Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
4 janvier 2021

Γυναίκες και ακτιβισμός για το κλίμα: Δεν είναι μόνο η Γκρέτα

Πηγή :  The New York Times 23/12/2020

Το επόμενο έτος θα είναι κρίσιμο για τη δράση για το κλίμα. Η πανδημία coronavirus ανέβαλε τις συνομιλίες για το κλίμα που χρηματοδοτήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη το 2020, οπότε οι εκπρόσωποι στην επόμενη συνάντηση, τον Νοέμβριο, θα έχουν πολλά να κάνουν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιστρέψουν επίσης στη Συμφωνία του Παρισιού το επόμενο έτος. Οι ακτιβιστές του κλίματος θα προσπαθούν να κερδίσουν το χαμένο έδαφος.

 Σύμφωνα με νέα έρευνα, όταν συμβεί, να περιμένουμε  να δούμε  πολλές νέες γυναίκες.

Asorahfaye Raybility, φοιτήτρια στο Oakland, Calif., πρωτοστατεί πέρυσι σε μια πορεία της νεολαίας για το κλίμα στο San Francisco .James Tensuan for The New York Times

Η νεότερη γενιά ακτιβιστών του κλίματος στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη είναι όλο και περισσότερο θηλυκή και είναι πιθανότερο να αναλάβει συγκεκριμένη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Energy Research & Social Science. Το έγγραφο σηματοδοτεί μία από τις πρώτες προσπάθειες ποσοτικοποίησης των μεταβαλλόμενων δημογραφικών στοιχείων του κινήματος για το κλίμα.

Ο Mark S. Mc Caffrey, ένας από τους συγγραφείς που είναι επίσης ο ιδρυτής των ενδιαφερομένων για την εκπαίδευση, την επικοινωνία και το Outreach, μια μη κερδοσκοπική ομάδα που στοχεύει να βοηθήσει ανθρώπους και οργανισμούς να λάβουν ενημερωμένες κλιματικές αποφάσεις, παρατήρησε την κάλυψη από τον Τύπο δεκάδων χιλιάδων νέων που διαμαρτύρονταν στο δρόμους της Νέας Υόρκης τον Σεπτέμβριο του 2019 στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κλίματος. Τη δεκαετία του 1980, οι ακτιβιστές του κλίματος ήταν κατά κύριο λόγο λευκοί. «Νόμιζα ότι θα ήταν μια ενδιαφέρουσα ευκαιρία να μάθω περισσότερα για το ποιοι ήταν οι ακτιβιστές, επειδή υπάρχει πολύ λίγη έρευνα για το ποιοι είναι ακτιβιστές του κλίματος», δήλωσε ο κ. Mc Caffrey.

Το έγγραφο βασίστηκε σε εθελοντικές απαντήσεις σε έρευνα από 367 άτομα σε 66 χώρες που αυτοπροσδιορίστηκαν ως ακτιβιστές του κλίματος. Από τους ερωτηθέντες άνω των 65 ετών, μόλις το ένα τέταρτο ήταν γυναίκες. Το ποσοστό γυναικών ακτιβιστών αυξήθηκε σταθερά σε νεότερες ηλικιακές ομάδες. Για ηλικίες κάτω των 25 ετών, τα δύο τρίτα αναγνωρίζονται ως γυναίκες.

Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτήν τη δημογραφική τάση. Ο Jean Boucher, μεταδιδακτορικός περιβαλλοντικός κοινωνιολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αριζόνα,  συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι το κίνημα ενδυνάμωσης των γυναικών μετά την εκλογή του προέδρου Τραμπ μπορεί να έχει φέρει πιο πολιτικά εμπλεκόμενες γυναίκες στον ακτιβισμό του κλίματος.

«Οι περισσότεροι ακτιβιστές δραστηριοποιούνται ήδη σε κάτι άλλο, όπως η μετανάστευση ή κατά των βασανιστηρίων», δήλωσε ο Δρ. Μπάουχερ, επικαλούμενος προηγούμενη έρευνα. "Όταν ξέρετε πώς να διαμαρτυρηθείτε και ξέρετε πώς να οργανώσετε, μπορείτε απλά να αλλάξετε το θέμα της διαμαρτυρίας."

Σύμφωνα με την Lily Gardner , διοργανώτρια νέων στο Sunrise Movement στο Κεντάκι, ο αυξανόμενος αριθμός γυναικών ακτιβιστριών για το κλίμα θα μπορούσε να συνδεθεί με την απόρριψη των παραδοσιακών δομών εξουσίας. Είπε ότι αισθάνθηκε μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι ξεπερασμένες αποικιακές, ιμπεριαλιστικές και λευκές πεποιθήσεις είχαν οδηγήσει σε ένα «πραγματικό αίσθημα κυριαρχίας στη γη».

«Η τρέχουσα κλιματική κρίση και η εξορυκτική οικονομία είναι πολύ συνδεδεμένες, για  εμένα, με τη συστηματική πατριαρχία», είπε η κυρία Gardner.

Είπε επίσης ότι παρατήρησε μια μετατόπιση της κλιματικής κίνησης μακριά από τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς προς την εκτίμηση της υγείας και της ζωής των ανθρώπων. Από την πλευρά της, αυτές οι συγκεκριμένες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προσελκύουν τους νέους στον ακτιβισμό του κλίματος.

«Έχουμε μια ολόκληρη γενιά που αναγκάζεται να το υπολογίσει καθώς σκέφτονται το μέλλον τους και ποιες είναι οι δυνατότητες», είπε η κυρία Gardner.

Veronica Penney

Μετάφραση- επιμέλεια

Ιωάννα Ντίνου

Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΔΕ Γ’ Αθήνας

 

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 089
Newsletter
Publicité