε τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων στις Διευθύνσεις.
  • Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων είναι το στήριγμά μας στο εκπαιδευτικό μας έργο. Μας ενισχύουν και μας τροφοδοτούν με υλικό και ιδέες ώστε το μάθημα να γίνει βιωματικό και διαδραστικό. Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι απαραίτητοι στα σχολεία. Μην τους καταργείτε!!!!

 

  • Καταργείτε τους υπεύθυνους περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολικών δραστηριοτήτων αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων. Προφανώς και δεν έχετε ιδέα για το έργο που επιτελούν. Αντί να τους πείτε μπράβο, να τους δώσετε κίνητρα να συνεχίσουν με περισσότερο ζήλο το έργο τους και ενδεχομένως να σκεφτείτε την αύξηση του αριθμού των υπευθύνων ανά διεύθυνση πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καθώς ο φόρτος εργασίας τους είναι τρομερά μεγάλος, εσείς τους καταργείτε. Πάρτε το πίσω τώρα!

 

  • Όταν έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα γραφεία Π.Θ – Π.Ε.-Α.Υ. λειτούργησαν υποστηρικτικά, αποτελεσματικά και προς όφελος της σχολικής καθημερινότητας, όταν συντέλεσαν καθοριστικά στην διαμόρφωση και τον εμπλουτισμό της σχολικής ζωής, τότε η κατάργησή τους αφήνει μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό. Είναι λάθος και εις βάρος του δημόσιου σχολείου η οποιαδήποτε υποβάθμισή τους, αν βεβαίως αυτό το σχολείο το φανταζόμαστε ανοιχτό στην κοινωνία και ευαισθητοποιημένο στα σύγχρονα προβλήματα.

 

  • θεωρώ ότι η ύπαρξη του ΚΕΠΛΗΝΕΤ είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες σχετικά με τους υπολογιστές, τα δίκτυα, τις υπηρεσίες του διαδικτύου, αλλά και για την επιμόρφωση που προσφέρει. Δεν πρέπει να καταργηθεί.

 

  • Οι Υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων θα πρέπει όχι μόνο να παραμείνουν στη θέση τους και να ενισχυθεί το εξαιρετικό έργο τους. ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ας σκεφτούν αυτοί που παίρνουν αποφάσεις.

 

  • Τα προγράμματα πολιτιστικών, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αγωγής υγείας στηρίζουν τα μαθήματα στην τάξη καθώς τα βγάζουν από το πλαίσιο της στυγνής γνώσης. Είναι εποικοδομητικά όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τους εκπαιδευτικούς. Τέτοιοι θεσμοί πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία και να ενισχυθεί το έργο τους.

 

  • Οι σχολικές Δραστηριότητες, περιβαλλοντική αγωγή, πολιτιστικά, και αγωγή Υγείας ανανέωσαν και έδωσαν νέες ιδέες στους εκπαιδευτικούς και κατ επέκταση στους μαθητές μας!
    Μας έβγαλαν στη φύση, ήρθαμε πιο κοντά μαθητές και εκπαιδευτικοί και ισχυροποίησαν τους δεσμούς μεταξύ μας!!!
    Στηρίζουμε το έργο των υπευθύνων των σχετικών δραστηριοτήτων!!
    Τους χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε μαζί το έργο που ξεκινήσαμε!

 

κατάλογος

 

  • Η εκπόνηση προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων κλπ έχει υποστηριχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις/τους αντίστοιχους Υπεύθυνους με ποικίλους τρόπους. Η ενημέρωση μέσα από τις ημερίδες, τα σεμινάρια, η υποστήριξη των ΚΠΕ, η προσωπική επαφή, ή άμεση επικοινωνία και ανταπόκριση, η εκάστοτε ζητούμενη άμεση παροχή υλικού, η καθοδήγηση, είχαν σαν αποτέλεσμα την προγραμματισμένη, εμπεριστατωμένη, καλά οργανωμένη και ομαλή διεξαγωγή, πραγματοποίηση και παρουσίαση των δραστηριοτήτων αυτών. Πραγματικά μέσα από αυτήν την υποστήριξη και αμεσότητα κατέστη δυνατή η εξωστρέφεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών, αυξάνοντας διαρκώς τον αριθμό των εμπλεκομένων μαθητών και εκπαιδευτικών. Η αλλαγή στάσης και πεποιθήσεων στη σχολική κοινότητα είναι εμφανής, η προσέγγιση μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών βελτίωσε το κλίμα και τις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, το ενδιαφέρον και η πρόκληση προς την ενεργό ενασχόληση με σημαντικά καθημερινά θέματα, έχουν επιφέρει συνολικά βελτίωση της σχολικής κοινότητας. Θεωρώ ότι η άμεση επαφή που υπάρχει σε επίπεδο Υπευθύνων Διεύθυνσης διευκολύνει την όλη διαδικασία και είναι απαραίτητο να διαφυλαχθούν φορείς και υπηρεσίες που συντελούν στην ουσιαστική αλλαγή της σχολικής κοινότητας προς την ενεργό δράση, εγκαταλείποντας παλαιές πρακτικές που οδήγησαν τη σχολική κοινότητα στην απομάκρυνση και αποξένωση με τα γνωστά αποτελέσματα.

 

  • Με τίποτα δεν πρέπει να καταργηθούν ο θεσμός των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων: περιβαλλοντικής, αγωγής υγείας και πολιτιστικών.

 

  • Υπηρετώντας περίπου 30 χρόνια στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση θα ήθελα να επισημάνω ότι οι σχολικές εξωδιδακτικές δραστηριότητες (πολιτιστικές,περιβαλλοντικές,αγωγής υγείας)που υλοποιούνται σε εθελοντική βάση από μαθητές και εκπαιδευτικούς έδιναν πάντοτε τον ιδιαίτερο τόνο της ποιότητας,της έμπρακτης συνεργατικής διαδικασίας μεταξύ εκπαιδευτικών-μαθητών,μεταξύ εκπαιδευτικών της ίδιας σχολικής μονάδας,αλλά και εκπαιδευτικών και μαθητών διαφορετικών σχολικών μονάδων με τη δημιουργία δικτύων,κοινών δράσεων και την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας,που δεν είναι καθόλου αυτονόητη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
    Τα τελευταία 20 χρόνια είχα τη δυνατότητα να εκπονήσω πλήθος τέτοιων δράσεων(π.χ.προγράμματα αγωγής υγείας,τοπικής ιστορίας,θεατρικές παραστάσεις,προγράμματα μουσειακής αγωγής,ομάδα μεσολαβητών,εκπαιδευτική τηλεόραση,προγράμματα με έμφαση στο πολιτισμικό κεφάλαιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων,στα ανθρώπινα δικαιώματα)τα οποία οφείλουν σε μεγάλο βαθμό την υλοποίησή τους στα φυσικά πρόσωπα που στελέχωναν και στελεχώνουν τις αντίστοιχες δομές σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
    Η επιστημονική τους επάρκεια καθοδήγηση που πρόσφεραν άλλοτε ατομικά και εξειδικευμένα άλλοτε με την οργάνωση απόλυτα πετυχημένων, βιωματικών κυρίως, ημερίδων, συνεδρίων ή και μόνη η προσφορά πολύτιμων πληροφοριών για θέματα που κάποιος θα ήθελε να διερευνήσει περαιτέρω είναι βασικοί λόγοι για τη διατήρηση των δομών αυτών που αποδείχθηκαν άκρως πετυχημένες από τα πράγματα.
    Θα μπορούσε κανείς να πει πάρα πολλά ακόμη για όλη αυτή την διαδρομή αλλά η ουσία είναι οι δομές αυτές πρέπει να διατηρηθούν.

 

  • Σε μια κοινωνία όπου η αξία και ο ρόλος του εκπαιδευτικού φθίνει μερα με την μέρα, πνοή ζωής του δίνουν τα γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων , Περιβαλλοντικής Αγωγής και Αγωγής Υγείας.
    Του παρέχουν εκπαιδευτικό υλικό, γνωριμία με μέρη που δεν θα είχε την δυνατότητα να δει είτε από οικονομικής άποψης είτε από έλλειψη κινήτρου, εξατομικευμένες συναντήσεις ώστε να τον βοηθήσουν να δομήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αρμόζει στην σύγχρονη παιδαγωγική σε διεθνές επίπεδο. Ουσιαστική οργάνωση και υποστήριξη στο έργο του.
    Σαν εκπαιδευτικός έμαθα πολλά στα σεμινάρια που παρακολουθώ τα τελευταία χρόνια, γνώσεις που δεν θα είχα πρόσβαση σ αυτές. Όλοι οι εκπαιδευτικοί προσμένουμε με χαρά την επόμενη επιμορφωτική συνάντηση κι εμείς σαν τα παιδιά μας για τις νέες ιδέες που θα πάρουμε και θα εφαρμόσουμε στην τάξη μας.
    Ας αναλογιστούν αυτοί που θα αποφασίσουν το μέλλον, με τι τρόπο θα ανατροφοδοτείται πλέον ο εκπαιδευτικός;
    Διότι όσο προσωπικό ενδιαφέρον κι αν υπάρχει χωρίς οργανωμένες δομές κατακερματίζεται η εκπαίδευση και μένει στους τέσσερις τοίχους μιας σχολικής τάξης μαζί με όλες τις καλές πρακτικές ενός δασκάλου.
    Έχει φύγει εδώ και χρόνια ο όρος Δια βίου μάθησης από τον τίτλο του Υπουργείου μας. Ας μείνει η ουσία, ας γίνει μια χάρη στους εκπαιδευτικούς να δοθεί η δυνατότητα Δια βίου να μαθαίνουν και να επιμορφώνονται μέσα από τον θεσμό των γραφείων που είναι άρτια δομημένα.

 

  • Διάβασα τα σχόλια των συναδέλφων μου και συμφωνώ μαζί τους. Στηρίζω τους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Υγείας και Σχολικών Δραστηριοτήτων για όλα όσα έχουν γραφτεί. Μελετήστε τις προτάσεις που οι ίδιοι οι Υπεύθυνοι έχουν καταθέσει στον κ. Υπουργό για μια ομαλή μετάβαση από τη μία εποχή στην άλλη. Αξιοποιήστε δυναμικά και πρακτικά τη γνώση και την εμπειρία των προηγούμενων, σεβόμενοι ταυτόχρονα τον μόχθο και την εθελοντική προσφορά των δασκάλων. Δημιουργήστε, αν θέλετε, κάτι καινούργιο αλλά με σωστά βήματα και γερές βάσεις και προπάντων με όραμα και αξιοκρατία.

 

  • Επί 25 χρόνια τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι το πεδίο όπου δοκιμάζονται από τους εκπαιδευτικούς καινοτόμες πρακτικές, αναπτύσσεται η μαθητική πρωτοβουλία και εκφράζονται τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Είναι επίσης το πεδίο πραγματικής άσκησης στις αρχές της δημοκρατίας και τον διάλογο, αφού οι μαθητές παίρνουν απόφαση για το θέμα και το περιεχόμενο των δράσεων και, με τη διαμορφωτική αξιολόγηση, για τον τρόπο συνέχισής της και της σύνδεσης με το κοινωνικό πλαίσιο κάθε περιοχής (άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία).Αν καταργήσετε το θεσμό των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, απαξιώνετε τη σημασία και το ρόλο της εκπόνησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στο σχολείο. Ως εκπαιδευτικοί υποστηρίζουμε το έργο τους και ζητάμε, όχι την κατάργηση, αλλά την ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου τους, ώστε να συνεχίσει η εκπαιδευτική κοινότητα να εμπνέεται και να καινοτομεί.

 

  • Oι συγκεκριμένες δομές είχαν ουσιαστική στήριξη στο έργο των εκπαιδευτικών που λειτουργούσαν την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που τα προγράμματα γίνονταν χωρίς καμιά ουσιαστική ενίσχυση ή οποιοδήποτε κίνητρο , η βοήθεια των υπεύθυνων ήταν ουσιώδης και πολύτιμη.

 

  • 1990 ΜΕ ΝΟΜΟ ΣΟΥΦΛΙΑ (Ν.1892/31-7-90) γίνεται έναρξη λειτουργίας του θεσμού των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλες τις Δ/νσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

2018 ΜΕ ΝΟΜΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ μπαίνει οριστική ταφόπλακα στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και στο θεσμό των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Χωρίς αξιολόγηση, χωρίς αιτιολογία, χωρίς αιδώ, καταργείται με συνοπτικές διαδικασίες ένας θεσμός που επί 27 χρόνια δίνει πνοή στην εκπαίδευση και αυτή τη στιγμή υπηρετείται από 155 εκπαιδευτικούς συνολικά σε όλες τις Διευθύνσεις της χώρας. Δεν διαβάστηκαν ποτέ οι ετήσιες απολογιστικές εκθέσεις τους, δεν ελήφθησαν υπόψη οι φάκελοι αξιολόγησης που κατατέθηκαν από αυτούς.

Στελέχη αδιαβάθμητα, ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ, που άφησαν πίσω τους βαρύ επιστημονικό έργο, στελέχη που έγραψαν ιστορία, κινούμενα μόνο και μόνο από το πάθος τους για μια πιο ποιοτική παιδεία μέσα από βιωματικές δραστηριότητες. Στελέχη που επί χρόνια εμψυχώνουν τους εκπαιδευτικούς, που βγάζουν τα παιδιά έξω από την τάξη, που μεταφέρουν μέσα στο σχολείο τα σύγχρονα προβλήματα, που προωθούν την κριτική εκπαίδευση, που συντελούν στο άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία, που διαμορφώνουν κριτικά σκεπτόμενους και ενεργούς πολίτες.

Με μια υπογραφή καταργείται ένα δίκτυο ανθρώπων, που έχουν θεμελιώσει πανελλήνιες συνεργασίες, έχουν δημιουργήσει και συντονίζουν τοπικά δίκτυα, προκηρύσσουν πανελλήνιους διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια, συντηρούν και ενημερώνουν ιστολόγια και συνεργατικές ιστοσελίδες, εκδίδουν συλλογικούς τόμους με τους εκπαιδευτικούς της τάξης, συμμετέχουν σε τοπικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς συνεργασίες, επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς στις αρχές της αειφορίας διοργανώνοντας απογευματινά σεμινάρια και συντονίζοντας τις δράσεις των σχολείων.

Θεωρούμε ότι με το παρόν νομοσχέδιο η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Υπευθύνων στα 4 μέλη της Π.Ο. των Κ.Ε.Α. αποτελεί τρομερή συρρίκνωση του έργου τους και ταυτόχρονα η προσθήκη και των άλλων δύο αντικειμένων- Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικά εκτός από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση που είχαν ως Κ.Π.Ε.- δημιουργεί υπέρογκο βάρος σε μια μικρή ομάδα εκπαιδευτικών.

Επειδή γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πόσο τεράστιο, πολυποίκιλο και δημιουργικό είναι το έργο το οποίο επιτελεί από την θέση του ο Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων, σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτό το σχήμα είναι αδύνατον να αποδώσει αποτελέσματα με πνοή στην εκπαίδευση. Η μοίρα του θα είναι να καταντήσει απλά ένας ακόμη γραφειοκρατικός θεσμός.

Εν τέλει, ιστορικά ο θεσμός του ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ λειτουργούσε πάντα συμπληρωματικά με τον θεσμό των Κ.Π.Ε. και έχει αποδώσει πολύ θετικά αποτελέσματα επί τριάντα περίπου χρόνια. Προτείνουμε λοιπόν να λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ένα «ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» σε οργανική ενότητα με το «ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ», που θα συνεχίσει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ του ΚΕΑ και των σχολείων, ΩΣΤΕ ΟΙ ΝΕΕΣ ΔΟΜΕΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΜΕ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ.

  • Είχα την ευκαιρία να υπηρετήσω την εκπαίδευση μέσα από το θεσμό του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης κατά την τελευταία πενταετία. Με λύπη παρατηρώ την κατάργηση αυτού του θεσμού και συνάμα τη δημιουργία άλλων θεσμών Υπευθύνων όπως Φυσικής Αγωγής, Πληροφορικής κλπ.
    Επίσης παρατηρώ πως την ίδια στιγμή ιδρύονται νέες θέσεις προϊσταμένων (διοικητικού, οικονομικού, πληροφορικής) στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και μάλιστα με τα ανάλογα επιδόματα, σε σημείο που θα έχουμε έναν προϊστάμενο για 3-4 υπαλλήλους!
    Τέλος βλέπω πως δεν αναγνωρίζεται η υπηρεσία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ως διδακτική σε σχολικές μονάδες καίτοι βάσει καθηκοντολογίου βρίσκονται σε αυτές ένα μεγάλο μέρος της εβδομάδας. Σε αντίθεση βλέπω πως αναγνωρίζονται ως σχολικές μονάδες τα ΚΠΕ. Τα παραπάνω οδηγούν στα παρακάτω συμπεράσματα:
    -Υπάρχει διαθεσιμότητα πόρων, όμως δε γίνεται μια διαχείριση τέτοια που να προωθεί την καινοτομία στην εκπαίδευση μέσω της υποστήριξης της υλοποίησης προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών Θεμάτων), αφού καταργείται ο θεσμός των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
    – Ενώ τα ΚΕΑ παρουσιάστηκαν ως ο φορέας που θα συμπεριλάβει τις αρμοδιότητες των ΚΠΕ και των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, εντούτοις οι προβλέψεις για τη στελέχωσή τους στο επίπεδο των Προϊσταμένων αδικούν τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων καθώς μοριοδοτούνται μόνο με 2 μόρια για τη διδακτική υπηρεσία τους στη θέση την ίδια στιγμή που οι συνάδελφοί τους των Κ.Π.Ε μπορούν να λάβουν για τη δική τους διδακτική παρουσία έως 10 μόρια.
    – Ενώ είχε αναφερθεί πως τα ΚΕΑ θα υπάρχουν σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στο σχέδιο νόμου αναφέρεται πως τα ΚΕΑ θα ιδρυθούν εκεί που υπήρχαν Κ.Π.Ε. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα τι θα γίνει με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (όπως τη Β’ Αθήνας) που δεν έχουν στα όριά τους κανένα Κ.Π.Ε.
    Ευελπιστώ ότι βάσει των παραπάνω επισημάνσεων θα προβείτε σε σχετικές διορθωτικές ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου.
    Είμαι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα παραπάνω.

 

  • Για να μην υπάρξει κενό στην υποστήριξη των σχολικών μονάδων, να προβλεφθεί ότι οι Υπεύθυνοι ΣΣΝ ΟΛΗΣ της χώρας, όπως καθορίζονται στην Υ.Α. 93008/Γ7/10.8.2012, θα ασκούν το έργο τους έως ότου αναλάβει υπηρεσία το προσωπικό των νέων δομών.
    Είναι αναγκαίο, αφού οι ΣΣΝ παραβλέφθηκαν, τόσο στον Οργανισμό του ΥΠΠΕΘ, όσο και στο νομοσχέδιο, όπου μόνο 15 ΣΣΝ αναφέρονται, με αγνόηση της πλέον πρόσφατης και ισχύουσας Υ.Α.
    Το ίδιο χρειάζεται να προβλεφθεί για τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων/Αγωγής Υγείας.

 

  • Για 19 χρόνια διδάσκω μουσική στην Α/θμια σε σχολείο της Αθήνας. Τα τελευταία 15 χρόνια έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά βιωματικά επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά, που διοργανώνουν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας που ανήκω. Αυτό έχει διευρύνει εξαιρετικά πολύ τους εκπαιδευτικούς ορίζοντές μου, έχω μάθει νέες μορφές διδασκαλίας, έχω προβληματιστεί και έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους με τους οποίους έχω ανταλλάξει απόψεις και βρίσκομαι σε μια συνεχή πνευματική ζύμωση. Τούτο έχει απόλυτα θετικό αντίκτυπο στη διδασκαλία μου και στη σχέση που έχω με τους μαθητές/τριες μου.
    Οραματίζομαι μια κοινωνία ενεργών πολιτών, όπως αυτήν που μαθαίνω στα σεμινάρια και αυτήν προωθώ στην τάξη, κάτι που είναι πρωταρχικός στόχος της σύγχρονης εκπαίδευσης.
    Καταργώντας τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας περιορίζεται η διαδραστική και εξατομικευμένη σχέση των εκπαιδευτικών κάθε σχολικής μονάδας μαζί τους, μειώνεται η συχνή δια ζώσης εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη του ρυθμού εξέλιξης της επιστήμης της Παιδαγωγικής , όπως αυτή απτά μεταφράζεται στην καθημερινή διδασκαλία του/της εκπαιδευτικού στην τάξη.

 

  • Τα καινοτόμα προγράμματα θα έπρεπε να εμπλουντίζονται με νέες ιδέες και δράσεις κι όχι να καταργούνται. Όλοι μας τόσα χρόνια γνωρίζουμε τα εκπαιδευτικά οφέλη τους και τη γενναία προσπάθεια των συναδέλφων υπευθύνων να μας στηρίζουν.

 

  • Υποστηρίζω τους/τις υπεύθυνους/ες των περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και αγωγής υγείας προγραμμάτων που με το αμείωτο ενδιαφέρον και την σπουδαία δράση τους συμβάλλουν τα μέγιστα στο παιδαγωγικό έργο των εκπαιδευτικών. Συμπορεύονται με τις δράσεις τους και προσφέρουν εκπαίδευση και επανατροφοδότηση στους εκπαιδευτικούς μέσα από τα σεμινάρια που διοργανώνουν.Είναι σημαντικοί, ξανά σκεφτείτε σοβαρά αυτό που πάτε να κάνετε.

 

  • Αφήστε κάτω τους υπευθύνους της περιβαλλοντικής!!

 

  • Παρακαλώ ιδιαιτέρως οι συνάδελφοι περιβαντολλογικής εκπαίδευσης να παραμείνουν στις θέσεις τους. Το έργο τους είναι εξαιρετικά πολύτιμο για τις σχολικές μας δράσεις. Μας βοηθούν να διευρύνουμε την δουλειά μας. Μας δίνουν ώθηση έμπρακτα ν αναπτύξουμε τους ορίζοντες των παιδιών. Η συνεργασία με τους συναδέλφους της περιβαντολλογικης αγωγής είναι άψογη και η βοήθεια τους πολύτιμη.

 

images1

  • 21 χρονών. Τεταρτοετής φοιτήτρια στην Νομική Σχολή Αθηνών. Σε λίγο καιρό θα αφήσω πίσω μου σχολικές τάξεις και πανεπιστημιακά έδρανα. Δεν θα αφήσω, όμως, όσους και όσα με διαμόρφωσαν και με έφτασαν ως εδώ. Το σεβασμό και την εκτίμηση μας οφείλουμε να τον αποδίδουμε πρωτίστως στην οικογένεια μας. Εγώ θα προσθέσω και στους δασκάλους μας.
    Μπορεί σε 10 χρόνια από τώρα να μην θυμάμαι τι έμαθα στη γεωγραφία ή στη φυσική, αλλά θα θυμάμαι όσα έμαθα και βίωσα με όλες μου τις αισθήσεις. Και βίωσα εμπειρίες σπουδαίες και ανεξίτηλες, κυρίως μέσα από τα περιβαλλοντικά προγράμματα, στα οποία- είχα την τύχη- να συμμετάσχω όλα αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για μία σχέση ζωής. Ξεκίνησε αθώα από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό, με την κατανόηση απλών και συγχρόνως δύσκολων εννοιών όπως η αγάπη για το περιβάλλον,τα ζώα, το ίδιο το σχολείο μας και συνέχισε στο γυμνάσιο και το λύκειο με την κατανόηση εννοιών όπως η ανακύκλωση και η αειφορία. Μέχρι σήμερα η περιβαλλοντική εκπαίδευση καθορίζει τα βήματα μου και τη ζωή μου. Ως μαθήτρια και ως φοιτήτρια έχω συμμετάσχει σε πολυάριθμα προγράμματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα στο εξωτερικό, ενώ συγχρόνως είμαι μέλος περιβαλλοντικών – εθελοντικών οργανώσεων. Πρέπει να καταστεί σαφές, ότι η περιβαλλοντική διαδικασία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εκπαιδευτικής. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι ο σεβασμός και η αγάπη δεν μαθαίνεται μόνο μέσα από βιβλία, αλλά κυρίως μέσα από δράσεις. Πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε «πειράματα» εις βάρος της εκπαίδευσης. Άλλως, -με βαθιά μου λύπη- θυσιάζουμε την παιδεία μας στο βωμό τεχνοκρατικών αλλαγών της εκάστοτε κυβέρνησης. Θεσμοί όπως αυτοί των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι καθοριστικοί, γιατί δεν είναι παρά κρίκος της εκπαιδευτικής αλυσίδας. Θέλετε ειλικρινά να τους καταργήσουμε; Μάλλον, κινδυνεύουμε να σπάσουμε μια ολόκληρη αλυσίδα!


Ίσως την σημαντικότερη αλυσίδα αυτού του κράτους και της ίδιας μας της ζωής!

 

  • Η εκπαίδευση θα είναι φτωχότερη αν οι περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δομές δεν στηρίζονται από τους ικανότατους ανθρώπους που την στελεχώνουν σήμερα.

 

  • Οι θέσεις των υπεύθυνων των καινοτόμων δράσεων δεν πρέπει να καταργηθούν, γιατί εκπαιδευτικοί και μαθητές χάνουν την μεταξύ τους επικοινωνία, τη χαρά της γνώσης και της
    δημιουργίας, τη φαντασία, την αυτενέργεια αλλά τους αφαιρεί και το δικαίωμα να παίρνουν αποφάσεις για το σήμερα και για το αύριο που τους ανήκει. Όλες αυτές οι δράσεις δίνουν αξία και νόημα στη σχολική ζωή.

 

  • Στα τόσα χρόνια υπηρεσίας μου ως εκπαιδευτικός στην τάξη ή στη διεύθυνση σχολείου η δομή που προσέγγιζε τον όρο υποστηρικτική περισσότερο από όλες ήταν αυτή των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων ή όπως αλλιώς λεγόταν παλιότερα. Εισηγούταν τις νέες δράσεις στο σχολείο, και τις υποστήριζε υπεύθυνα με συγκεκριμένες προτάσεις θεμάτων μεθοδολογίας και επιμόρφωσης. Κι όλο αυτό με έναν παρακινητικό τρόπο αποτελεσματικό και διεισδυτικό σε εμάς τους εκπαιδευτικούς αφού η απόσταση από τη σχολική μονάδα ήταν μικρή και η συνεργασία σχολείου υπευθύνων εφικτή. Λόγω του ότι η συμμετοχή σε αυτές τις δράσεις που κάποτε λέγονταν καινοτόμες βασιζόταν στην ανάληψη πρωτοβουλίας από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς κι επειδή υπήρχε συνεχής αμφίδρομη ανατροφοδότηση από και προς το σχολείο. Και τώρα που οι κάποτε καινοτόμες δράσεις υιοθετήθηκαν από μεγάλο μέρος των σχολικών μονάδων καταργούνται οι δομές για να αντικατασταθούν από ένα μοντέλο πιο συγκεντρωτικό και μακρινό από τ0η σχολική μονάδα και τον εκπαιδευτικό ο οποίο θα δημιουργήσει το υποστηρικτικό κενό που κάλυπταν ως τώρα οι υπεύθυνοι των σχολικών δραστηριοτήτων με τόση αποτελεσματικότητα. Από διοικητικής και εκπαιδευτικής άποψης ανεξήγητη επιλογή εκπαιδευτικής πολιτικής. Η αυτοδυναμία της σχολικής μονάδας στο εκπαιδευτικό έργο της όμως δε θα αποβεί ποτέ παραγωγική αν δεν υποστηριχθεί επαρκώς με τις απαραίτητες δομές. Και η συγκεκριμένη που καταργείται έχει αποδείξει τη χρησιμότητά της…Μια μεταρρύθμιση διατηρεί και αναβαθμίζει ο,τι είναι χρήσιμο και καλύπτει τα κενά. Δε δημιουργεί πρόβλημα εκεί που έχει δοθεί λύση για να αποδείξει τη μεταρρυθμιστική της στροφή. Γιατί είναι απολύτως βέβαιο πως θα πάει στο πουθενά!

 

  • Παρακαλώ οι συνάδελφοι της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης επιθυμώ να παραμείνουν στις θέσεις τους. Το έργο τους είναι πολύτιμο διότι διοργανώνουν δράσεις απαραίτητες και αναγκαίες για τον εμπλουτισμό του εκπαιδευτικού έργου. Βοηθούν στην διεύρυνση της μάθησης με πρωτότυπες προσεγγίσεις

 

  • Είναι κρίμα να καταργηθεί ένας θεσμός που υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς με υλικό και δωρεάν επιμορφώσεις. Δεν πρέπει να καταργηθεί.

 

  • Όλα αυτά τα χρόνια άνθρωποι υπεύθυνοι, πλήρως καταρισμένοι, με αγάπη προς τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές του, με διάθεση και κέφι, οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηροτήτων, ο καθένας στον δικό του τομέα, συνεργάζονται ασταμάτητα με εκπαιδευτικούς της Διεύθυνσής τους για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι πάντα διαθέσιμοι και πρόθυμοι, χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες διδακτικές μεθόδους να διευκολύνουν τη μαθησιακή διαδικασία, καθοδηγώντας και οργανώνοντας τους εκπαιδευτικούς. Είναι πολύτιμοι και άοκνοι συνεργάτες των εκπαιδευτικών! Η παρουσία τους ως δομή στον χώρο της Διεύθυνσης είναι απόλυτα επιβεβλημένη!

 

  • Όταν ένας θεσμός είναι πετυχημένος και τα μόνα που έχουν εισπράξει εκπαιδευτικοι και Υπουργείο είναι Οφέλη, πως γίνεται να σβήνει σε μια νύχτα; Είναι λογικό, μετα από τόσα χρόνια να σκεφτούμε την αναβάθμιση του. Εδώ όμως μιλάμε για την κατάργηση του. Ποιος είναι τελικά ο στόχος; να έχουμε κάτι μόνο στα χαρτιά ή να θέλουμε πραγματικά να προσφέρουμε το καλύτερο στην εκπαιδευτική κοινότητα;

 

  • Πιστεύω ότι είναι θετικό για την εκπαίδευση να παραμείνουν στις διευθύνσεις οι υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αγωγής υγείας και υπεύθυνοι πολιτιστικών θεμάτων. Η δεκάχρονη και πλέον θητεία τους με πληθώρα σεμιναρίων, δράσεων και ποικίλων εκδηλώσεων, με εκπαιδευτικούς και μαθητές, μέσα και έξω από το σχολείο, μόνο υπεύθυνους και ευαίσθητους πολίτες μπορεί να δημιουργήσει πάνω σε βασικά θέματα,(περιβάλλον, υγεία, πολιτισμός), για τη ζωή τους!!!Οι υπεύθυνοι βρίσκονται κοντά στους εκπαιδευτικούς και τους καθοδηγούν, βοηθούν, εμπνέουν, ώστε να εκπαιδεύσουν και αυτοί τους μαθητές στα παραπάνω θέματα με τον καλύτερο τρόπο! Είναι ολοφάνερο πως οι υπεύθυνοι συνετέλεσαν οι μαθητές και οι γονείς να ευαισθητοποιηθούν και να ασχοληθούν ενεργά με το περιβάλλον, την υγεία και τον πολιτισμό!!!
  • Τα προγράμματα Περιβαλλοντικης Εκπαιδευσης,Πολιτιστικων και Αγωγης Υγειας, τα τελευταια χρονια εχουν προσφερει παρα πολλα στα σχολεια μας,στους μαθητες μας αλλα και σε μας τους ιδιους!!!Τα παιδια βγηκαν εξω απο τις ταξεις,ταξιδεψαν,ηρθαν σε επαφη με τη μαγεια της φυσης,παρακολουθησαν υπεροχα βιωματικα προγραμματα που ακομα κι εμεις οι ενηλικες βγηκαμε σοφοτεροι μετα απο αυτα!Ειναι πισωγυρισμα για την Παιδεια μας να καταργηθουν αυτα τα προγραμματα αντι να εμπλουτιζονται χρονο με το χρονο.Οι υπευθυνοι θα πρεπει να παραμεινουν στις θέσεις τους και να συνεχιζουν να μας καθοδηγουν για το καλο ολων μας! Σας ευχαριστώ πολύ!

 

  • 31-8-18 οι θέσεις των υπευθύνων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολικών δραστηριοτήτων αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων καταργούνται και προφανώς οι άνθρωποι γυρίζουν στα σχολεία που ανήκουν. Προφανώς και αυτό γίνεται για εξοικονόμηση χρημάτων. Έχετε ιδέα τι έργο προσφέρουν αυτοί οι άνθρωποι; Νομίζετε ότι είναι απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, απλοί εκπαιδευτικοί; Ισχύει και γι’ αυτούς το εργασιακό ωράριο 8:00-14:00 ή 8:00-15:00; Φυσικά και όχι! Υποστηρίζουν τόσα εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανώνουν σεμινάρια, ημερίδες κλπ, προσφέρουν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Όλοι εμείς οι εκπαιδευτικοί υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα γιατί ξέρουμε ότι υπάρχει ο αντίστοιχος υπεύθυνος που να μας κατευθύνει σωστά, θα μας δώσει υλικό και ιδέες για την σωστή υλοποίηση. Τώρα τους καταργείτε. Ποιος θα μας βοηθάει πλέον; Εδώ σε επίπεδο Δ/νσης και βλέπουμε τους ανθρώπους αυτούς να τρέχουν καθημερινά για να προσφέρουν, είναι φορές που φαίνεται να μην τους φτάνει το 24ωρο για να κάνουν όσα πρέπει να κάνουν, αν καταργηθούν ποιος θα τα κάνει όλα αυτά; Αν δημιουργηθεί κάποια νέα θέση που θα ενσωματώνει πολλές Δ/νσεις ή όλα τα θέματα (περιβαλλοντικά-αγωγής υγείας-πολιτιστικά) τι θα προλαβαίνει να κάνει; Κάθε Δ/νση χρειάζεται τον δικό της υπεύθυνο σε κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες. Είτε αυτό αρέσει είτε δεν αρέσει οι υπεύθυνοι χρειάζονται στις Δ/νσεις ΠΕ και ΔΕ. Μην τους καταργείτε. Βρείτε τρόπο να εξοικονομήσετε χρήματα από αλλού, όχι καταργώντας μερικούς από τους χρήσιμους ανθρώπους των Δ/νσεων. Επίδομα για τα όσα προσφέρουν θα έπρεπε να λέει το νομοσχέδιό σας, όχι κατάργηση.

 

  • Οι συγκεκριμένες δομές, ενίσχυση χρειάζονται και όχι κατάργηση, όπως ουσιαστικά έχει σαν αποτέλεσμα το νομοσχέδιο. «Αιδώς υπεύθυνοι και…σύμβουλοι» Συνέλθετε επί τέλους!!!

 

  • Οι δομές εκπαίδευσης έχουν αποδειχθεί πολύ πιο αποτελεσματικές από Αθήνα τα και βιβλία. Ενίσχυση χρειάζονται. Όχι κατάργηση. Τελικά για μια ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως όλοι μας αλλά πιο πολύ οι μαθητές μας, οι νέοι πολίτες της πατρίδας μας έχουν κάθε λόγο να φοβούνται για όλα όσα αποφασίζονται για το μέλλον τους, από τους εκάστοτε υπεύθυνους για την «παιδεία». «Αιδώς Αργείοι»

 

  • Η ενασχόλησή μου με τα καινοτόμα προγράμματα με δίδαξε ότι μέσα απ’ αυτά οι μαθητές αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες δεξιότητές τους. Οι κακοί μαθητές συνεργάζονται χωρίς την ετικέτα του κακού. Οι υπεύθυνοι των καινοτόμων προγραμμάτων ήταν πάντα στο πλάι μας. Μας βοήθησαν να γίνει το έργο μας ευκολότερο. Μας πρόσφεραν απλόχερα το υλικό απ’ το αρχείο τους που συγκέντρωσαν με πολύ κόπο. Ήρθαν στα σχολεία για να μας συμβουλέψουν πώς θα γίνει η δουλειά μας καλύτερα. Είναι κρίμα αυτοί οι άνθρωποι που τόσα χρόνια τώρα συγκέντρωσαν τόσο υλικό και το είχαν στη διάθεσή μας να το εγκαταλείψουν. Όταν ξεκινάει κάτι και διαπιστώνεται ότι έχει επιτυχία καλό είναι να ενισχύεται και να προβάλλεται.

 

  • Στηρίζω τους ανθρώπους των Γραφείων Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας, γιατί είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν τους προοδευτικούς εκπαιδευτικούς. Μη μας τους στερήσετε!!

 

  • Υποστήριξη στις δομές! Οι υπεύθυνοι να παραμείνουν στις θέσεις τους!

 

  • Όχι μόνο κατάργηση αλλά ενίσχυση του ρόλου των υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Είναι δίπλα σε κάθε εκπαιδευτικό.

 

  • Στηρίζω τους ανθρώπους των Γραφείων Περιβαλλοντικής Αγωγής, Πολιτιστικών Θεμάτων και Αγωγής Υγείας, γιατί είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς. Μη μας τους στερήσετε!!

 

  • Θα ήταν καλό να επανεξεταστεί η κατάργηση του θεσμού των υπεύθυνων σχ.δραστηριοτήτων καθώς σε δύσκολους καιρούς αποτέλεσε αντίβαρο στην ισοπεδωτική λογική της αριστείας και της εντατικοποίησης .
  • Η κατάργηση της δομής των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης , Αγωγής Υγείας ,Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι σοβαρό λάθος.

 

  • ΑΕΙΦΟΡΙΑ Ή ΜΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ;
    Η επιστημονική επάρκεια των εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει ως Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων έχει επιτευχθεί με ένα μεγάλο αριθμό ωρών εκπαίδευσης σε ειδικά, θεματικά σεμινάρια που απευθύνονταν ειδικά για αυτούς. Αυτό εκφράζεται σε οικονομικό κόστος που δαπανήθηκε από το ελληνικό κράτος, την Ε.Ε. ( τα περισσότερα ήταν από Ευρωπαϊκά κονδύλια) αλλά και από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.
    Αυτή η επάρκεια αξιοποιήθηκε για πολλά χρόνια για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών που υλοποιούσαν πολύμηνα προγράμματα, βάση των εκάστοτε εγκυκλίων περί σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και για την διοργάνωση επιμορφωτικών δράσεων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους με την συνεργασία Α.Ε.Ι., με ειδικούς επιστήμονες, με δημόσιους φορείς, με Κ.Π.Ε. κ.α. ανάλογα με τις θεματικές των προγραμμάτων (όπως αποδεικνύουν τα απολογιστικά στοιχεία που κατατίθενται κάθε χρόνο και τα οποία δεν λάβατε καθόλου υπόψιν σας ).
    Ακόμη, αξιοποιήθηκε στον θεσμό των Θεματικών εβδομάδων που ζητήθηκε να υποστηριχτεί και υποστηρίζεται από τους Υπευθύνους των Διευθύνσεων
    Οι νέες δομές όχι μόνο ακυρώνουν αυτή την εμπειρία αλλά τιμωρούν τους Υπεύθυνους αποκλείοντας τους από κάθε νέα θέση που μπορούν να υποστηρίξουν με την μοριοδότηση μέχρι 2 μόρια για διδακτικό έργο (το οποίο προέβλεπε η Υ.Α. με την οποία τοποθετήθηκαν το 2012).

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ των Δ/ΝΣΕΩΝ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΑ Κ.Ε.Α.
Από το 2011 η αντικατάστασή των Υπευθύνων ΑΥ, ΠΕ και ΠΘ των Διευθύνσεων από έναν Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων στις περισσότερες Διευθύνσεις, που ανέλαβε το βάρος και των τριών θεματικών δημιούργησε ένα πλήγμα στο θεσμό. Χωρίς κανένα επίδομα, προστέθηκε φόρτος υποχρεώσεων και εργασιών ο οποίος διαχειρίσθηκε από τους ίδιους με κατανόηση εξαιτίας της αναγκαιότητας ύπαρξης του θεσμού και των οικονομικών προβλημάτων που βιώνει η χώρα.
Τώρα το ίδιο έργο, και χωρίς την σχετική εμπειρία, καλούνται να υποστηρίξουν οι 4 εκπαιδευτικοί των Κ.Ε.Α. διατηρώντας τα ήδη υπάρχοντα καθήκοντα.
Ο ρόλος του Υπευθύνου είναι να βρίσκεται στο μισό χρόνο υπηρεσίας του μέσα στις σχολικές μονάδες για να συνομιλεί και να παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς, να γνωρίζει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της εκάστοτε μαθητικής ομάδας κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος που εκπονείται και να τις υποστηρίζει.
Πως μπορεί το Κ.Ε.Α. που βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές να υποστηρίξει «εξ αποστάσεων» το ρόλο των Υπευθύνων, διατηρώντας παράλληλα το δικό του εκπαιδευτικό έργο;
Πως θεωρείτε ότι μπορούν ‘εξ αποστάσεως’ να εκπαιδευτούν οι μαθητές μας για τους στόχους της UNESCO για την Αειφόρο Ανάπτυξη μέχρι το 2030 (Ατζέντα 2030), όταν η εμπειρία δείχνει ότι η βιωματική προσέγγιση είναι η καταλληλότερη ;
Γιατί αποκλείετε την ίδρυση Γραφείων Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΓΕΑ), να λειτουργούν στην έδρα κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και να έχουν σύνδεση με το οικείο ΚΕΑ;

 

  • Είμαι δασκάλα σε σχολείο της Αθήνας 21 χρόνια. Τα τελευταία 10 χρόνια έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά βιωματικά επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικά και Περιβαλλοντικά, που διοργανώνουν οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας που ανήκω. Αυτό έχει διευρύνει εξαιρετικά πολύ τους εκπαιδευτικούς ορίζοντές μου, έχω μάθει νέες μορφές διδασκαλίας, έχω προβληματιστεί και έχω γνωρίσει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους με τους οποίους έχω ανταλλάξει απόψεις και βρίσκομαι σε μια συνεχή πνευματική ζύμωση. Τούτο έχει απόλυτα θετικό αντίκτυπο στη διδασκαλία μου και στη σχέση που έχω με τους μαθητές/τριες μου.
    Οραματίζομαι μια κοινωνία ενεργών πολιτών, όπως αυτήν που μαθαίνω στα σεμινάρια και αυτήν προωθώ στην τάξη, κάτι που είναι πρωταρχικός στόχος της σύγχρονης εκπαίδευσης.
    Καταργώντας τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας περιορίζεται η διαδραστική και εξατομικευμένη σχέση των εκπαιδευτικών κάθε σχολικής μονάδας μαζί τους, μειώνεται η συχνή δια ζώσης εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη του ρυθμού εξέλιξης της επιστήμης της Παιδαγωγικής , όπως αυτή απτά μεταφράζεται στην καθημερινή διδασκαλία του/της εκπαιδευτικού στην τάξη.

 

  • Oι Υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. θα πρέπει να διατηρηθούν ως δομή σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και να συνεχίσουν την παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα και των σχολικών μονάδων που αποκτούν σταδιακά κουλτούρα μετασχηματισμού μέσα από την εμβάθυνση σε θεματικές των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ,όπως επίσης και την επιμορφωτική τους δράση.

 

  • Οι Υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. θα πρέπει να διατηρηθούν ως δομή σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και να συνεχίσουν την παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα και των σχολικών μονάδων που αποκτούν σταδιακά κουλτούρα μετασχηματισμού μέσα από την εμβάθυνση σε θεματικές των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, όπως επίσης και την επιμορφωτική τους δράση διότι κατά τεκμήριο επιτελούν απαραίτητο και σημαντικό έργο.
  • Με αφετηρία την ανακοίνωση του Σχεδίου για την αναδιάρθρωση των Δομών Εκπαίδευσης, καταθέτουμε τις απόψεις μας που αφορούν σε ένα πεδίο της εκπαιδευτικής πράξης, το οποίο αγαπήθηκε από τους μαθητές και πέτυχε κάτι το αδιανόητο, να του αφιερώνουν τα παιδιά, οι έφηβοι και οι έφηβες τον ελεύθερο χρόνο τους, τουλάχιστον εδώ και δύο δεκαετίες!!! Αναφερόμαστε σε εκείνα τα «καινοτόμα σχολικά προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών θεμάτων», τα οποία είναι γνωστά ως Σχολικές Δραστηριότητες (Γ2/4867/92) και πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση από εκπαιδευτικούς και μαθητές εκτός ωρολογίου προγράμματος του Σχολείου με συντονισμό και καθοδήγηση από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων.
    Ο εν λόγω νέος σχεδιασμός αντιβαίνει σε οποιοδήποτε πόρισμα ή έκθεση του ίδιου του Υπουργού μας (π.χ. Έκθεση Γαβρόγλου του Μαΐου 2016 με βάση το δημόσιο διάλογο που είχε προηγηθεί, ή οποιεσδήποτε διαβεβαιώσεις των αρμοδίων στελεχών του ΥΠΕΘ (βλ. συνάντηση 4ης /11/2016 σύμφωνα με το με αρ. πρ. 168357/Δ2/11-10-2016 έγγραφό σας, καθώς και τα αναφερομένα στην εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 170596/ΓΔ4/13-10-2016 για το σχεδιασμό των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σχετικά με τη συνάντηση όλων των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων)
    Σε συνέχεια των παραπάνω καλούμαστε να επισημάνουμε και πάλι τα εξής:
    Τα προαιρετικά προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, εμείς εδώ θα εστιάσουμε στα πολιτιστικά προγράμματα, είναι δομημένες ακολουθίες παιδαγωγικών αλληλεπιδράσεων με βάση την ομάδα, πολύμηνης διάρκειας κατ΄έτος και υποστηρίζονται από τους Υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στοχεύουν στην καλλιέργεια Κουλτούρας Δημοκρατίας, Διαλόγου, Συνεργασίας και Ανθρωπισμού στα σχολεία και στις Κοινότητες.
    Οι υπεύθυνοι Π.Θ. και όχι μόνο, έχοντας αρχικά οι ίδιοι εκπονήσει προγράμματα σε επίπεδο σχολικής μονάδας ως εκπαιδευτικοί της τάξης, ως υπεύθυνοι είχαν και όλο τον διοικητικό, επιστημονικό, οργανωτικό συντονισμό των μακροπρόθεσμων πολιτιστικών προγραμμάτων στην περιοχή τους, λειτουργούσαν σε επίπεδο Διεύθυνσης και Υπουργείου, διοργάνωναν δωρεάν, εκτός διδακτικού και διοικητικού ωραρίου σεμινάρια και συνεργασίες σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, με Μουσεία, Επιστημονικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, φορείς, οργανισμούς, Τ.Α., κ.ά, προέβαιναν όπου χρειαζόταν, με διακριτικότητα σε επιτόπου παρεμβάσεις στα σχολεία, με βάση τις σύγχρονες θεωρίες παιδαγωγικής και διδακτικής, στα κατεξοχήν βιωματικού κι ερευνητικού προσανατολισμού πολιτιστικά προγράμματα ευρύτατης θεματολογίας, αποτελούσαν τον ενδιάμεσο «σύνδεσμο» , το «μαξιλάρι» απορρόφησης και διαχείρισης των κραδασμών μέσα στα σχολεία μέσω των ομαδικών – συλλογικών διεργασιών άσκησης στο δημοκρατικό διάλογο, καθώς επίσης το ίδιο συνέβαινε και μεταξύ των σχολείων και της Διοίκησης, ωθώντας σε μετασχηματισμό με δημιουργικό τρόπο της Κουλτούρας του σχολείου και μέσω αυτού και της ευρύτερης κοινότητας. Ήταν όχι οι «γραφειοκράτες», όπως τώρα ζητείται από τον εν λόγω σχεδιασμό του Υπουργείου, αλλά οι «συνάδελφο»ι, οι «συνεργάτες» του ανήσυχου παιδαγωγικά εκπαιδευτικού στην πράξη.
    Τα πολιτιστικά προγράμματα είναι σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης τα πλέον καινοτόμα και πολυάριθμα και θα το γνώριζαν αυτό στο Υπουργείο μας, αν έβλεπαν και αξιολογούσαν τα λεπτομερή Απολογιστικά Στοιχεία που στέλνουν όλοι οι Υπεύθυνοι στο τέλος κάθε διδακτικού έτους, εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον.
    Επίσης, το γεγονός αυτό δείχνει τις ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας για μακρόχρονες πολιτιστικές δράσεις μέσα σε οργανωμένο πλαίσιο. Ήδη οι υπεύθυνοι πολιτιστικών θεμάτων δεν αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες και κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες γι΄αυτό τον σκοπό. Πολύ δε περισσότερο στη Γ΄ΔΔΕ Αθήνας, που μόνη από τις Διευθύνσεις Εκπ/σης συγχωνεύεται με την αντίστοιχη της Δυτ. Αττικής!!! Πραγματικά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς αυτή η άκρως γραφειοκρατική, συγχωνευμένη δομή που προτείνεται μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος του μαθητή και του σχολείου σε τόσο μεγάλο εύρος περιοχών με πολλές ανάγκες και ιδιαιτερότητες μαθητικών πληθυσμών και των οικογενειών τους. Η απόσταση της διοίκησης από την τάξη και την πράξη καθίσταται τεράστια! Είναι σαφής η μονοδιάστατη οπτική της και η κατάργηση της παροχής προσωπικής και άμεσης στήριξης, αλληλεπίδρασης κι ενδυνάμωσης στον εκπαιδευτικό, τον μαθητή και τη σχολική μονάδα. Έχει επίσης ενδιαφέρον, καθώς ο θεσμός των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων συνολικά δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα, καθώς δεν υπάρχει εδώ και χρόνια επίδομα θέσης, είναι επιτυχημένος και φαίνεται αυτό από την ανταπόκριση των σχολείων και των μαθητών ή των τοπικών κοινωνιών που υιοθετούν τα εγκεκριμένα από τις επιτροπές σχολικών δραστηριοτήτων πολιτιστικά κυρίως προγράμματα για να υλοποιούν ολόκληρα φεστιβάλ και γιορτές μαθητικής δημιουργίας σε τοπικό επίπεδο κάθε χρόνο. (Δείτε τα προγράμματα εκδηλώσεων των Δήμων…) Ακόμη, προβληματίζει από άποψη «λογιστική» και λογική πώς συγχωνεύονται ή καταργούνται δομές και θεσμοί επιτυχημένοι, αντίθετα από τις σύγχρονες θεωρίες μάρκετινγκ, που δεν κοστίζουν ή το κόστος απέχει παρασάγγας από το δήθεν πιο «οικονομικό» που δημιουργείται και ιδρύονται (με ποια άραγε κριτήρια ;) θέσεις ευθύνης/ προϊσταμένων με πολλαπλάσια επιδόματα στις δομές Εκπαίδευσης!!!)
    Γιατί επίσης, πέραν κάθε λογικής οικονομίας απορρίπτεται η τεχνογνωσία στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών «multitask» – επιτρέψτε μου τον όρο, στους οποίους το Υπουργείο μας ή άλλοι φορείς και Ιδρύματα απευθύνονται όταν θέλουν άμεσα αποτελέσματα για το σχεδιασμό, τη διοργάνωση και δικτύωση καινοτόμων πρακτικών; (Θυμίζω τη μεγάλη εκδήλωση που έγινε στο ΥΠΠΕΘ για τη βράβευση καινοτόμων προγραμμάτων που είχαν ως θέμα το προσφυγικό ζήτημα και αποσκοπούσαν στην αποδοχή, την ενσωμάτωση των παιδιών προσφύγων και των οικογενειών τους που στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου από τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων;;;) Με την έκρηξη του Προσφυγικού Ζητήματος, είναι καίριας σημασίας η ενδυνάμωση των δομών Πολιτισμού, με τις υπάρχουσες δομές ενισχυμένες, σε μια κοινωνία που αλλάζει, καθώς καλείται να ενσωματώσει διαφορετικούς πολιτισμούς με άξονα τις αξίες της Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού, μέσα από την διαπολιτισμική αγωγή και διαμεσολάβηση. Έτσι, η αναβάθμιση των προαιρετικών προγραμμάτων πολιτισμού στα σχολεία αποτελεί προϋπόθεση της ομαλής μετάβασης στην εποχή της πολυπολιτισμικότητας, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην έμφαση στην πολιτισμική διαμεσολάβηση και της ομαλής ένταξης των παιδιών θυμάτων της προσφυγικής κρίσης. Από κοινού με τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων για την προαγωγή της σωματικής, της ψυχικής και της σωματικής και κοινωνικής υγείας σε ένα περιβάλλον που υπηρετεί αυτό το σκοπό.
    Τα πολιτιστικά προγράμματα (και όλα τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων- Περιβαλλοντικής Εκπ/σης, Αγωγής Υγείας) αποτελούν την ανάσα του σχολείου. Διαμορφώνουν σκεπτόμενους ενεργούς πολίτες. Μπορούν και ενσωματώνουν με ομαλό τρόπο τους κραδασμούς της σχολικής κοινότητας. Καλλιεργούν πνεύμα συνεργασίας, διαλόγου και δια-πολιτισμού.
    Από τον Πολιτισμό εκπηγάζουν έννοιες όπως ταυτότητες, καινοτομία και δημιουργικότητα. Η έξυπνη ανάπτυξη μέσω της πολιτισμικής πολυμορφίας, της καλλιέργειας του σεβασμού, του διαλόγου, της ένταξης και της αλληλεπίδρασης ως κοινωνικού συνόλου. Η πολιτιστική κληρονομιά είναι βασικός παράγοντας για την επίτευξη του στρατηγικού στοχου της Ευρώπης 2020 για την έξυπνη αειφόρο ανάπτυξη για όλους.
    Ο πολιτισμικός γραμματισμός (Cultural literacy) λοιπόν, θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προΫποθἐσεις για διάλογο και συνεργασία σε διαπολιτισμικό επίπεδο και την ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων. (http://en.unesco.org/sdgs/shs) μέσα από την στήριξη των πολιτιστικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του σχολείου και της τοπικής κοινωνίας.
    Επίσης, οι προαιρετικού χαρακτήρα θεσμικά κατοχυρωμένες σχολικές δραστηριότητες αποτελούν σύμφωνα και με σχετικές διεθνείς έρευνες το πιο ουσιαστικό μέρος της εκπαίδευσης καθώς τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτές είναι εκείνα με αποτελέσματα σχολικής επιτυχίας και δημιουργικής πορείας ζωής.
    Οι Σχολικές Δραστηριότητες αποτελούν ποιοτικό κομμάτι της Ελληνικής Εκπαίδευσης και με τρόπους των πιο σύγχρονων διδακτικών μεθοδολογιών καθιστούν πιο αυτόνομο το σχολείο, παρέχουν δυνατότητες αυτενέργειας σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, μεταβάλλουν συνολικά την «κουλτούρα» της τοπικής κοινωνίας και ρίχνουν γέφυρες ανθρωπισμού, σεβασμού και αλληλεπίδρασης – αλληλεγγύης, διδάσκοντας συνεργασία, διάλογο, πολιτειότητα.
    Εξαρτάται λοιπόν, τι σχολείο θέλουμε…και τι είδους πολίτες…
  • Τα οφέλη των καινοτόμων δράσεων στα παιδιά είναι αδιαμφισβήτητα και οι εκπαιδευτικοί που εθελοντικά τα εκπονούν χρειάζονται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη για την υλοποίηση τους. Από την προσωπική μου εμπειρία, η συνεργασία μου με την υπεύθυνη των πολιτιστικών θεμάτων ήταν εποικοδομητική και η υποστήριξη και η βοήθεια της πολύτιμη στην υλοποίηση των προγραμμάτων που έχω αναλάβει. Κατά τη γνώμη μου, οι Υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. θα πρέπει να διατηρηθούν ως δομή σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης γιατί ο ρόλος τους είναι εξεχούσης σημασίας, αφού παρέχουν εξατομικευμένη υποστήριξη στους εκπαιδευτικούς σε κάθε στάδιο υλοποίησης των προγραμμάτων, προσφέρουν υλικό, οργανώνουν επιμορφώσεις και ημερίδες και γενικά βρίσκονται πάντα στη διάθεση των συνάδελφων που εκπονούν σχολικά προγράμματα.

 

  • Η προσφορά των υπεύθυνων σχολικών δραστηριοτήτων είναι σημαντική και ουσιώδης στην καθημερινή πραγματικότητα των εκπαιδευτικών. Εκφράζει τις ανάγκες των μαθητών και των σχολείων μας. Όχι μόνο δε θα έπρεπε να καταργηθούν ή να υποβαθμιστούν αλλά να ενισχυθεί το παρεχόμενο έργο τους και να υποστηριχθούν τα πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τους θεσμούς και τις δομές αυτές.

 

  • Τα προγράμματα Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικής Εκ/σης και Αγωγής Υγείας έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετικά ερεθίσματα και μοναδικές εμπειρίες ζωής στο μαθητικό, εκπαιδευτικό αλλά και στο ευρύτερο συνδεδεμένο με το σχολείο κοινό τους(γονείς και κηδεμόνες, τοπική κοινωνία). Οργανώνονταν πάντα με επιστημονική πληρότητα, σεβόμενα την παιδαγωγική διαδικασία και αποτελούσαν για τους ανήσυχους εκπαιδευτικούς «τα παράθυρα στο φως» τόσο γι’ αυτούς όσο και για τους μαθητές τους. Η συνεργασία με τους υπεύθυνους των προγραμμάτων είχε μόνο οφέλη να προσφέρει, ήταν πάντα υποστηρικτική, ακούραστη και εκπαιδευτικά γενναιόδωρη και πάντα μα πάντα αλληλεπιδραστική. Χρόνο με το χρόνο τα επιμορφωτικά σεμινάρια που οργάνωναν οι υπεύθυνοι σε τακτά χρονικά διαστήματα γίνονταν όλο και πιο πλούσια σε ερεθίσματα, υλικό και ιδέες, που όλοι εμείς με χαρά και ενθουσιασμό περιμέναμε να επιλεγούμε για να βρεθούμε κοντά τους αλλά και μαζί με άλλους εμπνευσμένους δασκάλους που μοιράζονταν τις ιδέες τους και υπήρχε αυτή η συνεχής «όσμωση» και ανταλλαγή των προβληματισμών που δυναμικά και σχεδόν μαγικά μετατρέπονταν σε υπέροχες προκλήσεις για δράσεις με τους μαθητές μας.
    Θεωρώ πως η κατάργηση αυτών των δομών θα αφήσει ένα πολύ μεγάλο και βαθύ κενό στην εκπαίδευση των μαθητών μας αλλά και σε μας τους ίδιους…

 

images

  • Πίσω από τους θεσμούς και τις δομές κρύβονται άνθρωποι που χρόνια τώρα θέλουν να δώσουν αυτό το κάτι διαφορετικό στην παιδεία μας. Την αγάπη για το σχολείο, το περιβάλλον αλλά και την υγεία. Κεντρίζουν τα παιδιά και τους μαθαίνουν, ξεφεύγοντας από το στυγνό περιβάλλον της σχολικης μάθησης. Μιλάμε για καινοτομίες και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ερχόμαστε να καταργήσουμε τους θεσμούς που τις προωθούν; Πόσο αντικρουόμενο είναι αυτό;
  • Είκοσι χρόνια οι συγκεκριμένες δομές υποστήριξαν και επανατροφοδότησαν εμάς τους εκπαιδευτικούς με σεμινάρια και μεθοδολογικά εργαλεία για να να γίνει το έργο μας αποδοτικότερο. Μέσα από τη συνεργασία μου με τους υπεύθυνους των δράσεων, οι μαθητές μου ανέπτυξαν πνεύμα ομαδικότητας, διερεύνησης και επικοινωνίας με παιδιά άλλων σχολείων. Γνώρισαν την πόλη τους, έπαιξαν, συνεργάστηκαν και ευαισθητοποιήθηκαν σε σημαντικά θέματα που αφορούν την ανθρώπινη ύπαρξη. Ευχαριστώ λοιπόν τους υπεύθυνους για όλα αυτά τα χρόνια αλληλεπίδρασης και στήριξης και το μόνο που μπορώ να πω είναι ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ!!!

 

  • Η ύπαρξη αυτών των δομών και η συνεχής τους δράση, υποστήριξη και παρέμβαση στο χώρο της εκπαίδευσης άνοιξε το δρόμο σε πολλούς εκπαιδευτικούς και μαθητές να υλοποιήσουν προγράμματα και να αποκτήσουν δεξιότητες που το ‘στενό’ πλαίσιο του σχολείου δεν επιτρέπει.
    Θα είναι κρίμα να σταματήσει αυτό το πολύτιμο και ουσιαστικό έργο που προάγει την ενεργό μάθηση και επιμόρφωση, απομακρύνοντάς μας όλους – εκπαιδευτικούς και μαθητές-από το όραμα ενός καλύτερου σχολείου.
  • 1. Κρίνεται απαράδεκτη η κατάργηση θεσμών που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση, δηλ. των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των ΚΕΠΛΗΝΕΤ. Η συσσωρευμένη γνώση, εμπειρία και προσφορά ΔΕΝ πρέπει να πάει χαμένη, αφήστε τους να συνεχίσουν το έργο τους.

2. παράγραφος 12: η στελέχωση των ΚΕΑ πρέπει να γίνει εγκαίρως ώστε το νυν προσωπικό των ΚΠΕ που δεν θα υπηρετεί πλέον σε ΚΕΑ, να αναλάβει καθήκοντα στην οργανική θέση του ή να μπορεί να συμμετάσχει σε διαδικασίες στελέχωσης άλλων φορέων την εκπαίδευσης.

  • Ο θεσμός των υπεύθυνων αγωγής υγείας, πολιτιστικών θεμάτων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είναι απαραίτητος και αναγκαίος. Τόσα χρόνια συντονίζει και υποστηρίζει τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, παρέχοντας ένα πολύ βοηθητικό και δημιουργικό υλικό με επιμορφωτικά σεμινάρια, καινοτόμες δράσεις, συνεργασίες με πανεπιστήμια, μουσεία κλπ. Ο εκπαιδευτικός αισθάνεται ασφαλής μέσα σ’ ένα τέτοιο υποστηρικτικό πλαίσιο και ο μαθητής αναπτύσσει και καλλιεργεί δεξιότητες και αξίες που τον καθιστούν υπεύθυνο και ευαισθητοποιημένο πολίτη.

 

  • Διαφωνώ με την κατάργηση του θεσμού των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, καθώς ήδη αποτελούν αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Η κατάργησή τους θα αποτελέσει σημαντικό κενό γιατί υπάρχει ατομική συνεργασία με τον εκάστοτε υπεύθυνο, που διευκολύνει την άμεση επίλυση προβλημάτων, αλλά και την παροχή εκπαιδευτικού υλικού και πληροφοριών που είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε εκπαιδευτικού.

 

  • Ο θεσμός των υπευθύνων των προγραμμάτων (πολιτιστικών, περιβαλλοντικών, αγωγής υγείας κ.α. ) είναι αναγκαίος για την υποστήριξη της αλλαγής κουλτούρας των σχολείων.

 

  • Θερμή παράκληση να μην καταργηθεί ο θεσμός των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων. Πρόκειται για έναν θεσμό που έδωσε στην εκπαίδευση τον χαρακτήρα που της αξίζει να έχει. Οι υπεύθυνοι πολιτιστικών προγραμμάτων στάθηκαν δίπλα μας σε κάθε μας προσπάθεια παρέχοντάς μας υλικό και στηρίζοντας το έργο μας.
  • Η προσφορά των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων (Πολιτιστικών, Περιβαλλοντικών, Αγωγής Υγείας) προκύπτει μέσα από το εύρος, τη θεματολογία και την ποιότητα των προγραμμάτων που υλοποιούνται σε όλα τα σχολεία της χώρας. Όλο το χρονικό διάστημα που λειτούργησε ο θεσμός ενισχύθηκε η άτυπη εκπαίδευση και με τη συμβολή των ακούραστων υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων εισήχθη η καινοτομία, η ομαδοσυνεργατική μάθηση, η βιωματική μάθηση στο σχολείο. Ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός, επιμορφωτικός και υποστηρικτικός της επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών.
    Πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί το πολυδιάστατο έργο τους, πριν την κατάργηση του θεσμού των υπευθύνων σχολικών δραστηριοτήτων, οι οποίοι αποτελούν μάχιμους συμμάχους του εκπαιδευτικού που θέλει να κάνει και άλλα πράγματα στο σχολείο εκτός από το «μάθημά » του.

 

  • Είναι λυπηρό να καταργούνται δομές και θέσεις που για πάρα πολλά χρόνια υποστηρίζουν την εκπαίδευση και το έργο των εκπαιδευτικών!

 

  • «Η ζωή μοιάζει να είναι μια γρήγορη εναλλαγή από πολυάσχολα τίποτα» (Τζέην Ώστεν, Μάνσφιλντ Παρκ).Τα Πολυπρόσωπα -και ίσως τελικά Απρόσωπα- «Πολλά» και «Πολλαπλά» που έρχονται με αυτές τις νέες Δομές μοιάζει να είναι κόντρα στη φιλοσοφία που υπηρετούσαν οι Υπεύθυνοι Δραστηριοτήτων έως τώρα: Αναπτύσσω βαθιές σχέσεις, ανθρώπινες, και αποκτώ το αίσθημα του ανήκειν, της εγγύτητας και του συμπράττειν με ορθοπαιδαγωγική ματιά. (ήτοι ΑΠΛΩΝΩ ΚΑΙ ΠΙΑΝΩ το ΧΕΡΙ ΣΟΥ)
    Οι μέχρι τώρα συνεργασίες μου με όλους τους Υπευθύνους ήταν εξαιρετικά ικανοποιητικές και αποτελεσματικές για χάρη του σχολείου και των μαθητών μας -με και χωρίς Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες.
    Οι διοργανώσεις των επιμορφωτικών σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς μα και των σχολικών προγραμμάτων βιωματικού και ερευνητικού τύπου για το μαθητικό πληθυσμό έχουν (εξ αρχής του «εκσυγχρονισμού») συνυφανθεί με αυτά τα πρόσωπα – θεσμούς και τις θέσεις και τα Κέντρα που λειτουργούν.
    Η Σύνθεση και η Ενίσχυση των υπαρχόντων επιτυχημένων Δυναμικών Ρόλων πάνω στο «και …και» (σε αντιδιαστολή με το «ή … ή»), θα άφηνε νομίζω στους εμπλεκόμενους (υμείς και ημείς) μια αίσθηση σεβασμού στο γραπτό και άγραφο δίκαιο. Τότε, και τα «πολυάσχολα» σχολεία μας θα έβρισκαν στο Πρόσωπο αυτών των συγκεκριμένων έμπειρων και κοντινών «Ανθρώπων τους», το Νόημα που τείνει να χαθεί.
  • · Στοχευμένη, επιλεκτική και τιμωρητική η κατάργηση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΣΔ.

Η απόφαση κατάργησης των Υπευθύνων είναι καταφανέστατα ΠΟΛΙΤΙΚΗ και όχι παιδαγωγική, αφού από όλες τις υπό κατάργηση δομές (Σύμβουλοι, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΚΠΕ, ΣΣΝ) οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΣΔ είναι οι μόνοι που δεν εμπίπτουν στην μεταβατική διάταξη, γι’ αυτούς μόνο υπάρχει ορισμός ημερομηνίας λήξης της θητείας τους την 31/08/2018!!! Είναι ισονομία αυτή; Είναι ισοτιμία ή δικαιοσύνη; Δυο μέτρα και δυο σταθμά!!!! Με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζεται από το Υπουργείο το τεράστιο έργο των Υπευθύνων;

Κατάργηση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΣΔ σημαίνει κατάργηση των Προγραμμάτων!!! Πώς ο θεσμός των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων θα στηριχθεί την μεταβατική περίοδο που μπορεί να είναι και ολόκληρη η επόμενη σχολική χρονιά μέχρι την προκήρυξη των ΚΕΑ, αν καταργηθούν οι Υπεύθυνοι; Γιατί όσο ακόμα υπάρχουν τα ΚΠΕ, αυτά δεν έχουν ρόλο την υποστήριξη και των Προγραμμάτων. Και το αρχείο των Υπευθύνων, το εκπαιδευτικό υλικό των καινοτόμων δράσεων που έχει δημιουργηθεί 30 χρόνια τι θα απογίνει; Θα εγκαταλειφθεί στις Διευθύνσεις; Καμία πρόνοια για τη διάσωσή του, καμία μέριμνα για τη θέση του Υπευθύνου και το έργο του, τη διατήρηση ή έστω μεταφορά της σε μια νέα δομή, ώστε η επί χρόνια συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία να αξιοποιηθεί προς όφελος των μαθητών.
Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Υπευθύνους να στελεχώσουν τα ΚΠΕ, στα οποία μεταφέρεται το έργο τους.

Είναι παράνομο να μην προσμετράται η διδακτική υπηρεσία των Υπευθύνων, όπως αναφερόταν στην προκήρυξη των θέσεών τους (εγκύκλιος του 2012) βάσει της οποίας αποφάσισαν την ανάληψη της θέσης τους.

  • Οι επιμορφώσεις και το υλικό που προσφέρουν οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων με τις γνώσεις και το μεράκι τους είναι ανεκτίμητη βοήθεια για τον εκπαιδευτικό. Η κατάργηση του θεσμού θα είναι μεγάλη απώλεια. Για ποια αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου μιλάμε;

 

  • Αν η εκπαιδευτική πολιτική της παρούσας κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση στην εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από την αναδιοργάνωση των σημερινών δομών υποστήριξης της Αθμιας και Βθμιας εκπαίδευσης, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα να διασωθεί η συνολική ως σήμερα αποδεδειγμένη προσφορά των εκπαιδευτικών στα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και των επιμορφωτικών δράσεων για να μπορεί να αξιοποιηθεί.
    Στα χρόνια αυτά, με την υποστήριξη των υπεύθυνων Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Καινοτόμων Δράσεων, δημιουργήθηκε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών που πιστοποιήθηκε και αξιοποιήθηκε από τις προς κατάργηση δομές αλλά σήμερα πλέον ο πλούτος αυτός κινδυνεύει πραγματικά να καταστραφεί.
    Δεν θα είναι η πρώτη φορά.
    Η κατάργηση του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας (ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ.) χάριν της «αναδιοργάνωσης» των θεσμών επαγγελματικής κατάρτισης οδήγησε στη δημιουργία των Ι.Ε.Κ. (Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης) που κανένας ως τώρα δεν τόλμησε να συγκρίνει την προσφορά τους αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι εξαφανίζοντας το ΕΛ.ΚΕ.ΠΑ. συνέβη η διάλυση ενός μοναδικού και σημαντικού Δικτύου του Παραγωγικού κόσμου σε όλη την Ελλάδα.
    Αυτή η τακτική είναι αυτοκαταστροφική…

Ας παραδεχτούν επιτέλους οι πολιτικοί, τα λάθη του παρελθόντος,
ας μάθουν από τα λάθη αυτά, ότι δεν γκρεμίζουμε κάτι που έχει πραγματική αξία.
Η Ιστορία μας κρίνει όλους.

Για τις «Μεταβατικές διατάξεις, παράγραφος 14»

Είκοσι χρόνια οι δομές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των Πολιτιστικών Θεμάτων και της Αγωγής Υγείας δημιούργησαν κουλτούρα συνεργασίας στα σχολεία και ένα δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα σε διαφορετικά σχολεία. Οι Υπεύθυνοι των Δράσεων υποστήριξαν με μεθοδολογικά εργαλεία τους/τις εκπαιδευτικούς, με σεμινάρια κοινωνικής και παιδαγωγικής ευαισθητοποίησης σε θέματα όπως ο ρατσισμός, ο κοινωνικός αποκλεισμός κ.ά. Ενθάρρυναν τους/τις εκπαιδευτικούς να εισάγουν την ερευνητική ματιά στην τάξη τους. Οι δομές αυτές, λοιπόν, όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά απεναντίας να ενισχυθούν!!!

  • «Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά.»
    O Πυθαγόρας πριν από πολλά χρόνια είχε μιλήσει για την πολιτεία και είχε αναφέρει ότι φροντίζει για την ανατροφή των νέων. Συμφωνώ με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο. Θα ήθελα να επισημάνω πως η πρωτοβάθμια εκπαίδευση σήμερα έχει ν΄αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Εργαλείο στα χέρια της είναι και τα προγράμματα που σχεδιάζονται με θέματα από το περιβάλλον, την υγεία και τον πολιτισμό. Πρακτικά, οι εκπαιδευτικοί χρειαζόμαστε συντονιστές για να υποστηρίζουν την υπεύθυνη δουλειά μέσα στην τάξη. Το Υπουργείο Παιδείας, πιστεύω, ότι έχει κάνει αποτίμηση αυτών των προγραμμάτων. Οι άνθρωποι που προτείνουν το άρθρο 19 μπορούν να ξαναδούν κάποια σημεία και να τα βελτιώσουν. Στην εκπαίδευση μετά από τόσα χρόνια εργασίας έχω καταλάβει ότι πριν γίνει κάτι πράξη θέλει πολλή σκέψη και ψυχραιμία. Εύχομαι να συμβεί το καλύτερο για όλους μας.

 

  • Ποιος επιθυμεί την κατάργηση των Υπευθύνων ΠΕ. και ΣΔ;

Με το παρόν σχέδιο νόμου ο θεσμός των Υπευθύνων, παρά τις διαβεβαιώσεις τόσο του ιδίου του κ. Γαβρόγλου σε αντιπροσωπεία μας που συνομίλησε μαζί της, παρουσία και του αειμνήστου Γιάννη Παντή, (ειρήσθω εν παρόδω το πόρισμα της σχετικής επιτροπής δεν ήρθε ποτέ στο φως της ημέρας, ενώ είχε ολοκληρωθεί,) , παρά την θετική θέση του Υπουργού ως Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής , στο 100σελιδο πόρισμα στην Ενότητα ΙΙ. Πρόταση 6 είχε καταλήξει μεταξύ άλλων …» το ΥΠΠΕΘ στηρίζει το έργο των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης δια των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων»(σελ.37). Στην παράγραφο 3. αναφέρει: »Αξιοποίηση της σωρευμένης γνώσης και εμπειρίας από την επιτυχή λειτουργία του Θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας (συστηματικά από το 1990) και λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία απαιτείται επανασχεδιασμός του θεσμού των Υπευθύνων περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης/ Υπευθύνων Σχολικών δραστηριοτήτων και των ΚΠΕ για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων».
Το πόρισμα ορίζει μάλιστα και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους σε βραχυπρόθεσμο (Ιούνιος 2016- Νοέμβριος 2016), μεσοπρόθεσμο (Δεκέμβριος 2016 – Μάιος 2018) και μακροπρόθεσμο (Ιούνιος 2018 – Μάιος 2022).

Όμως, οι Υπεύθυνοι καταργούνται, δεν αξιοποιείται η σωρευμένη γνώση και εμπειρία από την επιτυχή λειτουργία τιμωρούμενοι για λόγους που ποτέ δεν τους γνωστοποιήθηκαν, χωρίς ποτέ να αξιολογηθούν, παρότι η παρούσα κυβέρνηση σταμάτησε την αξιολόγησή τους και δεν αξιοποίησε τα αρχεία που όλοι οι Υπεύθυνοι είχαν ανεβάσει στην σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, καταργώντας την εν μια νυκτί! Δεν προσμετράται καν η διδακτική υπηρεσία, όπως αναφερόταν στην προκήρυξη των θέσεων σύμφωνα με την οποία αποφάσισαν την συμμετοχή τους στις κρίσεις και την ανάληψη της θέσης.
Πρόκειται για πολιτική και όχι παιδαγωγική ή οργανωσιακή απόφαση, πεποίθηση που ενισχύεται και από τον ορισμό ημερομηνίας λήξης της θητείας των Υπευθύνων ( 31/08/2018). Από όλες τις υπό κατάργηση δομές (Σχ.Σύμβουλοι, ΚΕΠΛΗΝΕΤ, ΚΠΕ, ΣΣΝ κλπ ) οι Υπεύθυνοι είναι οι μόνοι που δεν εμπίπτουν στην μεταβατική διάταξη!!!
Θα υπενθυμίσω εν τάχει τον ρόλο των Υπευθύνων στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι: Όσον αφορά στο επιστημονικό και παιδαγωγικό ρόλο του θεσμού του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, αυτός συνδέεται άμεσα με την εφαρμογή των πολύμηνων Προγραμμάτων Π.Ε. και τη στήριξη των εκπαιδευτικών και των μαθητικών ομάδων εντός της Σχολικής Μονάδας, και κυρίως μια σειρά δράσεων με αμιγώς επιμορφωτική, παιδαγωγική-διδακτική φυσιογνωμία. Η συνεχής και αποκλειστική ενασχόληση και επιμόρφωση με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/ Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη μέσω των ημερίδων , σεμιναρίων σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, ΚΠΕ, Μουσεία, Γεωπάρκα, Επιστημονικούς φορείς κλπ των Υπευθύνων Π.Ε. και Σ.Δ. τους προσδίδει σπουδαία εξειδίκευση και σωρευμένη γνώση πέραν της προαπαιτούμενης για να κριθούν και αποσπαστούν στην εν λόγω θέση.
Διοικητικά – οργανωσιακά το έργο τους περιλαμβάνει την διεκπεραίωση διοικητικών θεμάτων σχετικά με την υποβολή, καταγραφή, μελέτη και εισήγηση προς έγκριση ή βελτίωση των Σχολικών Προγραμμάτων, την συλλογή απολογιστικών στοιχείων και παραγομένου υλικού από το Πρόγραμμα. Οι Υπεύθυνοι Π.Ε. και Σ.Δ. γνωρίζουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες της εκάστοτε μαθητικής ομάδας κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος ,έχουν προσωπική επαφή με τους εκπαιδευτικούς που εκπονούν τα προγράμματα και λειτουργούν ως ενδιάμεσος υποστηρικτικός αλλά και υπηρεσιακός κρίκος μεταξύ των Σχολείων , των Διευθύνσεων Εκπ/σης , των ΚΠΕ και εάν παραστεί ανάγκη και του Υπουργείου.
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν ως Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης- Αγωγής Υγείας- Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολ. Δραστηριοτήτων στις Δ/νσεις, εργάζονται και εκτός εργασιακού ωραρίου (απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες), οργανώνοντας και εμψυχώνοντας την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στηρίζουν την ανάπτυξη προγραμμάτων στα σχολεία, μετακινούνται στις σχολικές μονάδες για στήριξη των εκπαιδευτικών «ιδίοις εξόδοις». Δεν παίρνουν κανενός είδους επίδομα θέσης και έχουν υποστεί σημαντική μείωση του αριθμού τους από την είσοδο της Ελλάδας σε οικονομική κηδεμονία.
Επιπροσθέτως , δεν αξιολογήθηκαν ποτέ και δεν αξιοποιήθηκαν τα απολογιστικά στοιχεία που οι Υπεύθυνοι κατέθεταν κάθε χρόνο στο υπεύθυνο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας. Αντίθετα σε ψιθύρους και σε διαδρόμους του Υπουργείου, ευτυχώς ποτέ επίσημα, έχουν κατά καιρούς άτοπα και άδικα εκφραστεί υπόνοιες ότι οι Υπεύθυνοι είναι ανεξέλεγκτοι δεν δουλεύουν κλπ. Ο Υπεύθυνος έχει καθηκοντολόγιο και η Υπηρεσία ελεγκτικό μηχανισμό! Επίσης στην εποχή της ενημέρωσης και της διάχυσης της πληροφορίας, είναι τουλάχιστον αστείος ένας τέτοιος ισχυρισμός. Όλοι, γνωρίζουν το τεράστιο έργο που γίνεται από τους Υπευθύνους στα Σχολεία και τις Διευθύνσεις.
Ούτε τίθεται θέμα έλλειψης προσωπικού αλλά επιλογών που μετά από τις προηγηθείσες σκέψεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάποιοι στο Υπουργείο δεν επιθυμούν την δημιουργία ενεργών σκεπτόμενων πολιτών που προωθεί η Π.Ε./ Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη αλλά μάλλον »άρτον και θεάματα» και το θεαθήναι των θεματικών εβδομάδων, στην διάρκεια των οποίων ούτε οι μαθητές, ούτε οι καθηγητές προλαβαίνουν να εντρυφήσουν στο προτεινόμενο θέμα , όπως γίνεται όταν εκπονούν πολύμηνα σχολικά προγράμματα ! Οι εβδομάδες αυτές ή οι δράσεις θα ήταν πολύ χρήσιμες ως ενισχυτικές των εν λόγω προγραμμάτων.
Και μια τελευταία σκέψη: οι θεματικές εβδομάδες υποστηρίχθηκαν εν πολλοίς από τους Υπευθύνους Π.Ε, Α.Υ. Πολιτιστικών Θεμάτων και τους Σχ. Συμβούλους, όλους υπό κατάργηση. Το προβλεπόμενο προσωπικό στις δομές που εξαγγέλλονται δεν επαρκεί αριθμητικά όσο καλή πρόθεση και να υπάρχει και η συγκεντρωτική μορφή το περιορίζει εκ των πραγμάτων σε γραφειοκρατικό έργο και »ασκήσεις επί χάρτου». Που θα στραφεί αναγκαστικά το Σχολείο; Μήπως ανοίγουμε διάπλατα την πόρτα του Δημοσίου Σχολείου στις ΜΚΟ, σε ιδιωτικούς Φορείς Διαχείρισης και άλλες ιδιωτικές δομές οι οποίες είναι μεν χρήσιμες και καλοδεχούμενες, αλλά μόνο για γόνιμες συνεργασίες, όπως γίνεται μέχρι τώρα. Μήπως κινδυνεύουμε να τους παραδώσουμε την ΠΕ και την ΕΑ στο Δημόσιο Σχολείο με ότι αυτό συνεπάγεται; Επισκέψεις ή ενημερώσεις μαθητών με κόστος, επιμορφώσεις με οικονομική συμμετοχή κλπ;
Τι άλλαξε αξιότιμε κ. Υπουργέ την γνώμη και την στάση σας απέναντι στους Υπευθύνους λόγω τε και γραφή εκπεφρασμένη;
Τι εκπαίδευση θέλετε για τους μαθητές μας σχετικά με το τρίπτυχο Κοινωνία, Περιβάλλον, Οικονομία που ήταν, είναι και θα μείνει η ουσία της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και από ποιούς αν όχι από τους Εκπαιδευτικούς που την υπηρετούν από την εισαγωγή της στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα;
Οι προτάσεις μας, βρίσκονται στα χέρια σας στο Υπόμνημα που έχουμε καταθέσει όλοι οι Υπεύθυνοι συλλογικά, κάνω έκκληση να τους αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας , πριν υπογράψετε το σχέδιο νόμου που στέλνει οριστικά τον θεσμό των Υπευθύνων στην Ιστορία.

Με εκτίμηση και σεβασμό στο έργο σας

  • Οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών θεμάτων, είναι οι άνθρωποι που εμπνέουν το ζωντανό κυταρρο της τάξης, με τις ιδέες, τις δράσεις και την αρωγή τους. Είναι εκείνοι που βρίσκονται πάντα εκεί οταν ο μάχιμος εκπαιδευτικός τους χρειαστεί για βοήθεια, επάνατροφοδοτηση, δημιουργικό διάλογο. Το αποτέλεσμα αυτής της αλληλεπίδρασης, το βιώνουν καθημερινά τα παιδια στην ταξη, καθώς οι δάσκαλοί τους, νιώθουν ασφαλεις μεσα σε ενα υποστηρικτικο πλαισιο που τους δίνει όραμα και τους ανοίγει τα φτερά. Τόσο κρίμα !Ξανασκεφτείτε το!

 

  • Στη 15ετή πορεία μου στην εκπαίδευση ήμουν πάντα προσανατολισμένη στις σχολικές δραστηριότητες,ακριβώς γιατί αποτελούν δημοκρατική διαδικασία μάθησης. Η στελέχωση των φορέων υοστήριξης (Περιβαλλοντικής, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Αγωγής Σταδιοδρομίας) από καταρτισμένους και εμπνευσμένους εκπαιδευτικούς συνέβαλε τα μέγιστα στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών και στην υποστήριξη τους σε αυτές τις δράσεις.

Με τις συνεχείς αλλαγές στις δομές ένα σημαντικό ποσοστό των εμπλεκομένων αποθαρρύνεται και απομακρύνεται.

Όχι μόνο στις δομές των δραστηριοτήτων, αλλά γενικά στη δομή του Ελληνικού Κράτους και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση είναι αναγκαία η σταθερότητα των δομών ώστε να είναι σε κάθε φάση γνωστές οι διαδικασίες με τις οποίες πραγματοποιούνται οι δράσεις. Φυσικά και είναι αναγκαία η επικαιροποίηση και η ανανέωση των δομών, σύμφωνα πάντα με την καταγραφή των αποτελεσμάτων των δράσεων. Η ισοπέδωση όμως και το εκ του μηδενός ξεκίνημα θα οδηγήσει σε απώλεια των έμπειρων στελεχών και θα επιφέρει δυσκολία στην κατανόηση των επαναπροσδιορισμένων διαδικασιών.

Πρέπει επιτέλους σε αυτήν τη χώρα να διορθώνουμε τα κακώς κείμενα κρατώντας τα θετικά κάθε δράσης. Στοιχίζει πολυ περισσότερο και σε οικονομικά μεγέθη, αλλά και σε απώλεια ανθρώπινου δυναμικού η εκ βάθρων ανακατάταξη που επιχειρείται κάθε φορά, όχι μόνο με την αλλαγή κυβερνήσεων αλλά και με την απλή αλλαγή υπουργών στην ίδια κυβέρνηση.

  • Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Μέλη Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Παραθέτουμε την επιστολή που καταθέσαμε στον Υπουργό αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των νέων δομών και των αρμοδιοτήτων τους, στις 10/11/2017.
Στην επιστολή καταγράφονται όλες οι δυσλειτουργίες που πιστεύουμε ότι θα προκύψουν από την κατάργηση του θεσμού των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και την αντικατάστασή τους καθώς και των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τη νέα συγκεντρωτική δομή των ΚΕΑ. Στο ίδιο κείμενο αναφέρουμε τις προτάσεις μας για τη μετεξέλιξη του θεσμού για την ουσιαστική υποστήριξη μαθητών και εκπαιδευτικών που προκύπτουν τόσο από την εμπειρία μας, όσο και από τις συζητήσεις μας με εκπαιδευτικούς.

Υπόμνημα Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, Σχολικών Δραστηριοτήτων και Μελών Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: “Κριτική ανάγνωση – πρόταση στο σχέδιο του Υπουργείου για τις Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου”

κ. Υπουργέ,
Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Υπουργείου, με την παρουσία σας, το σχέδιο του Υπουργείου για τις Νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου. Η πρόταση αυτή αιφνιδίασε όλους εμάς που εργαζόμαστε για την υποστήριξη των σχολικών μονάδων και την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα Περιβάλλοντος, στην προαγωγή και αγωγή της Υγείας και στον Πολιτισμό.
Στην εν λόγω πρόταση έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
• Η εν μέρει ή εν όλω αναδιάρθρωση ή αντικατάσταση του υπάρχοντος πλαισίου δεν προκύπτει ως αναγκαία καθώς δε λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη αξιολόγηση των ΚΠΕ ούτε έχει γίνει καμία κριτική αποτίμηση και εντοπισμός των ενδεχόμενων αδυναμιών της ισχύουσας δομής των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
• Δεν διαφαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων, που κατατίθενται κάθε χρόνο και περιλαμβάνουν: α) τα υλοποιηθέντα από τα σχολεία προγράμματα, β) τις εκτός ωραρίου επιμορφωτικές δράσεις για εκπαιδευτικούς και τις δράσεις με τα σχολεία που διοργανώνουν οι ίδιοι, γ) τις τοπικές, εθνικές ή διεθνείς συνεργασίες που αναπτύσσουν σε συνεργασία με ποικίλους φορείς.
• Η νέα δομή ανακοινώθηκε χωρίς να προηγηθεί δημοκρατική διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους χρήστες των υφιστάμενων δομών και εργαζόμενους σε αυτές (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Διευθυντές Σχολείων, Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και άλλων Δομών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) για το έργο τους, την αποτελεσματικότητά τους και για κατάθεση προτάσεων βελτίωσής τους.
• Δεν διευκρινίζεται αν τα Σχέδια Δράσης θα εξελιχθούν σε υποχρεωτικά για κάθε σχολική μονάδα και κάθε εκπαιδευτικό, αν οι εκπαιδευτικοί με την τάξη τους θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιούν ατομικά project με την υποστήριξη των νέων δομών, με ποιες προϋποθέσεις οι εξωτερικοί συνεργάτες, πρόσωπα ή φορείς, θα μπαίνουν στην τάξη στο πλαίσιο της υλοποίησης των Σχεδίων Δράσης, πώς όλα τα ζητήματα όλων των σχολείων θα υποστηρίζονται παιδαγωγικά, επιστημονικά, επιμορφωτικά, αλλά και με υλικό, δικτύωση, θεματικά προγράμματα, συνέργιες από τόσο λίγα πρόσωπα, πώς τα σχολεία θα εκπαιδευτούν και πώς θα υποστηρίζονται για να στοιχειοθετούν τα Σχέδια Δράσης και να εκτιμούν τις ανάγκες- αδυναμίες- δυνατότητες- ευκαιρίες τους.
• Η απαξίωση της σημασίας και του ρόλου της εκπόνησης Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στο σχολείο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια με αλλαγές, όπως
– η συρρίκνωση του προβλεπόμενου χρόνου στο εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα για την υλοποίηση δράσεων αειφορίας (Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός), και γενικότερα σχεδίων δράσης, με τη μείωση των ωρών Ευέλικτης Ζώνης (ΕΖ) στις Α-Δ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου
– η κατάργηση της ΕΖ στις Ε-ΣΤ τάξεις
– η κατάργηση της δυνατότητας συμπλήρωσης ωραρίου στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για την υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
– η μείωση του αριθμού των Υπευθύνων ΑΥ, ΠΕ και ΠΘ των Διευθύνσεων και στις περισσότερες Δ/νσεις, η αντικατάστασή τους από έναν Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων που ανέλαβε το βάρος και των τριών θεματικών.
Επί 25 χρόνια τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι το πεδίο όπου δοκιμάζονται από τους εκπαιδευτικούς καινοτόμες πρακτικές, αναπτύσσεται η μαθητική πρωτοβουλία και εκφράζονται τα ενδιαφέροντα των μαθητών. Είναι επίσης το πεδίο πραγματικής άσκησης στις αρχές της δημοκρατίας και τον διάλογο, αφού οι μαθητές παίρνουν απόφαση για το θέμα και το περιεχόμενο των δράσεων και, με τη διαμορφωτική αξιολόγηση, για τον τρόπο συνέχισής της και της σύνδεσης με το κοινωνικό πλαίσιο κάθε περιοχής (άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία). Ο ρόλος των θεσμικών οργάνων του Υπουργείου οφείλει να είναι υποστηρικτικός, κι όχι παρεμβατικός, με τη δημιουργία δομών οι οποίες να εστιάζουν στις κατά τόπους παιδαγωγικές και επιμορφωτικές ανάγκες, σε άμεση σύνδεση με τον εκπαιδευτικό.
• Τα ΚΕΑ παρουσιάζονται ως μετεξέλιξη των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τα οποία έχουν ιδρυθεί για να στηρίξουν την περιβαλλοντική εκπαίδευση σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και συγχρηματοδοτούνται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ΚΕΑ, όπως περιγράφονται στο σχέδιο, αποτελούν μια συρρικνωμένη εκδοχή των ΚΠΕ, ως προς την εμβέλεια, αφού εγκλωβίζονται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Από ένα αποκεντρωμένο ανοικτό μοντέλο εκπαίδευσης με βιωματικές και καινοτόμες προσεγγίσεις μεταβάλλεται σε ένα σύστημα συγκεντρωτικό και ως εκ τούτου αναποτελεσματικό. Μέχρι τώρα τα ΚΠΕ ήταν δομές με διοικητικό προϊστάμενο τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και επιστημονική αυτοτέλεια. Σύμφωνα με τη νέα δομή το ΚΕΑ θα έχει διοικητικό προϊστάμενο τον προϊστάμενο του ΚΕΣΥ, μιας δομής που στο σχήμα φαίνεται στο ίδιο επίπεδο με το ΚΕΑ, ενώ επιστημονικά θα αναφέρεται στο οικείο ΠΕΚΕΣ. Με αυτό το σχήμα καταργείται η αυτοτέλεια των ΚΠΕ (ΚΕΑ) στον σχεδιασμό επιμορφωτικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αυξάνεται η γραφειοκρατία και ο ρόλος τους καθίσταται διεκπεραιωτικός και αποκλειστικά εκτελεστικός.
• Τίθεται εύλογα το ερώτημα πώς τα ΚΕΑ, τα οποία ιδρύονται για να υπηρετήσουν τις αρχές της Αειφορίας, θα μπορούν να εκπληρώσουν ισότιμα για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές την αποστολή τους. Η “εξ αποστάσεως” εκπαίδευση, όπως αναφέρεται στο σχετικό εδάφιο της πρότασης, ως αναγκαστική επιλογή για όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στα ΚΕΑ, επειδή αυτά είναι απομακρυσμένα από την έδρα της Διεύθυνσης, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης εκπαίδευση σε πεδία που εξ ορισμού η μάθηση είναι βιωματική, επιπλέον δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι το 55% των εν λειτουργία ΚΠΕ είναι αποκεντρωμένα, δηλαδή σε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από τις Διευθύνσεις, το 26% βρίσκεται εκτός της έδρας των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και μόνο το 19% εδρεύει εντός της έδρας των Διευθύνσεων. Η ποσόστωση οπτικοποιείται στο παρακάτω διάγραμμα.

• Παρά το γεγονός ότι στα ΚΕΑ ενσωματώνονται οι αρμοδιότητες των ΚΠΕ, των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, των Υπευθύνων Αγωγής Υγείας, των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων, των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων, η παιδαγωγική τους ομάδα (ΠΟ) υποστελεχώνεται με ταυτόχρονη όμως αύξηση των καθηκόντων τους. Είναι η μόνη νέα δομή στην οποία ο αριθμός των μελών ορίζεται από το σχέδιο για τις Νέες Δομές εκ των προτέρων και όχι κατ’ αναλογία του μαθητικού πληθυσμού και των αναγκών. Οι πέντε εκπαιδευτικοί της ΠΟ των ΚΕΑ, εκ των οποίων ο ένας δεσμευτικά είναι ΠΕ19, καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων, όπως ο σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εμπίπτουν σε διαφορετικές θεματικές (Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός), η δια ζώσης και εξ αποστάσεως επιμόρφωση που θα καλύπτει ποικίλες επιμορφωτικές ανάγκες των εκπαιδευτικών διαφορετικών βαθμίδων, σε όλες τις παραπάνω θεματικές, η παραγωγή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού, η υποστήριξη των εκπαιδευτικών κατά την υλοποίηση δράσεων, η επικοινωνία με φορείς, ο σχεδιασμός και η συμμετοχή σε δίκτυα (τοπικά, περιφερειακά, εθνικά). Η διοικητική και επιστημονική εξάρτηση των ΚΕΑ από τις άλλες δύο δομές συντελεί στην αύξηση της γραφειοκρατίας δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο το έργο της ΠΟ.
• Λόγω της απόστασης είναι δύσκολο να υπάρχει αποτελεσματική ανταπόκριση στα αιτήματα των συναδέλφων για οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης των σχεδίων δράσης τους (δια ζώσης συναντήσεις για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων που είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη ανάπτυξη των σχεδίων τους, δανεισμός εκπαιδευτικού υλικού που δεν υπάρχει σε ψηφιακή μορφή όπως εκπαιδευτικά παιχνίδια, μουσειοσκευές, βιβλία, εκπαιδευτικοί φάκελοι που παραχωρούνται από ποικίλους δημόσιους φορείς και ιδρύματα, κλπ). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ΚΠΕ Κλειτορίας-Ακράτας βρίσκεται σε απόσταση 113 χιλιομέτρων (διαδρομή διάρκειας 2 ωρών) από την έδρα της οικείας Διεύθυνσης που βρίσκεται στην Πάτρα.
• Τίθεται το ερώτημα πώς ένα ΚΕΑ σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης με αυξημένο μαθητικό πληθυσμό (π.χ. Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ Αθήνας, Πειραιά, Ανατ. Αττικής, Ανατ. και Δυτ. Θεσσαλονίκης με 50.000 – 80.000 μαθητές η καθεμιά) δύναται να ανταποκριθεί επιτυχώς στο σύνολο των παραπάνω καθηκόντων και μάλιστα με μία 5/μελή Παιδαγωγική Ομάδα σε κάθε Διεύθυνση. Σε αντιδιαστολή, στα ΚΕΑ Διευθύνσεων με μικρό πληθυσμό (π.χ. Θεσπρωτίας, Φωκίδας, Γρεβενών, Ευρυτανίας που αριθμούν μόνο 2.000-6.000 μαθητές η καθεμιά) επειδή έχουν δυσκολίες πρόσβασης στις απομακρυσμένες περιοχές του Νομού η 5/μελής ομάδα είναι απαραίτητη για την προώθηση της Αειφορίας σε όλες τις σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης του Νομού.
• Τα ΚΠΕ ως τώρα προσφέρουν εκπαιδευτικά προγράμματα (ημερήσια και πολυήμερα) σε μαθητές περισσότερων Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, οι οποίοι ωφελούνται από την επαφή με τη φύση σε περιβάλλοντα διαφορετικά από τα οικεία τους. Επίσης συντονίζουν Εθνικά Θεματικά Δίκτυα με τη συμμετοχή μαθητικών ομάδων και εκπαιδευτικών από όλη την επικράτεια, αναπτύσσουν θεματολογία και υλοποιούν επιμόρφωση με βάση το τοπικό περιβάλλον (π.χ. ΚΠΕ Ζακύνθου- Σεισμός, ΚΠΕ Κόνιτσας- παραδοσιακή αρχιτεκτονική). Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ευρύτερων περιοχών πέραν της τοπικής Δ/νσης Εκπ/σης γίνονται κοινωνοί αυτής της εξειδικευμένης γνώσης με βιωματικό τρόπο. Το άνοιγμά τους και σε άλλες θεματικές, με την αντίστοιχη στελέχωση, μπορεί να φέρει τα παιδιά σε επαφή με διαφορετικές εκφάνσεις του πολιτισμού και της υγείας. Αντίθετα, με την παρούσα πρόταση, τα ΚΕΑ θα προσφέρουν εκπαίδευση μόνο σε μαθητές της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, περιορίζοντας τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι μαθητές σε άλλα περιβάλλοντα, βιωματικά, την επιδιωκόμενη γνώση και εμπειρία. Παράλληλα περιορίζεται το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να επιμορφωθούν σε ΚΕΑ εκτός της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία ανήκoυν και να αλληλεπιδράσουν με συναδέλφους τους από άλλες περιοχές.
• Για την αντιμετώπιση θεμάτων ψυχοκοινωνικής υγείας (θεματολογία της Αγωγής Υγείας) μεριμνά το ΚΕΣΥ σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ και τα ΚΕΑ. Διαπιστώνεται αλληλοκάλυψη μεταξύ των δομών και όχι διακριτοί ρόλοι. Οι αρμοδιότητες της ΠΟ του ΚΕΑ είναι να ασκεί πρόληψη και ενημέρωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία μέσω σχεδιασμού επιμορφωτικών δράσεων, ενώ οι αρμοδιότητες του ΚΕΣΥ είναι να μεριμνά, να επιλύει και να αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχοκοινωνικής υγείας των μαθητών.
• Τέλος, τίθεται το ερώτημα κατά πόσο είναι εφικτό να ικανοποιηθεί και να υποστηριχτεί αυτός ο τόσο ουσιαστικός και φιλόδοξος στόχος μετασχηματισμού και αυτοβελτίωσης του σχολείου με μια τόσο ολιγομελή ομάδα στα ΚΕΑ και τόσο συγκεντρωτική δομή στα ΠΕΚΕΣ και ΚΕΣΥ. Η εμπειρία από τη μακρόχρονη εμπλοκή σχολείων με προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, από τη λειτουργία της περιβαλλοντικής επιτροπής των οικολογικών σχολείων, καθώς και τη συμμετοχή των σχολείων στα τοπικά και εθνικά δίκτυα σχετικά με το αειφόρο σχολείο επιβεβαιώνει το πόσο απαιτητική ερευνητικά είναι η διεργασία της μελέτης του σχολείου ως συστήματος, από τα ίδια τα μέλη του, και η εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης που θα αντιμετωπίζει κατά προτεραιότητα τις δυσκολίες, μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων, δράσεων, ενδοσχολικής επιμόρφωσης, συνεργασιών, και ενδυνάμωσης της σχολικής κοινότητας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και θέλοντας να συμβάλουμε στον διάλογο προτείνουμε τα ακόλουθα:

• Να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος με τριετή διάρκεια, κατά την οποία τα σχολεία θα ασκηθούν στον σχεδιασμό και την αποτίμηση του προγραμματισμού τους, στην ολιστική σχολική προσέγγιση και την αειφόρο εκπαιδευτική πολιτική της σχολικής μονάδας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εθνικά σχεδιασμένη επιμόρφωση σχετικά με την εκπαίδευση για την Αειφορία, στην οποία θα αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία που έχει κατακτηθεί από τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων), από τα Δίκτυα (Εθνικά, Περιφερειακά, Τοπικά) και από Πανελλήνια Προγράμματα (όπως το Αειφόρο Σχολείο, τα Οικολογικά Σχολεία, το Νοιάζομαι και Δρω). Θα αξιοποιηθεί επίσης το υλικό που έχει παραχθεί, καθώς και το στελεχιακό δυναμικό των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια στην υποβολή προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων που δεν έχει σταματήσει από το έτος 1992 ώστε να γίνει η μετάβαση στην επόμενη μέρα, χωρίς ενδιάμεσο κενό, συντεταγμένα με τις νέες δομές που θα υποστηρίξουν το σχολείο στα πεδία αυτά.
• Να στελεχωθούν τα ΠΕΚΕΣ με Περιφερειακούς Συντονιστές για την Εκπαίδευση για την Αειφορία.
• Να ιδρυθούν ΚΕΑ σε όλους τους Νομούς και τις Διευθύνσεις της χώρας (όπου δεν υπάρχουν ΚΠΕ).
• Τα υπάρχοντα ΚΠΕ να μετεξελιχτούν σε ΚΕΑ που θα υποστηρίζουν το έργο της Αειφορίας, κατά κύριο λόγο στη Διεύθυνσή τους αλλά θα συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους σε εμβέλεια μεγαλύτερη από εκείνη της Διεύθυνσης στην οποία ανήκουν, ώστε να παρέχουν βιωματική εκπαίδευση σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περιβάλλοντα διαφορετικά από τα οικεία τους, υπό την προϋπόθεση ότι η παρακολούθηση του συγκεκριμένου προγράμματος από σχολεία απομακρυσμένων από αυτά περιοχών κρίνεται απαραίτητη για το σχέδιο δράσης που υλοποιούν.
• Να ιδρυθούν Γραφεία Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΓΕΑ), σε οργανική σύνδεση με το οικείο ΚΕΑ (ως μέρη της ίδιας δομής), που θα λειτουργούν στην έδρα κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Η ίδρυση των ΓΕΑ θα πρέπει να εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με συγκεκριμένα προκαθορισμένα κριτήρια όπως η εγγύτητα του ΚΕΑ στη Διεύθυνση και ο μεγάλος μαθητικός πληθυσμός, ούτως ώστε να καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των κατά τόπους Διευθύνσεων (π.χ. Διευθύνσεις Νομού Αττικής, Θεσσαλονίκης, Αχαΐας, νησιωτική Ελλάδα κλπ).
• Το κάθε ΚΕΑ και ΓΕΑ να έχει επιστημονική και διοικητική αυτοτέλεια και το έργο τους να αφορά την υποστήριξη των σχολείων στον σχεδιασμό, τη διαμόρφωση και την υλοποίηση των Σχεδίων Δράσης των σχετικών με την Αειφορία, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε σχετικά θέματα, την υποστήριξη με εκπαιδευτικό υλικό, τη δημιουργία τοπικών δικτύων, την ενθάρρυνση και διευκόλυνση διασχολικών συνεργασιών, καθώς και τη συνεργασία για την υποβολή ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σύμφωνα με τις κατά τόπους ανάγκες. Για την ισόρροπη σύνθεση των παιδαγωγικών ομάδων των ΚΕΑ και ΓΕΑ θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα υποστήριξης διαφορετικών όψεων της Αειφορίας (περιβάλλον, πολιτισμός, αγωγή υγείας) και των διαφορετικών βαθμίδων. Επισημαίνουμε ότι σε μια Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης οι υπάρχουσες δομές (ΠΟ ενός ΚΠΕ και Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ και ΔΕ) αριθμούν 11 άτομα που υποστηρίζουν τις προαιρετικές δραστηριότητες των σχολείων εργαζόμενα εντατικά και πέραν του ωραρίου τους. Αν τα σχέδια δράσης είναι υποχρεωτικά, ο όγκος εργασίας για την 5μελή ομάδα που προβλέπεται, αυξάνεται δραματικά και το ΚΕΑ θα αδυνατεί να επιτελέσει τον παιδαγωγικό ρόλο του. Επομένως είναι αναγκαίο το διάδοχο σχήμα να στελεχώνεται με 6-10 άτομα, ανάλογα με τον μαθητικό πληθυσμό της περιοχής.
• Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών από τα ΚΕΑ και ΓΕΑ σε θέματα Αειφορίας να γίνεται και εντός σχολικού ωραρίου, ενδοσχολική ή κατά ομάδες σχολείων, ώστε τα αποτελέσματα να είναι πολλαπλάσια με την επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών κάθε σχολείου και με την ενίσχυση των διασχολικών συνεργασιών.
• Οι θεματικοί άξονες που προτείνονται από την Κεντρική Υπηρεσία για τα Σχέδια Δράσης θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον έναν τομέα από τη θεματολογία της Αειφορίας (περιβάλλον – υγεία – πολιτισμός). Παράλληλα θα πρέπει να δίνεται η ελευθερία στις σχολικές μονάδες να υλοποιούν σχέδια δράσης σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του σχολείου και τα ενδιαφέροντα των μαθητών καθώς και να συνδέονται με την τοπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής. Για τον καλύτερο σχεδιασμό κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία των Σχολικών Μονάδων με τα ΚΕΑ και ΓΕΑ.
• Ο σχεδιασμός επιμορφωτικών δράσεων, η προώθηση συνεργασιών ανάμεσα στα σχολεία, τις οικογένειες και τους φορείς της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας καθώς και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινότητας σε θέματα διαφορετικότητας, ψυχοκοινωνικής υγείας και σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, που συνδέονται άμεσα με τις αρχές της εκπαίδευσης για την Αειφορία, πρέπει να υλοποιούνται με πρωτοβουλία του ΚΕΑ σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ.
• Να περιλαμβάνεται στη μοριοδότηση των εκπαιδευτικών και των μελών του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού των ΚΕΣΥ η πολυετής εμπειρία στην αντιμετώπιση θεμάτων ψυχοκοινωνικής υγείας και η επιστημονική επάρκεια των εκπαιδευτικών που έχουν υπηρετήσει ως Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας στην υφιστάμενη δομή.
• H κάλυψη της μιας θέσης ΠΕ19 στο ΚΕΑ να μην περιορίζεται μόνο στους κατέχοντες βασικό τίτλο σπουδών στην πληροφορική αλλά να είναι ανοιχτή και σε όσους έχουν κάποια άλλη πιστοποιημένη γνώση στις ΤΠΕ όπως Β επίπεδο και στην αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση, που προκύπτει από την κατοχή ανάλογου μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου.
Ευελπιστούμε τόσο οι αδυναμίες που επισημάναμε όσο και οι προτάσεις μας να ληφθούν υπόψη στον τελικό σχεδιασμό.

Με εκτίμηση

Τριαντάφυλλος Δούκας Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας Π.Ε. Α΄ Αθήνας
Καλλιόπη Κύρδη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Π.Ε. Α΄ Αθήνας
Μαρία Δημοπούλου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε Α Αθήνας
Δημήτριος Γκότζος Υπεύθυνος Π.Ε. ΔΠΕ Β΄ Αθήνας
Ελένη Νιάρχου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
Βασιλική Λελεντζή Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Διεύθυνσης Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
Μαρία Μαγαλιού Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Π.Ε. Γ΄ Αθήνας
Νικόλαος Στεφανόπουλος Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ΄Αθήνας Αθμιας Εκπ/σης
Σταματοπούλου Γεωργίτσα Υπεύθυνη Αγ. Υγείας Π.Ε. Δυτικής Αττικής
Αλεξάνδρα Τσίγκου Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Δυτικής Αττικής
Βαρβάρα Βορύλλα Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε. Ανατ. Αττικής
Κων/να Χατζημίχου-Καλούση Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας
Βαρβάρα Χρόνη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Ρεθύμνης
Ελισάβετ Φράγκου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Πέλλας
Τσαλίκη Χριστίνα Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευση Ανατ. Θεσσαλονίκης
Γεράσιμος Γαλανός Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Κεφαλληνίας
Πηνελόπη Σακοβέλη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΠΕ Αχαΐας
Βασιλική Ιππέκη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Π.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης
Στέλλα Μπαζακογιάννη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης
Παύλος Καλογεράς Διευθυντής 6ου ΓΕΛ Αγρινίου – Πρώην Υπεύθυνος Π.Ε
Ανατολή Βροχαρίδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε Χίου
Μαργαρίτα Αμανατίδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Πιερίας
Φώτης Τσοχαντάρης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμια Κορινθίας
Ιωάννης Πούλιος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Σερρών
Ευάγγελος Αναγνώστου Υπεύθυνος Σχολικών δραστηριοτήτων Π.Ε. Άρτας
Στέργιος Χατζάκης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Π.Ε. Ηρακλείου
Κωνσταντίνος Βέργος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Ιωαννίνων
Παναγιώτης Παπάζογλου Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Π.Ε. Καβάλας
Λόη Ποθητή Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Δωδεκανήσου
Χρυσάννα Διαμαντή Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΠΕ Κυκλάδων
Γιώργος Φωτόπουλος Υπεύθυνος ΚΠΕ Σικυωνιών
Παλαβουζόπουλος Αλέξανδρος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Έβρου
Έφη Αντωνιάδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Ημαθίας
Χρύσα Κουράκη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
Γιώργος Βούλγαρης Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά
Βασιλική Αρβανιταντώνη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/νσης Π.Ε. Πειραιά
Λώρα Πετροπούλου Υπεύθυνη Πολιτιστικών Π.Ε. Δ΄ Αθήνας
Μαρία Καγιάφα Αναπλ. Υπευθ. ΠΟ ΚΠΕ Λαυρίου
Ηλιοπούλου Ευγενία Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Ηλείας
Άννα Αφεντουλίδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Ξάνθης
Γιώργος Σταυρόπουλος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Φθιώτιδας
Ελένη Κατσούφη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Π.Ε. Β΄ Αθήνας
Θεοδώρα Βάσιου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Φλώρινας
Θεοχαρόπουλος Μιχάλης Υπεύθυνος ΚΠΕ Άμφισσας
Κώστας Αυγερινός Μέλος ΚΠΕ Σικυωνιών
Ειρήνη Κουρή Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας
Ιωάννα Ντίνου Υπεύθυνη Π.Ε. Δ.Δ.Ε.Γ Αθήνας
Γεωργία Ματσούκα Αναπλ. Υπευθ. ΚΠΕ Σικυωνιών
Αικατερίνη Σχοινά Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ροδόπης
Οικονομάκη Αργυρή Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Λάρισας
Κοπανάκης Μανώλης Υπεύθυνος ΚΠΕ Καρπενησίου
Βαρβάρα Πετρίδου Υπεύθυνη Π.Ε. Δ.Δ.Ε. Β΄ Αθήνας
Πανάγου Θανάσης Αναπλ. Υπεύθ. ΚΠΕ Άμφισσας
Ιωάννα Δεκατρή Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Γ΄ΔΔΕ Αθήνας
Ευαγγελία Μουλά Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β θμιας Δωδεκανήσου
Πηνελόπη Καζακώνη Υπεύθυνη ΚΠΕ Καστρίου
Γεώργιος Μπαντής Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Δράμας
Τερέζα Γιακουμάτου Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΕ Δ΄ΑΘΗΝΑΣ
Δημήτριος Βαχαβιώλος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Λακωνίας
Αριστείδης Κωνσταντινίδης Υπευθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χαλκιδικής
Κόττης Γιώργος Μέλος ΚΠΕ Άμφισσας
Ελένη Γούναρη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ζακύνθου
Ευαγγελία Σκιαδαρέση Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κεφαλληνίας
Ιωάννης Κουρούς Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κοζάνης
Ιωάννα Παπαϊωάννου Υπευθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Αχαΐας
Αντωνία Δαρδιώτη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης
Σοφία Ευθυμιάδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Ε Σερρών
Χασαπογιάννη Παναγιώτα Μέλος ΚΠΕ Καστρίου
Ρένος Χριστοδουλίδης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
Κωσταρά Ευφροσύνη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Αχαΐας
Σοφία Τσιροπούλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε Έβρου
Σπυρίδων Τζόκας Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Θεσπρωτίας
Λένα Δημητριάδου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ημαθίας
Αριστείδης Κωνσταντινίδης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χαλκιδικής
Κωνσταντινίδης Αντώνης Υπ. Πολιτιστικών Θεμάτων Β/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Θεσσαλονίκης
Θάνος Ιωάννου Υπ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Δ Αθήνας
Νικόλαος Γιαγκούλης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κιλκίς
Παναγιώτης Βίγκλας Αναπλ. Υπευθ. ΚΠΕ Μακρινίτσας
Ιωάννα Θωμοπούλου Υπεύθυνη Αγωγής Υγείας Δ.Δ.Ε. Αχαΐας
Δέσποινα Μιχελάκη Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Δ.Ε. Δυτ. Θεσσαλονίκης
Αναστασία Τσάπαλου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Κορινθίας
Χαράλαμπος Σαββίδης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Καστοριάς
Μαρία Θεοδωράκη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Γρεβενών
Αρετή Μαρματάκη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Χανίων
Φιλίτσα Πεδιαδίτη Υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων Δ.Ε. Λασιθίου
Γιατράκος Ιωάννης Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Αργολίδας
Παρασκευή Γκανάτσιου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Κέρκυρας
Κωνσταντινίδης Αντώνης Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Ανατ. Θεσσαλονίκης
Ξαθίππη Φουλίδη Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Δυτικής Αττικής
Αναστάσιος Μαυράκης Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Δυτικής Αττικής
Μαρία Σπαρτινού Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε Κυκλάδων
Κωνσταντίνα Παναρίτου Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Λευκάδας
Κερασία Πετρογιάννη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ρεθύμνης
Βάσιου Αικατερίνη Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Πέλλας

  • Οι πολιτικές αποφάσεις, για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών της χώρας μας, δημιούργησαν δυο πεδία δράσης στο Εκπαιδευτικό μας Σύστημα:
    Α1. Τα Σχολικά Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Νόμος 1892/31-07-1990, παράγραφος 13, άρθρο 111 και Υπ. Απ. 4867/92), τα οποία πραγματοποιούνται σε εθελοντική βάση με την παιδαγωγική και διοικητική καθοδήγηση των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων και Α2. τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.)
    Ειδικότερα οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Υπ. Σχολ. Δραστηριοτήτων Τοπικών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης καθώς και τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κ.Π.Ε., κατά γενική ομολογία έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην εισαγωγή, υποστήριξη και εδραίωση σε σημαντική κλίμακα καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών διαθεματικής, βιωματικής και ενεργητικής μάθησης στο σημερινό σχολείο. Επιπρόσθετα, αποτέλεσαν την αφετηρία και πρωτοπορία πολλαπλών αλλαγών και εκσυγχρονισμού στις μεθοδολογίες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και των συστημάτων μάθησης στο νέο σχολείο, καθώς και την ένταξη των άλλων καινοτομιών στην εκπαίδευση (Αγωγή Υγείας, Πολιτιστικά προγράμματα, ερευνητικές εργασίες-project, πιλοτικά σχολεία, μουσειακή αγωγή, φιλαναγνωσία, ομαδοσυνεργατική μάθηση κ.ά), με κατεύθυνση και στόχο την Εκπαίδευση για την Αειφορία.
    Ο ρόλος και το έργο του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων, οι οποίοι καταργούνται με το παρόν νομοσχέδιο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εφαρμογή των αρχών της ΕΑΑ στη Σχολική Μονάδα διά μέσου της καθοδήγησης και στήριξης των πολύμηνων προγραμμάτων, της ταχύρυθμης απογευματινής επιμόρφωσης που οργανώνουν σε τοπικό επίπεδο αλλά και των σεμιναρίων, της σύνδεσης της σχολικής κοινότητας με τις υποστηρικτικές δομές της ΕΑΑ, της παραγωγής εκπ. Υλικού, της ίδρυσης και λειτουργίας τοπικών δικτύων Σχολείων κλπ. Αρκεί και μόνο η επίσκεψή και ζωντανή παρουσία του Υπευθύνου στο Σχολείο να φέρει αυτό το κλίμα αλλαγής για να πιστούν οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν προγράμματα και δράση ώστε να μετέχουν σε μια εθελοντική εκπαιδευτική διαδικασία.

Η υπαγωγή του έργου των Υπ Σχ. Δραστηριοτήτων στα υπό ίδρυση ΚΕΑ:
– δημιουργεί ένα σύστημα συγκεντρωτικό και αναποτελεσματικό στη στήριξη και καθοδήγησης της Σχολικής Μονάδας σε θέματα ΕΑΑ. (Στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπηρετώ εκπονούνται τη φετινή σχ. χρονιά 1500 προγράμματα Σχ Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης- Αγωγής Υγείας- Πολιτιστικών Θεμάτων ) και στις δύο βαθμίδες Εκπ/ης τα οποία υποστηρίζονται από τους έξι (6) Υπευθύνους Σχ. Δραστηριοτήτων, τα 20 ΚΠΕ της χώρας στην εμβέλεια των οποίων ανήκει η Δ/νση Εκπ/σης , τις ΜΚΟ και τους άλλους φορείς που διαθέτουν σχετικά εκπ. Προγράμματα και έχουν την έγκριση του Υπ. Παιδείας η δε επικοινωνία τους με τη Σχολική μονάδα γίνεται δια του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων.
-Το προτεινόμενο από το νομοσχέδιο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΑ, εκ των οποίων τα περισσότερα βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, μακριά από την έδρα της Δ/νσης Εκπ/σης (ΚΠΕ Κλειτορίας-Άνδρου-Σουφλίου κλπ) με τις συρρικνωμένες παιδαγωγικές ομάδες και το τεράστιο έργο που καλούνται να επιτελέσουν σε τοπικό επίπεδο, αφαιρεί ουσιαστικά τη δυνατότητα των μαθητών αστικών κέντρων να μελετήσουν με βιωματικό τρόπο φυσικά οικοσυστήματα, επισκεπτόμενοι ένα ΚΕΑ εκτός περιφέρειας, όπως γινόταν μέχρι τώρα, το αντίστροφο δε ισχύει για τους μαθητές της περιφέρειας επισκεπτόμενοι ένα αστικού τύπου ΚΕΑ. Το ίδιο ισχύει για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με εργαστηριακή –βιωματική μέθοδο, δεδομένου ότι η εξ αποστάσεως επιμόρφωση και στήριξη μπορεί να λειτουργήσει στην ΕΑΑ δευτερευόντως.
-Η αποτίμηση της εμπειρίας από την 28ετή εφαρμογή των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης- Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών θεμάτων και της λειτουργίας των υποστηρικτικών σε αυτά δομών δείχνει ότι θα πρέπει:
-τα ΚΕΑ να λειτουργήσουν ως αποκεντρωμένες δομές στήριξης της ΕΑΑ σε επίπεδο περιφέρειας και όμορων περιφερειών ώστε κάθε σχολική μονάδα να έχει τη δυνατότητα ζωντανής βιωματικής σύνδεσης με ΚΕΑ πέραν του τοπικού, δεδομένου ότι τα ΚΠΕ αναπτύσσουν προγράμματα που αφορούν τη διαχείριση τοπικού περιβάλλοντος και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της (Εθνικοί- Δρυμοί-Προστατευόμενες περιοχές, τοπικά προϊόντα) με κατεύθυνση την Α.Α. (αποκεντρωτικό σύστημα).
-να υπάρξει μεταβατική 3ετής περίοδος όπου θα διατηρηθεί ο θεσμός του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων εισάγοντας της αρχές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ΕΑΑ στη Σχολική μονάδα μέσω των Προγραμμάτων και των δράσεων σε επίπεδο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Θυμίζω ότι οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι εκπαιδευτικοί με τεράστια εμπειρία και γνώση στην ΕΑΑ διαχειρίστηκαν τα θέματα της 10ετίας της ΕΑΑ στα σχολεία της χώρας με μεγάλη επιτυχία για την οποία η πατρίδα μας έλαβε συγχαρητήρια στη συνάντηση του Nagogia της Ιαπωνίας.
-στο 3ετές διάστημα θα πρέπει να βελτιωθούν τα αναλυτικά προγράμματα καθώς και τα Σχολικά Εγχειρίδια, που διδάσκονται στην τάξη και που λίγη ή καμία σχέση έχουν με την ΕΑΑ.
Η αποτίμηση και αξιολόγηση του όλου εγχειρήματος μετά την μεταβατική τριετία εφαρμογής, θα αποτελέσει τη βάση για τη διάχυση – πέραν της εθελοντικής συμμετοχής – της ΕΑΑ στο όλο το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

 

  • Εκπαιδευτικός της τάξης με 20 χρόνια εμπειρία στο σχολείο και Μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της διάταξης που αφορά στην κατάργηση του τόσο επιτυχημένου επί δεκαετίες θεσμού των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΣΔ! Ενός θεσμού που μόνο ΠΡΟΣΦΕΡΕ στο ελληνικό σχολείο και ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕ, αφού δεν είχε κανένα επίδομα θέσης και η τεράστια επιμόρφωση (υψηλού επιπέδου) που γινόταν ήταν ΑΔΑΠΑΝΩΣ για το δημόσιο!!!

Εάν το Υπουργείο ήθελε την αλλαγή στην εκπαίδευση θα έπρεπε να ενισχύει καινοτόμους θεσμούς, όπως αυτόν των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής, να τους αναβαθμίζει και όχι να τους κατατομεί! Για μια κυβέρνηση μάλιστα που θέλει να λέγεται και προοδευτική είναι αδιανότητη η κατάργηση της καινοτομίας, γιατί κατάργηση των Υπευθύνων σημαίνει κατάργηση των καινοτόμων προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων και οπισθοδρόμηση του ελληνικού σχολείου 30 χρόνια πίσω!!!! Με αυτό το νόμισμα πληρώνει η κυβέρνηση όσους μοχθούν, κοπιάζουν να πάνε μπροστά το ελληνικό σχολείο ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΣΗΣ, με μόνο κίνητρο την αγάπη τους για την εκπαίδευση και δη την Περιβαλλοντική;

Όταν μάλιστα οι διεθνείς επιταγές και πρακτικές επιβάλλουν την εισαγωγή της εκπαίδευσης για την αειφορία στο σχολείο και την μετατροπή των σχολέιων σε αειφόρα, το Υπουργείο καταργεί τους Υπευθύνους, τους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο σχολείο;;;
Αν το Υπουργείο Παιδείας απαξιώνει έτσι τους άξιους, τι κίνητρο άραγε δίνει στους εκπαιδευτικούς; Να δουλέψουν, γιατί αυτό θα εκτιμηθεί ή μήπως το αντίθετο;; Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζουν! Γνωρίζει άραγε το υπουργείο το έργο των Υπευθύνων και το καταργεί; Ποιοι δουλεύουν, ποιοί προσφέρουν πραγματικά και μάλιστα χωρίς κανένα επίδομα; Προφανώς όχι …γιατί αν το γνώριζε, δε θα καταργούσε τους Υπευθύνους ΠΕ! Έχει λάβει υπόψιν του τον λόγο των μάχιμων εκπαιδευτικών; Οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ΣΔ ήταν η μόνη υποστηρικτική δομή, που στέκονταν δίπλα στον εκπαιδευτικό της τάξης. Το κόστος θα είναι μεγάλο για όλους, για τους εκπαιδευτικούς, για τους μαθητές/τριες, για το σχολείο! Γιατί οι εκπαιδευτικοί του ελληνικού δημόσιου σχολείου δουλεύουν και κάνουν θαύματα, όταν έχουν ανθρώπους δίπλα τους να τους εμπνέουν, να τους υποστηρίζουν κι αυτοί είναι οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής και ΣΔ. Και επιτέλους το ελληνικό σχολείο δεν είναι κανενός Υπουργού που κατά τη διάθεσή του και στο όνομα μιας ΔΗΘΕΝ αλλαγής μπορεί να γκρεμίζει ό,τι με κόπους χτίστηκε, ό,τι μπορεί να λειτουργεί προς όφελος του μαθητή ποικιλοτρόπως και κατ΄επέκταση της ίδιας της κοινωνίας! Και οι Υπεύθυνοι μόνο έτσι λειτουργούσαν προς όφελος του μαθητή, προ όφελος του σχολείου, προς όφελος της κοινωνίας!

Ευέλικτο και λειτουργικό είναι να ιδρυθούν Γραφεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΓΕΑ) σε κάθε Δ/νσης, στα οποία θα προΐστανται Υπεύθυνοι προσφέροντας την πολύτιμη εμπειρία και εξειδικευμένη γνώση τους.

Τέλος των Υπευθύνων σημαίνει τέλος των καινοτόμων Προγραμμάτων! Τα ΚΕΑ δε θα προλαβαίνουν να κάνουν ούτε αυτά που ήδη έκαναν, όχι να αναλάβουν και το έργο των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής και ΣΔ. Στις μεγάλες δ/νσεις της χώρας (Θεσσαλονίκης και Αθήνας) 3οοο και πλέον Προγράμματα της Α/θμιας και άλλα τόσα της Β/μιας πως θα τα αναλάβει το ΚΠΕ και πως θα παράγει ποιοτικό έργο; Μπορέι να τα υποστηρίξει, να τα προωθήσει; Πολύ απλά θα αφεθούν στην τύχη τους, σε μια αυτόματη τυπική καταγραφή σε μια πλατφόρμα και θα οδηγηθούν στην σταδιακή συρρίκνωση και εξάλειψή τους!!!

  • Όσον αφορά τους υπεύθυνους Περιβαλλοντικής, Πολιτιστικών και Αγωγής Υγείας της Α΄ Διεύθυνσης Αθήνας, μόνο θετικά λόγια έχουν ακουστεί από τους συναδέλφους τους!Η βοήθειά τους πολύτιμη με υλικό, επιμορφώσεις, εκπαιδευτικές δράσεις!
    Ήταν και συνεχίζουν να είναι η ανάσα στην γκρίζα καθημερινότητα του σχολείου!
    Αν το ζητούμενο είναι η αποστείρωση του σχολείου, τότε καλώς να καταργηθούν.
    Να μη βαφτίζεται όμως αναβάθμιση ο συγκεντρωτισμός, ο έλεγχος και η τυποποίηση!

 

  • Ο θεσμός του υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι πολύ σημαντικός,αναγκαίος και απαραίτητος. Λειτουργεί υποστηρικτικά, στηρίζοντας το δάσκαλο, του παρέχει μεγάλο βοηθητικό και δημιουργικό υλικό και βοηθά με το ρόλο του και την ιδιότητά του όλα τα παιδιά να γνωρίσουν έννοιες, όπως για την αειφορία, τη βιωσιμότητα καθώς και άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα. Η σημασία του θεσμού είναι μεγάλη, γιατί μας βοηθάει να μεταδώσουμε στα παιδιά έννοιες και ιδανικά και να τα βοηθήσουμε να γίνουν ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες, υπεύθυνα άτομα με ευαισθησίες και οικολογική συνείδηση.

 

  • Ο θεσμός των υπεύθυνων πολιτιστικών θεμάτων, αγωγής υγείας και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς σε καινοτόμες δράσεις, εμβαθύνοντας στην καλλιέργεια αξιών και δεξιοτήτων των μαθητών.Η ύπαρξή του είναι αναγκαία και θα πρεπε να ενισχυθεί και όχι να καταργηθεί.

 

  • Τα γραφεία Πολιτιστικών και Περιβαλλοντικών θεμάτων και Αγωγής Υγείας προσφέρουν τόσα χρόνια την βοήθειά τους σε όλους τους εκπαιδευτικούς με όποιο τρόπο μπορούν. Δανείζουν εκπαιδευτικό υλικό, ιδέες, προσφέρουν δωρεάν επιμορφωτικά σεμινάρια, φέρνουν ευρωπαϊκά προγράμματα, διαμορφώνουν δίκτυα σχολείων, δέχονται προσωπικά τον κάθε εκπαιδευτικό.Χωρίς αυτούς πολύ φοβάμαι ότι οι εκπαιδευτικοί θα μείνουν χωρίς πραγματική υποστήριξη και τα τόσα καινοτόμα εκπαιδευτικά προγράμματα θα χαθούν. Τα σχολεία θα πισωγυρίσουν σε στεγνές μορφές εκμάθησης πληροφοριών. Θα έπρεπε να στελεχωθούν με επιπλέον προσωπικό και όχι το αντίθετο.

 

  • Τόσα χρόνια οι υπεύθυνοι της Περιβαλλοντικής Αγωγής, των Πολιτιστικών Θεμάτων και της Αγωγής Υγείας στηρίζουν εμάς τους δασκάλους σε δραστηριότητες που ωφελούν ουσιαστικά τους μαθητές μας!Είμαι αντίθετη στην κατάργηση των δομών αυτών.

 

  • Σύμφωνα με τις εγκυκλίους ο θεσμός των Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων στόχευαν :
    Στη μαθητοκεντρική διαδικασία (ενθάρρυνση της πρωτοβουλίας των μαθητών/τριών, χρήση συμμετοχικών και ενεργών διδακτικών τεχνικών, δημοκρατικός διάλογος).
    Στη συνεργατική μάθηση μέσα από την ανάπτυξη κλίματος ενεργούς συμμετοχής και αλληλοϋποστήριξης των μελών των ομάδων εργασίας, αλλά και των ομάδων μεταξύ τους
    Στη βιωματική και ανακαλυπτική μάθηση μέσα από την χρήση πρωτογενών πηγών (διεξαγωγή έρευνας, μελέτη πεδίου κ.λ.π.).
    Στη διεπιστημονική προσέγγιση των θεμάτων και διαθεματικότητα
    Στη δημιουργική και ελεύθερη έκφραση

Όλα τα ανωτέρω είναι αναγκαιότητα στην εκπαίδευση τη σημερινή εποχή.Όλα συνδέονται με το «πώς » και όχι με το «τι» θα διδάξουμε στα παιδιά.

Οι Υπεύθυνοι/ες Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ. ήταν οι μόνοι/ες που έρχονταν σε άμεση επαφή με τους/τις εκπαιδευτικούς και τους/τις στήριζαν στην υλοποίηση των καινοτόμων προγραμμάτων…Αυτοί βοήθησαν πολλούς εκπαιδευτικούς να εμπλουτίσουν τα διδακτικά τους μεθοδολογικά εργαλεία και να δώσουν μια ανάσα στην εκπαιδευτική τους πραγματικότητα. Η επιμόρφωση ήταν συνεχής καθώς και η ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών.

Η κατάργηση του θεσμού θα πρέπει να επανεξεταστεί.
Ό,τι είναι αποδοτικό ενισχύεται, δεν καταργείται…

 

● Α ν ά γ κ η  δ ι ά σ ω σ η ς του επιτυχημένου θεσμού των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Στο όνομα της αλλαγής το Υπουργείο καταργεί την καινοτομία με την ισοπεδωτική κατάργηση του υποστηρικτικού θεσμού των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Σχολικών Δραστηριοτήτων, που ήταν ό,τι πιο ανανεωτικό και καινοτόμο υπήρχε στην εκπαίδευση.
Αλλάζουμε κάτι προβληματικό και αποτυχημένο, όχι έναν δοκιμασμένο, επιτυχημένο και καταξιωμένο επί σειρά ετών θεσμό, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην εκπαίδευση!!! Έναν θεσμό που στεκόταν πάντα δίπλα στον εκπαιδευτικό της τάξης στηρίζοντας ουσιαστικά και έμπρακτα το έργο του με υπευθυνότητα και σεβασμό. Έναν θεσμό που υπηρετούνταν από ανθρώπους, που έδιναν “ψυχή” δουλεύοντας ακούραστα με μοναδικό κίνητρο την αγάπη τους για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την καινοτομία ΧΩΡΙΣ να παίρνουν κανένα επίδομα θέσης(!!!), που πρόσφεραν τεράστιο υποστηρικτικό και επιμορφωτικό έργο αδαπανώς για το δημόσιο!!!!! Και αντί στους δύσκολους καιρούς που διάγουμε να είναι παράδειγμα προς μίμηση η προσφορά και το έργο τους, το Υπουργείο εντελώς αδικαιολόγητα προχωρά σε κατάργησή τους!!!!
Δεν επιτρέπεται σε ένα Υπουργείο Παιδείας να λαμβάνει αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε περιβαλλοντικό «αγραμματισμό» τους σημερινούς μαθητές αυριανούς πολίτες του, όταν προτεραιότητα του σύγχρονου σχολείου υποτίθεται πως είναι ο περιβαλλοντικός εγγραμματισμός τους σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές και επιταγές των καιρών!!!
Για τους παραπάνω καλούμε έστω και τώρα την ύστατη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας να α π ο σ ύ ρ ε ι άμεσα την καταστροφική για την εκπαίδευση και τους μαθητές/τριες κατάργηση του θεσμού των Υπευθύνων, που θα έχει ως επακόλουθο την σταδιακή κατάργηση και των καινοτόμων προγραμμάτων και γενικότερα της καινοτομίας στο ελληνικό σχολείο, καθώς δε θα υπάρχουν οι Υπεύθυνοι για να υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς σε άμεσο διαπροσωπικό επίπεδο και να τα προωθούν.

● Μόνο ο θεσμός των Υπευθύνων μπορεί να διασφαλίσει τη β ι ω σ ι μ ό τ η τ α των καινοτόμων προγραμμάτων στα σχολεία, για να συνεχίζουν οι μαθητές να είναι χαρούμενοι και να βρίσκουν ενδιαφέρον και προσωπικό νόημα στη μάθηση.
Μια απλή καταγραφή των προγραμμάτων σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα των ΚΕΑ, δεν σημαίνει υποστήριξη των προγραμμάτων και δεν εξασφαλίζει σε καμιά περίπτωση τη βιωσιμότητά τους!!!!
Θα πρέπει να συνεχίσει το πολυεπίπεδο έργο των Υπευθύνων που έχει ξεκινήσει από το 1992 με ορατά πλέον τα αποτελέσματα στα σχολεία, τους μαθητές/τριες και την κοινωνία, να συνεχίσει η δια ζώσης επαφή των εκπαιδευτικών με τους Υπευθύνους στις Διευθύνσεις που συμβάλει καθοριστικά στην παροχή υποστήριξης, έμπνευσης, ενεργοποίησης, επιμόρφωσης, κλπ.
Θα πρέπει να ιδρυθούν Γ ρ α φ ε ί α Ε κ π α ί δ ευ σ η ς γ ι α τ η ν Α ε ι φ ο ρ ί α (ΓΕΑ) σε σύνδεση με το οικείο ΚΕΑ (ως μέρη της ίδιας δομής), που θα λειτουργούν στην έδρα κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Έτσι θα μπορέσει να αξιοποιηθεί η αξιόλογη και εξειδικευμένη γνώση, αλλά και η εμπειρία συνεργασίας που έχουν με τα ΚΕΑ και με Φορείς, που δραστηριοποιούνται στην εκπαίδευση για την αειφορία, δήμους κ.ά. Εξάλλου δεν είναι πρακτικό, ούτε εφικτό οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί της τάξης που εκπονούν ένα Πρόγραμμα ΠΕ να τρέχουν σε ένα απομακρυσμένο ΚΕΑ, για ο,τι χρειάζονται στη διάρκεια εκπόνησης του, ενώ στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης μεταβαίνουν τακτικά για διάφορα υπηρεσιακά θέματα, οπότε μπορούν εύκολα να απευθυνθούν στον υπεύθυνο, όπως και κάνουν, αλλά και ο ίδιος ο Υπεύθυνος επισκέπτεται τα σχολεία σε αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

● Στο νομοσχέδιο για τις νέες δομές δεν υπάρχει καμιά μέριμνα να αξιοποιηθεί η πολύτιμη γνώση και εμπειρία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής σε θέματα εκπαίδευσης για την αειφορία. Η εδραιωμένη συνεργασία των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής χρόνια τώρα με τα ΚΠΕ, καθώς και με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, φορείς, δήμους, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.ά., οι γνώσεις και η εμπειρία τους ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΘΕΙ από το Υπουργείο, ώστε να μπορούν κατά προτεραιότητα να απορροφηθούν στα ΚΕΑ προς όφελος των εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών -στην περίπτωση που δεν ιδρυθούν Γραφέια Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΓΕΑ) στις Δ/νσεις Εκπαίδευσης. Η εμπειρία τους θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τα ΚΕΑ, που από εδώ και πέρα θα έχουν να διαχειριστούν και τα χιλιάδες προγράμματα Περιβαλλοντικής και λοιπών Σχολικών δραστηριοτήτων, που ήταν έργο των Υπευθύνων.

● Το νομοσχέδιο για τις νέες Δομές όχι μόνο καταργεί τις θέσεις των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής, αλλά καθιστά και αδύνατη την επί ίσοις όροις διεκδίκηση των θέσεων στα ΚΕΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους συναδέλφους, αφού σύμφωνα με όσα ορίζει η υπηρεσία σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής ΔΕΝ προσμετράται ως διδακτική, ενώ στα ΚΠΕ προσμετράται και για τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας!!!
Το νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζει το έργο των Υπευθύνων ως διδακτικό παρά μόνο 2 έτη, ενώ από την άλλη «αναγνωρίζει» το αντίστοιχο έργο που προσφέρουν οι συνάδελφοι στα ΚΠΕ ως διδακτική υπηρεσία και δη και ως «διδακτική στην σχολική τάξη». Για πρώτη φορά γίνεται διάκριση: διδακτικά έτη σε σχολική τάξη και διδακτικά εκτός σχολικής τάξης σε ΚΠΕ!!! Αν το ήξεραν και οι Υπεύθυνοι θα επέλεγαν να πάνε σε ΚΠΕ και όχι Υπεύθυνοι.
Είναι ισοτιμία αυτή η μεταχείριση; Η εν λόγω διάκριση έγινε στα πλαίσια της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας ή στα πλαίσια σκοπιμοτήτων; Για τους παραπάνω λόγους καλούμε να μεριμνήσετε για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Η συνεισφορά στο διδακτικό έργο των Υπευθύνων δεν μπορεί να διαφοροποιείται κατ’ εξαίρεση γι’ αυτούς!
● Στο νομοσχέδιο για τις νέες Δομές η Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής και Σχολικών Δραστηριοτήτων αποτιμάται μόνο με 1 μονάδα για κάθε έτος και έως 2 μονάδες κατ’ ανώτατο όριο!!!
Καταργεί ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ την προσμέτρηση της υπηρεσίας σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής και Σ.Δ. ως διδακτική παρά μόνο για 2 έτη, ενώ η εγκύκλιος του 2012 (Υ.Α: 92998/Γ7/10-8-2012, άρθρο 12, σελ.23) βάσει της οποίας έγινε η επιλογή και τοποθέτηση τους στην εν λόγω θέση ανάφερε ρητά ότι τα έτη αυτά προσμετρούνται ως διδακτικά. Επιπλέον ΔΕΝ προσμετρά και ως διοικητική εμπειρία παρά μόνο 1 μόριο την άσκηση καθηκόντων σε θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής, ενώ η εγκύκλιος του 2012 βάσει της οποίας έγινε η επιλογή και τοποθέτηση ανάφερε ρητά την προσμέτρηση των ετών υπηρεσίας στη θέση ως διοικητική-καθοδηγητική εμπειρία (Υ.Α: 92998/Γ7/10-8-2012, άρθρο 12).
Είναι νόμιμο, ηθικό και δίκαιο να μοριοδοτηθεί συνολικά το έργο των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής και Σχολικών Δραστηριοτήτων ως διδακτικό.
Το ανώτατο όριο των 2 ετών προσμέτρησης ως διδακτική υπηρεσία της θητείας στη θέση Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως χρόνων υπηρέτησης, είναι αν μη τι άλλο «τιμωρητικό» για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στις Δ/νσεις Εκπ/σης στην εν λόγω θέση.
Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι στον νόμο του 2012 (Υ.Α: 92998/Γ7/10-8-2012, άρθρο 12, σελ.23), βάσει του οποίου έγινε η επιλογή των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής και Σχολικών Δραστηριοτήτων, η θητεία στη θέση τους λογιζόταν ως διδακτική.Οι υποψήφιοι γι’ αυτή τη θέση γνώριζαν εκ προοιμίου αυτό το δεδομένο. Πρόκειται για μία διάταξη που ελέγχεται ηθικά, χρήζει δικαστικού ελέγχου για να εξεταστεί η νομική της εγκυρότητα και επιτρέπει ερμηνείες που τις προσδίδουν χαρακτήρα σκοπιμότητας και εμπάθειας εις βάρος συγκεκριμένης ομάδας εκπαιδευτικών, των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής και Σ.Δ. αναγκάζοντάς τους να διεκδικήσουν δικαστικά τα μόρια που τόσο άδικα τους αφαιρεί.
Στοχευμένα και με περισσή ευκολία το νομοσχέδιο για τις νέες Δομές «καρατομεί» την υπηρεσία και το πολυσήμαντο έργο που προσέφεραν τόσα χρόνια οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Αγωγής, οι οποίοι όχι μόνο στήριζαν τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς, αλλά συμμετείχαν οι ίδιοι σε μια ποικιλία δράσεων που πραγματοποιούνταν σε σχολικές τάξεις ή με σχολικές τάξεις προσφέροντας εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο. Με διδασκαλία σε σχολικές τάξεις, στο πεδίο, σε περιβαλλοντικά μονοπάτια, σε περιβαλλοντικές δράσεις με Φορείς ή δήμους, σε σεμινάρια-ημερίδες, σε ΚΠΕ κ.ά. Στο «Νέο σχολείο», το σχολείο που είναι υποτίθεται ανοιχτό στον έξω κόσμο και στην κοινωνία, είναι απαραίτητη η διδακτική παρουσία μέσα στους 4 τοίχους της σχολικής τάξης για να θεωρηθεί το έργο ως διδακτικό; Οι Υπεύθυνοι με την προσωπική παρουσία τους στα σχολεία, εισήγαγαν και εισάγουν επιμορφώσεις σε μαθητές, περιβαλλοντικά προγράμματα φορέων & ΜΚΟ, οργανώνουν αλλά και παίρνουν μέρος σε δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία με δήμους, δενδροφυτεύσεις με μαθητές, καθαρισμούς, υιοθεσίες πάρκων, μαθητικά φεστιβάλ παρουσίασης των προγραμμάτων, μαθητικά συνέδρια κ.α. Το νομοσχέδιο για τις νέες Δομές ΔΕΝ αναγνωρίζει την προσφορά αυτού του έργου ως διδακτική υπηρεσία, ενώ αναγνωρίζονταν δια νόμου μέχρι σήμερα και ενώ αναγνωρίστηκε και στους κατόχους της ίδιας θέσης που επιλέχτηκαν ως στελέχη εκπαίδευσης στις τελευταίες επιλογές διευθυντών, δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο δυο μέτρα και δυο σταθμά για θητείες ίδιων θέσεων και ίδιων χρόνων.
Άλλωστε η παρουσία των Υπευθύνων ΠΕ στα σχολεία αποδεικνύεται ακόμα από το ίδιο το καθηκοντολόγιό τους, αφού σύμφωνα με αυτό, τις 3 ήμερες της εβδομάδας βρίσκονται στα σχολεία για δράσεις και τις 2 μόνο στο Γραφείο τους για διοικητικό έργο.

Το πλαφόν των διδακτικών ετών σε σχολική τάξη θα πρέπει να αρθεί.
Να μην καταπατηθεί το κεκτημένο δικαίωμα των Υπευθύνων από το 2012 να προσμετρηθεί και να μοριοδοτηθεί συνολικά η υπηρεσία τους στη θέση Υπευθύνου ως διδακτική, για όλα τα χρόνια θητείας τους και να πριμοδοτηθεί, ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις θέση σε ΚΕΑ. Η εδραιωμένη συνεργασία με τα ΚΠΕ που έχουν οι Υπεύθυνοι από τα τόσα χρόνια μεταξύ τους συνεργασίας και η εμπειρία & γνώση τους θα είναι πολύτιμη για τα ΚΕΑ, που από εδώ και πέρα θα έχουν να διαχειριστούν και τα χιλιάδες προγράμματα Περιβαλλοντικής και λοιπών Σχολικών δραστηριοτήτων, που ήταν έργο των Υπευθύνων.

Διφορούμενο σημείο:
«Άρθρο 02 – Ορισμοί
Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις του παρόντος Μέρους, για την εφαρμογή του νοούνται ως: στ) Διδακτική υπηρεσία: εε) η υπηρεσία υπό την ιδιότητα του … του Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή αγωγής υγείας ή πολιτιστικών θεμάτων ή Σχολικών Δραστηριοτήτων σε Διεύθυνση Εκπαίδευσης και
«Άρθρο 24 – Αποτίμηση κριτήριων επιλογής
3. Το κριτήριο της διοικητικής και διδακτικής εμπειρίας …β) Διδακτική εμπειρία… ββ) Διδακτική υπηρεσία υπό την ιδιότητα του… Υπευθύνου ΠΕ… 1 μονάδα για κάθε έτος και έως 2 μονάδες κατ ανώτατο όριο.

Άλλα προβληματικά σημεία στις Νέες Δομές
– Ενώ καταργούνται οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, για τη στελέχωση των Κ.Ε.Σ.Υ. συνιστώνται χίλιες εξήντα επτά (1.067) θέσεις προσωπικού!!!!!!
– Η κατοχή Μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και τίτλου διδασκαλείου εκπαίδευσης αξιολογείται μόνο με 4,5 μονάδες (Άρθρο 24), ενώ ο Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών: 3,5 μονάδες και ο Τίτλος Διδασκαλείου Εκπαίδευσης: 3 μονάδες.
– Όλα τα μεταπτυχιακά μοριοδοτούνται το ίδιο, αν και δεν έχουν την ίδια χρονική διάρκεια (Μεταπττυχιακά ΑΕΙ, 2 ετών, θα έπρεπε να μοριοδοτούνται περισσότερο).
– Μοριοδοτείται μόνο η γνώση ΤΠΕ Β επιπέδου, ενώ για κάποιους δεν ήταν εφικτό να την πραγματοποιήσουν π.χ. οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής δεν είχαν καν δικαίωμα καν να κάνουν αίτηση και να επιλεγούν για να το παρακολουθήσουν.

  • Άρθρο 19 παράγραφος 14
    Είναι μεγάλο λάθος να καταργηθούν οι υπεύθυνοι πολιτιστικών θεμάτων αντί να αναβαθμιστούν και να διευρυνθούν οι αρμοδιότητές τους. Εννοείται εφόσον πληρούν ουσιαστικές προϋποθέσεις. Τα πολιτιστικά προγράμματα είναι η ανάσα της εκπαίδευσης.
    Συλλέξτε εμπειρίες από τις διευθύνσεις. Και σπεύδω να δηλώσω ότι στη δική μας η παρουσία των υπευθύνων ήταν σπουδαία!

 

  • Σαν εκπαιδευτικός της τάξης αλλά και σαν προΙσταμένη νηπιαγωγείου θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία πολλών χρόνων σε διάφορες περιοχές της χώρας που υπηρέτησα (Ν. Πέλλας,Ν. Λακωνίας, Ν. Αττικής) σχετικά με τη λειτουργία των Γραφείων Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και τη συνεργασία τους με τις σχολικές μονάδες.
    Τα γραφεία αυτά στηρίζουν διαρκώς τα σχολεία με οργάνωση δράσεων, παροχή υλικού που διαρκώς εμπλουτίζεται, δανεισμό βιβλίων, συντονισμό δικτύων συνεργασίας μεταξύ σχολείων ενισχύοντας την ανατροφοδότησή τους.
    Επίσης σε μία εποχή στην οποία η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών γίνεται σχεδόν αποκλειστικά με την προσωπική τους οικονομική συμμετοχή και χωρίς πάντα να υπάρχουν αξιόπιστοι φορείς , τα συγκεκριμένα γραφεία επιμορφώνουν ΔΩΡΕΑΝ εκατοντάδες εκπαιδευτικούς με σεμινάρια υψηλού μορφωτικού επιπέδου,ξεναγήσεις σε μουσεία,εκθέσεις και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.Μέσα από συνεργασίες με φορείς και δομές καταφέρνουν όλα αυτά τα χρόνια να δώσουν μια πνοή ζωντάνιας και δημιουργίας σε εκπαιδευτικούς και παιδιά.Εργάζονται στον άξονα της Αειφόρου Ανάπτυξης πριν καν αυτή αποτελέσει στόχο του Υπουργείου εμπνέοντας και τα σχολεία προς αυτή την κατεύθυνση.
    Αυτό που χρειάζεται είναι η ενίσχυσή τους με ανθρώπους που μπορούν να ενισχύσουν αυτό το έργο και όχι η συρρίκνωσή τους, η οποία θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τα σχολεία της χώρας.

 

  • Ο θεσμός των υπεύθυνων Αγωγής Υγειάς, Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων είναι απόλυτα χρήσιμος για την πολύπλευρη εκπαίδευση των μαθητών αλλά και την κατάρτιση των εκπαιδευτικών. Οι καινοτόμες δράσεις που υλοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς στηρίζουν την εκπαίδευση και προωθούν ποικίλες δεξιότητες των μαθητών. Η ύπαρξη των υπεύθυνων είναι αναγκαία, καθώς προσφέρουν την απαραίτητη στήριξη, ανατροφοδότηση και καθοδήγηση στους εκπαιδευτικούς.

 

  • τα πολιτιστικά προγράμματα συνιστούν ζώνες εκτόνωσης και διαφυγής από την ασφυξία του προγράμματος σπουδών εκφράζοντας το ρομαντισμό μιας μερίδας εκπαιδευτικών. Καλλιεργούν αξίες, δεξιότητες και συμπεριφορές. Απελευθερώνουν τους μαθητές από το ασφυκτικό εκπαιδευτικό πλαίσιο και τους επιτρέπουν να ασχοληθούν με επίκαιρα θέματα είτε θέματα που απασχολούν την τοπική τους κοινότητα. Παρέχουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναδείξουν τις κλίσεις τους στις τέχνες και να διευρύνουν τις σχέσεις τους με την κοινότητα.
    Και με αυτό το σχέδιο βάζετε την ταφόπλακα σε ολα αυτά βάζοντάς όλους όσους τα στήριξαν στη γωνία; θα το βάλετε και αυτό στη λίστα των εκκρεμότητων των ΣΣ.
    Αυτό αλήθεια γίνετε για τη βελτίωση της εκπαίδευσης;

 

  • Διαβάζω στο Άρθρο 19 – Μεταβατικές διατάξεις
    10. Η παύση της λειτουργίας των υπηρεσιών και των οργανικών μονάδων που καταργούνται με την παρ. 2 του άρθρου 17
    (δηλ.
    2. Καταργούνται οι ακόλουθες υπηρεσίες ή οργανικές μονάδες υπηρεσιών
    του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:
    α) τα Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα (Π.Ε.Κ.),
    β) τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών
    Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕ.Δ.Δ.Υ.),
    γ) τα Περιφερειακά Κέντρα Στήριξης Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού
    (ΠΕ.ΚΕ.Σ.Ε.Σ.),
    δ) οι Συμβουλευτικοί Σταθμοί Νέων (Σ.Σ.Ν.),
    ε) τα Κέντρα Συμβουλευτικής – Προσανατολισμού (ΚΕ.ΣΥ.Π.) και τα
    Γραφεία Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΓΡΑ.Σ.Ε.Π.),
    στ) τα Κέντρα Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.),
    ζ) οι Αθλητικές Ακαδημίες,
    η) τα Τμήματα Ε΄ Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης
    Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Στ΄ Επιστημονικής και Παιδαγωγικής
    Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των Αυτοτελών Διευθύνσεων
    Οικονομικής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης των Περιφερειακών
    Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, και
    θ) οι γραμματείες των σχολικών συμβούλων
    3. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.), μετατρέπονται στα
    Κ.Ε.Α. που προβλέπονται στο άρθρο 12.

και η έναρξη της πλήρους λειτουργίας των ΠΕ.Κ.Ε.Σ. και των Κ.Ε.Σ.Υ. πραγματοποιείται το αργότερο έως την 1η-9-2018 και διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η προθεσμία του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να παραταθεί έως έξι μήνες και για μία μόνο φορά, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης ή απόσπασης των Οργανωτικών Συντονιστών των ΠΕ.Κ.Ε.Σ., των Προϊσταμένων των Κ.Ε.Σ.Υ. ή των Υπευθύνων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών.

14. Οι θητείες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν με απόσπαση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ως υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, σχολικών δραστηριοτήτων αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων στις διευθύνσεις εκπαίδευσης λήγουν την 31η-8-2018.

Και το ερώτημα είναι το εξής:
Οι θητείες των εκπαιδευτικών που υπηρετούν με απόσπαση κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου ως υπεύθυνοι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αγωγής υγείας και πολιτιστικών θεμάτων, σχολικών δραστηριοτήτων στις διευθύνσεις εκπαίδευσης λήγουν την 31η-8-2018. Αν δεν έχουν στελεχωθεί τα νέα ΚΕΑ που προβλέπονται και πάρουν παράταση ενός εξαμήνου οι εκπαιδευτικοί των πρώην ΚΠΕ, οι αρμοδιότητες των υπευθύνων για τα σχολικά προγράμματα που θα «πάνε»; το υλικό που υπάρχει στο γραφείο τους που θα μεταφερθεί; Δεν είναι πιο λογικό να πάρουν κι εκείνοι παράταση ίδιου χρονικού διαστήματος με τους υπόλοιπους, αν βέβαια θελήσουν να παραμείνουν στις θέσεις τους (αφού η υπηρεσία τους δεν θα αναγνωρίζεται ως διδακτική σε σχολεία όπως προβλεπόταν στο θεσμικό πλαίσιο επιλογής τους το 2012) και το υλικό να πάει κάπου που θα αξιοποιηθεί;

Μήπως, όσοι επιθυμούν, με τη λήξη της απόσπασής τους (31-8-2018) να τοποθετηθούν σε ΚΠΕ της Διεύθυνσής τους (ή της Περιφέρειας τους, αν δεν έχει η Διεύθυνσή τους) μέχρι κι εκείνα να γίνουν ΚΕΑ και να στελεχωθούν με σχετική προκήρυξη;

  • Από το 1992 οι δομές των Υπευθύνων έδωσαν ένα άλλο πνεύμα στα σχολεία μας. τα πήγαν μπροστά. Βοήθησαν συναδέλφους να εκφραστούν και να δημιουργήσουν και τώρα ζητάμε να τα καταργήσουμε.
    Τόσα έργα, τόσες δημιουργίες και συνεργασίες!!! Τόσες ώρες εθελοντικής και επιστημονικής εργασίας!! Ακυρώνοντας αυτό το θεσμό είναι σαν να ζητάμε από αυτούς τους ανθρώπου να σταματήσουν να προσφέρουν στα σχολεία μας.
    Μήπως πρέπει να βελτιώσουμε κάποια αρνητικά που υπάρχουν ώστε να συνεχίσει ο θεσμός να προσφέρει!!!Να δούμε πάλι τα σεμινάρια , τα προγράμματα, τις συνεργασίες, τα έργα που δημιουργήθηκαν.
    Φυσικά μπορεί κάποιος να πει πως όποιος εκπαιδευτικός θέλει να δημιουργεί μπορεί να συνεχίσει.
    Χωρίς όμως έναν συντονισμό αυτό δεν μπορεί να γίνει. Και πρέπει αυτός ο συντονισμός να είναι ανά Διεύθυνση αλλιώς δεν πρόκειται να βοηθήσει.
    Θέλουμε ΕΝΕΡΓΟ μαθητή , ΕΝΕΡΓΟ εκπαιδευτικό και το Υπουργείο θέλει να διαγράψει αυτόν που με τα έργα του συμβάλει ακριβώς στη δημιουργία του ενεργού πολίτη!!!

 

  • Είναι λογικό, αποτελεσματικότερο και πιο ευέλικτο ΜΙΑ εκπαιδευτική δομή να έχει την υποστήριξη των σχολείων σε θέματα σχετικά με την εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία. Οι υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων θα μπορούσαν να εργαστούν στα ΚΠΕ/ΚΕΑ. Οι σχετικές αρμοδιότητες διατηρούνται στο νομοσχέδιο και μάλιστα τώρα ενισχύεται περισσότερο η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, αφού τα ΚΠΕ/ΚΕΑ εκτός των άλλων θα μπορούν να μπαίνουν απευθείας στα σχολεία και να κάνουν και εκεί προγράμματα και δράσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως για να δουλέψει ο θεσμός είναι η επαρκής στελέχωση των ΚΠΕ/ΚΕΑ-εννοείται όχι με πέντε ή εφτά άτομα μόνο. Αν πραγματικά θέλουμε Εκπαίδευση για το Περιβάλλον και την Αειφορία στα σχολεία!

  • Με αυτό το σχέδιο νόμου χτυπάτε το πιο ζωντανό κομμάτι της εκπαίδευσης. Τα τελευταία χρόνια συστηματικά προκαλέσατε ασφυξία στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν τις σχολικές δραστηριότητες. Πρώτα επιλέγατε τις ειδικότητες που επιτρέπατε να υλοποιήσουν προγράμματα με συμπλήρωση ωραρίου, μετά -διορθώνοντας- είπατε – σωστά κατά την άποψή μου – όποιος θέλει να το κάνει εθελοντικά. Τώρα τι ακριβώς εξυπηρετεί να σταματήσετε την υποστήριξη αυτών των δραστηριοτήτων στέλνοντας τους υπεύθυνους να περισσεύουν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ;

 

  • Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν εμπράκτως με έμπνευση, υλικό ,απογευματινά σεμινάρια,προσωπική καθοδήγηση και υποστήριξη, ημερίδες παρουσίασης των καινοτόμων προγραμμάτων, ένα νέο, δημιουργικό τρόπο προσέγγισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    Η εμπειρία μου στηρίζεται στην άψογη συνεργασία με τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων στην ‘Α Αθήνας.
    Θα ήταν λάθος η κατάργησή τους.

Η Καλλιτεχνική Παιδεία στην Ελλάδα, όπως και η Περιβαλλοντική Αγωγή & και Αγωγή Υγείας, διαρκώς υποβαθμίζονται. Οι υπεύθυνοι των Καινοτόμων Δράσεων που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να υλοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα οργανώνοντας σημαντικές επιμορφώσεις, εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς, παιδιά και γονείς και προμηθεύοντάς τους με το κατάλληλο υλικό, καταργούνται μαζί με τη μείωση των ωρών των καλλιτεχνικών μαθημάτων και τη συσώρευση ξερών γνώσεων στο αναλυτικό πρόγραμμα. Η κατάργηση των θέσεων αυτών αποτελεί ένα ακόη βήμα προς την απομάκρυνση των μαθητών από τη βιωματική μάθηση, που θα τους βοηθήσει να μάθουν πιο βαθιά και ουσιαστικά και να αγαπήσουν το σχολείο.

  • Καλημέρα σας, ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνετε να εμπλακούμε στη διερεύνηση των νέων δομών της εκπαίδευσης. Θεωρώ ότι η μέχρι τώρα δομή των υποστηρικτών των καινοτόμων δράσεων υπεύθυνοι Π.Ε.,Α.Υ.,Π.Θ., Σ.Δ λειτούργησε πολύ καλά με την παιδαγωγική υποστήριξη των εκπαιδευτικών που υλοποιούν προγράμματα και των σχολικών μονάδων που αποκτούν σταδιακά κουλτούρα μετασχηματισμού μέσα από την εμβάθυνση σε θεματικές των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων ,όπως επίσης και την επιμορφωτική τους δράση. Έχει μαζευτεί τόσα χρόνια εμπειρία και υλικό που είναι λάθος να καταστραφεί. Θεωρώ ότι το Υπουργείο πρέπει να προχωρήσει σε βελτιώσεις μετά από εποικοδομητικό διάλογο με όλες τις δομές.

 

  • O θεσμός του Υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων είναι πολύ σημαντικός για τις καινοτόμες δράσεις, για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και για την αμεσότητα της βοήθειας που παρέχουν στον εκπαιδευτικό της τάξης.Σε ένα περιβάλλον όπου τα κονδύλια για την εκπαίδευση είναι περιορισμένα και όπου το έργο του εκπαιδευτικού και του δημόσιου σχολείου απαξιώνεται από την κοινωνία, το Υπουργείο θα έπρεπε να διευκολύνει αυτό το έργο.
    Ευχαριστώ.

 

 

  • «Αυτή τη στιγμή, στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, η προετοιμασία των μαθητών μας για να είναι καλοί περιβαλλοντικοί πολίτες είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που μπορεί κανείς να κάνει. Είναι για τα παιδιά μας, για τα παιδιά των παιδιών μας και για τις επόμενες γενιές ». (Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας των ΗΠΑ, κ. Arne Duncan, Σεπ 2010)
    -«Εκτιμάται ότι μέχρι το 2030 ο παγκόσμιος πληθυσμός των 7 δισεκατομμυρίων θα απαιτήσει δύο φορές περισσότερους πόρους από ό, τι μπορεί να προσφέρει ο πλανήτης ( The Economist ). Η κάλυψη των αναγκών του παγκόσμιου πολίτη μας – οικολογικά, οικονομικά, πολιτιστικά, πνευματικά και πολλά άλλα – απαιτεί κατανόηση και δημιουργική επίλυση προβλημάτων. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση εξοπλίζει τους μαθητές με τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τα κίνητρα για την αντιμετώπιση σύνθετων περιβαλλοντικών προκλήσεων κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

Τίθεται εύλογα το ερώτημα κατά πόσο επιτρέπεται σε ένα Υπουργείο Παιδείας να είναι «Τυφλός τα τ’ ώτατον τε νουν τα τ’ όμματ’ ει» (Σοφοκλής) απέναντι σε σημαντικά παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα και να λαμβάνει αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε περιβαλλοντικό «αγραμματισμό» τους μελλοντικούς πολίτες μιας χώρας που η ουσιαστική περιβαλλοντική πολιτική καθώς και η ορθή εφαρμογή της απουσιάζουν.
Και αντί να κάνουμε βήματα μπροστά για να προσαρμοστούμε στις περιβαλλοντικές ανάγκες του 21ου αιώνα, ανάγκες που δεν λογίζονται ως επιθυμίες, αλλά ως υψίστης σημασίας για την ίδια μας τη ζωή και τη ζωή των επόμενων γενεών, λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις και χρησιμοποιούνται επιστημονικοί ορισμοί όπως Κέντρα Εκπαίδευσης γα την Αειφορία (ΚΕΑ) ή Συντονιστές Εκπαίδευσης για την Αειφορία όταν οι ίδιες οι αποφάσεις είναι μη Αειφορικές.
Ως εκ τούτου, το ερώτημα επαναδιατυπώνεται ως ακολούθως: Από πότε μια μετασχηματική πολιτική επιτρέπεται να ισοπεδώνει δοκιμασμένες και αποτελεσματικές διαδικασίες που έχουν αποδείξει στην πράξη ότι τα πλεονεκτήματά τους είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματά τους. Και αντί να διορθώσει τα «κακώς κείμενα» αυτών των διαδικασιών με προσαρμογές που θα εξελίσσουν την εκπαίδευση και θα είναι προς όφελος των μαθητών, καταργεί υποστηρικτικές δομές όπως είναι οι Υπεύθυνοι Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Σχολικών Δραστηριοτήτων. Μια δομή που πάντα υπηρετούσε με υπευθυνότητα και σεβασμό, που πάντα στεκόταν αρωγός στις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι εκπαιδευτικοί κατά τη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων τους (εγκεκριμένα ή μη), που παρότι ποτέ το Υπουργείο Παιδείας δεν τους όρισε ως στελέχη και ως εκ τούτου δεν έπαιρναν επίδομα, δούλευαν με κίνητρο την αγάπη για τον μαθητή και την πίστη ότι όταν παλεύεις, επιμένεις και υπομένεις μπορείς να πετύχεις τους στόχους που θέτεις και να συμβάλεις σε μια πρακτική, διαδραστική μάθηση που στροβιλίζει τη φαντασία και ξεκλειδώνει τη δημιουργικότητα των μαθητών.
Θα πρέπει να αναφερθεί, επίσης, ότι καθ όλη τη διάρκεια που στις Διευθύνσεις υπηρετούν Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων παρατηρείται ετησίως αύξηση των προγραμμάτων και ενσωμάτωση στη μεγάλη οικογένεια που λέγεται «καινοτομία και όραμα» όλο και περισσότερων εκπαιδευτικών με πολλαπλά και ουσιαστικά οφέλη στους μαθητές προάγοντας την ενεργό μάθηση και προτάσσοντας την ιδιότητα του πολίτη.
Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μετά από μια μακρά πορεία διαλόγου με φορείς εκπαιδευτικών σωματείων και πολλών επιστημονικών ενώσεων, κατέληξε στο νέο σχέδιο νόμου για τις νέες Δομές Υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση στις 16/3/2018 και που δεν παρεκκλίνει από το αρχικό σχέδιο νόμου που δημοσιοποιήθηκε και που τέθηκε πάλι σε διαβούλευση τον περασμένο Δεκέμβριο. Το ερώτημα που προκύπτει και πάλι είναι: τόσοι άνθρωποι και τόσες ενώσεις που κατέθεσαν τις απόψεις τους είτε σε δια ζώσης συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΕΘ, είτε με κείμενα που κατέθεσαν στο Υπουργείο ΓΙΑΤΙ δεν συνέβαλλαν καθόλου στον διάλογο και στον σχεδιασμό του νέου νόμου και οι απόψεις τους απερρίφθησαν, προφανώς, ως μη ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες παρότι βασίζονταν σε προτάσεις που σέβονταν την πολιτική βούληση και συγχρόνως συνέχιζαν την υποστήριξη των σχολείων με την ουσιαστική και καθοριστική συμβολή των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Εν κατακλείδι, κάνουμε ύστατη έκκληση να συνεχίσει αυτό το πολύτιμο έργο που έχει ξεκινήσει από το 1992 και πλέον τα αποτελέσματα είναι ορατά στα σχολεία και στις συνήθειες των μαθητών, να συνεχίσει η χαρά και η δημιουργία που προκύπτει από την υλοποίηση των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων, να συνεχίσει η δια ζώσης επαφή με τον Υπεύθυνο στις Διευθύνσεις που συμβάλει καθοριστικά στην παροχή βοήθειας, έμπνευσης, ενεργοποίησης, επιμόρφωσης κλπ , να ιδρυθούν Γραφεία Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΓΕΑ), σε οργανική σύνδεση με το οικείο ΚΕΑ (ως μέρη της ίδιας δομής), που θα λειτουργούν στην έδρα κάθε Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
ΓΙΑΤΙ
Οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις θα πρέπει ΠΑΝΤΑ να έχουν ως πρόταγμα τον μαθητή και τα οφέλη που θα αποκομίσει κι ΟΧΙ να δοκιμάζονται πολιτικές που τα αποτελέσματά τους δεν είναι σίγουρα.
Το μέλλον των παιδιών μας δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση!!!

 

  • Οι Υπεύθυνοι Αγωγής Υγείας, Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτού του οικοδομήματος που λέγεται καινοτομία στην εκπαίδευση. Άνθρωποι που στήριξαν τους εκπαιδευτικούς με εκπαιδευτικό υλικό, που απορρόφησαν ευρωπαϊκά προγράμματα, που άκουσαν και συμβούλευσαν τις δράσεις των ανθρώπων που είχαν διάθεση να κάνουν το κάτι παραπάνω. Μάλλον το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε καρεκλοκένταυρους μακριά από τα σχολεία και τον εκπαιδευτικό. Οι εκπαιδευτικοί θα μείνουν με την μοναξιά τους…

 

  • Αγαπητοί καθοριστικοί συντελεστές διαμόρφωσης, αναδιαμόρφωσης των δομών της εκπαίδευσης,

αξιότιμοι εκπρόσωποι της ελπίδας μας για μία καλύτερη ζωή, κυοφόροι αλλαγών για ποιότητα ζωής, αναβάθμιση και εξέλιξη του πολιτισμού μας, ριζοσπαστικοί καινοτόμοι που προσδοκείτε αλλαγές που θα απολαύσουν οι νέοι που θα μας τιμήσουν μνημονεύοντάς μας…. [γιατί μόνο τότε θα έχει νόημα η πράξη μας, αν επέλθει και τιμή σε ύστερο χρόνο, ειδάλλως ανόητοι όλοι μας….]

Ποιος ήταν ο συντονιστής και ποια η άρχουσα συμβουλευτική συμμαχία που οδήγησε σε αυτήν την αλλαλάζουσα εξαρρθωτική δομική αλλαγή στην εκπαίδευση προ της μύησής μας για να δεχθούμε μία τέτοια παράτολμη επαναστατική προσθήκη; ξένο σώμα στο σώμα μας… μεταμόσχευση χωρίς αναισθησία, κρυολουσία και αχαλίνωτες εικασίες και υποθέσεις …

Θεμελιώδες ερώτημα για τους τεχνοκράτες: Πώς δύναμαι να αξιολογήσω το προϊόν εάν δεν προκύψει έλεγχος ποιότητας;
Θυμίζω: για έλεγχο ποιότητας χρησιμοποιούμε ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις, εργαλεία μέτρησης της σημερινής ποιότητας και των αδύναμων σημείων της με επιστημονικές μεθόδους και… μετά εργαζόμαστε σε πιλοτικές εφαρμογές για να προκύψει η πρώτη δειλά δειλά αναριχώμενη νέα ρυθμιστική αλλαγή…

Τι σόι ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ έχουμε εάν δεν μπορούν να εξυπηρετήσουνσ ε τέτοιες διαδικασίες;

ΑΥΤΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ, ΓΙΑΤΙ ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝΕ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΆ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΑΡΑ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ.

Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΕΙ ΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΤΙΣ ΑΛΑΓΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙ… ΘΥΣΙΑΣΕΙ; ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΕΙ ΝΑ ΘΙΥΣΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ; ΙΣΩΣ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΤΟΥ…

έστω και μία γενιά να χάσουμε, από λάθη μας, σε θέματα άτοπης εκπαιδευτικής πολιτικής, θα σέρνουμε για τα επόμενα 50 χρόνια.

Σας παρακαλούμε συζητήστε μαζί μας.

  • Το υπουργείο δε φροντίζει να υπάρχει συνέχεια και ομαλή μετάβαση στο νέο θεσμό των ΚΕΑ. 1) Δεν προβλέπεται η μεταφορά των αρχείων των υπευθύνων- έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια ένα αξιοποιήσιμο εκπαιδευτικό υλικό για τις καινοτόμες δράσεις και αυτό εγκαταλείπεται στην τύχη του στις Διευθύνσεις όπου νομοτελειακά θα καταστραφεί.
    2) Ειδικά για τους υπευθύνους των καινοτόμων δράσεων προβλέπεται η λήξη της θητείας τους. Πώς εξασφαλίζεται ότι ο θεσμός των σχολικών δραστηριοτήτων θα στηριχθεί την επόμενη χρονιά και μέχρι την προκήρυξη των ΚΕΑ;
    Με αυτόν τον τρόπο η πολιτεία αναγνωρίζει τη σημαντική υπηρεσία των υπευθύνων;
    Έγινε κάποια υποτυπώδης έρευνα αναφορικά με τις δραστηριότητες που πραγματοποίησαν και εξακολουθούν να το κάνουν μέχρι σήμερα οι υπεύθυνοι, ώστε οι συντάκτες του παρόντος σχεδίου νόμου να αποφασίσουν στοιχειωδώς αντικειμενικά; Γιατί μερικοί παραμένουν μέχρι την προκήρυξη και για τους υπευθύνους προβλέπεται ειδικά η λήξη της θητείας τους;
    Προτείνεται με βάση την αρχή της αμεροληψίας να δοθεί η δυνατότητα σε όποιους από τους υπευθύνους το επιθυμούν να στελεχώσουν προσωρινά τα ΚΠΕ, τα οποία λειτουργούν υποστελεχωμένα, ώστε να υπάρξει συνέχιση της στήριξης του έργου των εκπαιδευτικών.
    Προτείνεται ακόμη να προβλεφθεί η μεταφορά του εκπαιδευτικού υλικού στο χώρο των ΚΠΕ προκειμένου να διασωθεί και να αξιοποιηθεί στο μέλλον.

 

  • Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να εκφράσω την άποψή μου. Θεωρώ ότι μπορεί να είναι χρήσιμη, καθώς έχω υπηρετήσει τo θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από την ελληνική επαρχία, και συγκεκριμένα από τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ακράτας και Κρεστένων. Από το 2013 βρίσκομαι στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου εκπονώ τη διδακτορική μου διατριβή, που αφορά στο ελληνικό μοντέλο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Κάθε φορά που παρουσιάζω τις δομές και τις λειτουργίες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, υπάρχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και αλλεπάλληλες ερωτήσεις. Προσωπικά νιώθω περήφανος που η μικρή αυτή χώρα συγκαταλέγεται στη διεθνή πρωτοπορία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση και μάλιστα με ένα δίκαιο σύστημα, που επιτρέπει στους μαθητές όλων των οικονομικών τάξεων να συμμετέχουν σ’ αυτή χωρίς κόστος (μια που τα έξοδα καλύπτονται από ευρωπαϊκούς πόρους). Τελειώνοντας το διδακτορικό μου θα δημοσιοποιήσω στοιχεία από δημόσιο σχολείο της Ελλάδας (συγκεκριμένα από την Κάλυμνο), όπου φαίνεται καθαρά ότι οι μαθητές παρουσιάζουν βελτιωμένες περιβαλλοντικές γνώσεις, στάσεις και συμπεριφορές έπειτα από την συμμετοχή τους σε πρόγραμμα ΠΕ. Εξάλλου, για όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχει πλήθος δημοσιεύσεων στη διεθνή βιβλιογραφία, που συνηγορούν στην πρωτοπορία της Ελλάδας στο χώρο της ΠΕ. Είναι απορίας άξιο το ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες (τουλάχιστον από τότε που βρίσκομαι στην ΠΕ) υπήρξαν από αδιάφορες έως εχθρικές προς ένα χώρο που θα έπρεπε να διαφυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι όταν διαχειρίζεσαι κάτι που είναι εγνωσμένης αξίας, οφείλεις να είσαι εξαιρετικά προσεκτικός σε οποιεσδήποτε παρεμβάσεις οργανωτικού τύπου, αλλά ακόμα και ονοματολογικού. Εκτός αν κανείς πιστεύει ότι δεν υπήρχε τίποτε το αξιόλογο πριν την δική του έλευση, οπότε σε αυτήν την περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγή και αναδιοργάνωση μόνο καλό μπορεί να επιφέρει. Το να επεμβαίνεις σε έναν από τους λίγους τομείς όπου η χώρα μπορεί να εξάγει εκπαιδευτική πρωτοπορία, εισάγοντας ακόμα κι εκεί έτοιμες λύσεις απ’ έξω, δεν είναι σημείο καλής διοίκησης.

Υ.Γ. 1. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έδωσαν ζωή σε ξεχασμένες γωνιές της χώρας και δεν βλέπω σε θα εξυπηρετούσε η μετακίνησή τους στα αστικά κέντρα.

Υ.Γ. 2. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου καταλαβαίνω ότι οι μαθητές τωνπεριβαλλοντικών ομάδων δε θα μπορέσουν να ξαναεπισκεφθούν κάποιο ΚΠΕ εκτός του νομού όπου βρίσκεται το σχολείο τους. Παρατήρησα με πόση χαρά περίμεναν φέτος οι μαθητές της Καλύμνου να επισκεφθούν (μάλλον για τελευταία φορά) κάποιο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην ηπειρωτική Ελλάδα.

  • Ο θεσμός των Υπευθύνων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών υπέστη μια πρώτη συρρίκνωση στην αρχή της οικονομικής κρίσης από την τότε κυβέρνηση με τη συγχώνευσή τους στον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων. Αυτό ήταν ένα πλήγμα για την υποστήριξη των καινοτόμων προγραμμάτων των σχολείων. Την ίδια περίοδο περιόρισαν σηματικά τον αριθμό των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
    Αυτή την πολιτική έρχεται δυστυχώς να συνεχίσει κι η τωρινή κυβέρνηση που καταργεί τον ήδη συγχωνευμένο θεσμό των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων και μεταφέρει τις αρμοδιότητές τους στα ΚΠΕ που μετονομάζει σε ΚΕΑ, εξαφανίζοντας και τη λέξη «περιβάλλον» από το όνομά τους.
    Τα ΚΠΕ-ΚΕΑ μάλιστα θα υποστούν νέα μείωση προσωπικού, μιας και για τη στελέχωσή τους αναφέρεται «τουλάχιστον 2 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και 2 εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας» που στη μνημονιακή διάλεκτο σημαίνει «4 άτομα το πολύ». Άρα τα ΚΠΕ-ΚΕΑ δε θα προλαβαίνουν να κάνουν ούτε αυτά που ήδη έκαναν, όχι να αναλάβουν και άλλο έργο.
    Εάν πράγματι η κυβέρνηση θέλει την αλλαγή στην εκπαίδευση, την καινοτομία και την κοινωνική αλλαγή, θα πρέπει να ενισχύει καινοτόμους θεσμούς, να τοποθετεί σε αυτούς επιπλέον προσωπικό, τόσο στα ΚΠΕ, όσο και στις θέσεις Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών.
    Αντ’ αυτού, συρρικνώνεται δραματικά ο αριθμός των ανθρώπων που θα υποστηρίζουν τις καινοτόμες δράσεις των σχολείων.
    Έτσι προωθεί η κυβέρνηση την καινοτομία στα σχολεία, με λιγότερα κονδύλια, λιγότερους ανθρώπους που υποστηρίζουν την καινοτομία και πετώντας στο καλάθι των αχρήστων ανθρώπους και πολύτιμη εμπειρία από τη λειτουργία του θεσμού των Υπευθύνων Καινοτόμων Δράσεων;

 

  • Δυστυχώς, όσοι απέχουν από το ζωντανό κύτταρο της τάξης ή και δεν είχαν ποτέ τους εμπειρία από αυτήν και είναι εκπαιδευτικοί εξ αποστάσεως μέσα στην ασφάλεια του Γραφείου, δεν μπορούν να κατανοήσουν τις πραγματικές ανάγκες του εκπαιδευτικού και των μαθητών του και εν τέλει της κοινωνίας. Σημαντικό ρόλο στην ικανοποίηση των αναγκών αυτών,σύνδεση της γνώσης με την πραγματική ζωή με σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους και προσπάθεια συμμετοχής των μαθητών/τριών στην επίλυση προβλημάτων της τάξης και της τοπικής κοινωνίας, έπαιξαν οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων. Αποδείχτηκε από το έργο τους και τη συνεχή, άμεση και πολύτροπη επικοινωνία μαζί μας ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί της πράξης είχαμε δίπλα μας την υποστήριξη που χρειαζόμαστε, με την ποιότητα της επικοινωνίας που μας βοηθά να οραματισθούμε και να υλοποιήσουμε τα εκπαιδευτικά μας σχέδια για τη διαμόρφωση ενός πολίτη καλύτερου από εμάς. Αυτό χρειαζόμασταν ανέκαθεν, ήταν δίκαιο και είχε γίνει πράξη.
    Μακάρι να βγω ψεύτης, αλλά το νέο σχέδιο του Υπουργείου δεν περιέχει καθόλου αυτήν την κατεύθυνση. Μήπως στο μέλλον χαθούν όχι μόνο οι ρόλοι τους αλλά και οι καινοτομίες;

 

  • Ο θεσμός του υπεύθυνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι σημαντικός. Στηρίζει το δάσκαλο, του παρέχει σχετικό υλικό και βοηθά με το ρόλο του τα παιδιά να μαθαίνουν για την αειφορία, τη βιωσιμότητα και άλλα σημαντικά περιβαλλοντικά θέματα. Γίνονται ενεργοί και σκεπτόμενοι πολίτες, με οικολογική συνείδηση.

 

  • ένας θεσμός που άλλαξε τον αέρα του σχολείου που έβγαλε τον μαθητή από τα στεγανά της τάξης με στόχο την περιβαλλοντικη εγγραμματοσυνη- την κοινωνική αλληλεγγύη -την αειφορια -την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.-θυσιάζεται στον βωμό μιας πρόχειρης απόφασης…..το άδηλο πρόγραμμα του σχολείου που διευκόλυνε τον εμπνευσμενο δάσκαλο ,ως συνοδοιπορο της παιδικής περιέργειας να βγει στην αναζήτηση της απορίας και να καταλήξει με τους μαθητές του σε θεαματικά αποτελέσματα δέχεται την ταφόπλακα μιας δήθεν καινοτόμου δικαιολογίας κι ο κόσμος που παρακολουθεί χρόνια τώρα το έργο των υποστηρικτικων δομών στα σχολειά μένει άφωνος για την οπισθοδρομηση στην οποία οδηγούνται τα ελληνικά γράμματα σε μια περίοδο διεθνών απαιτήσεων…τελικά οι πλέον συντηρητικές κυβερνήσεις του παρελθόντος καιρού αποδείχτηκαν προοδευτικότερες της προοδευτικής ….

 

  • Η περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι η εκπαίδευση του ενεργού και κριτικά σκεπτόμενου μελλοντικού πολίτη, με στόχο να οξύνει την ικανότητά του και τη δυνατότητα παρέμβασής του στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τη βιωσιμότητα και την αειφορία και επίσης να οπλίσει με γνώση και επιχειρήματα τα σημερινά παιδιά για τη διεκδίκηση, στην ενήλικη ζωή τους, βιώσιμων και αειφόρων λύσεων στο τόσο σημαντικό όσο και επείγον, οικολογικά, οικονομικά αλλά και πολιτικά, περιβαλλοντικό ζήτημα.Παρακαλώ να περάσει…………δε βρίζω.

 

  • Το Υπουργείο αναγνωρίζει την σημαντική υπηρεσία που προσφέρουν τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ και παρατείνει την λειτουργία τους μέχρι απόσπασης των Υπευθύνων Πληροφορικής ενώ για τις υπόλοιπες καταργούμενες δομές έχει καταληκτική ημερομηνία θητείας την 31-8-2018.
    Θα πρέπει και για τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ να ισχύσει η ίδια ρύθμιση.

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 160
Newsletter
Publicité