Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
10 février 2014

ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Βραβεία Αειφόρου Σχολείου 2014

Προς

Τις Διευθύντριες/τους Διευθυντές των σχολείων

Αθήνα 10-2-2014

Αγαπητή Διευθύντρια, Αγαπητέ Διευθυντή,

Σύσσωμη η ομάδα που δημιούργησε το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου συνεχίζει το έργο της στο πλαίσιο της νέας οργάνωσης Αειφόρουμ. Η δική μας πρόταση στηρίζεται στους Δείκτες Αειφόρου Σχολείου, ως πλαίσιο λειτουργίας του σχολείου και είναι η ίδια που εφαρμόστηκε στα σχολεία της χώρας για τρία χρόνια (συν το πιλοτικό έτος), από το 2009 έως το 2013.

Η έρευνα που πραγματοποιήσαμε πέρσι έδειξε ότι είναι πιθανό ένας διαγωνισμός που θέτει τα σχολεία σε έναν ανταγωνισμό για την πρωτιά ή για τις διακρίσεις, να διαστρεβλώσει την έννοια της αειφορίας. Για το λόγο αυτό δε συνεχίζουμε με τον διαγωνισμό Βραβείο Αειφόρου Σχολείου, αλλά υιοθετούμε μια διαφορετική προσέγγιση, αλλάζοντας ελαφρώς και τον τίτλο σε «Βραβεία Αειφόρου Σχολείου».

Τι παραμένει ίδιο;

Η προσέγγιση μέσω των Δεικτών Αειφόρου Σχολείου (ελαφρώς τροποποιημένων)
Η ολιστική σχολική προσέγγιση στην υλοποίηση του προγράμματος του Αειφόρου Σχολείου
Η δομή της οργάνωσης του Αειφόρου Σχολείου (ΕΑΣ, ΣΑΔ, ΣΠΔ)
Το Ημερολόγιο Αειφόρου Σχολείου
Οι «Δείκτες και Δράσεις» εμπλουτισμένοι.
Η ομάδα υποστήριξης του Αειφόρου Σχολείου
Η διαρκής υποστήριξη των σχολείων μέσω σεμιναρίων

Τι άλλαξε;

Δημιουργήσαμε το Δίκτυο Εκπαιδευτικών Αειφόρου Σχολείου στο οποίο είστε όλοι ευπρόσδεκτοι (https://www.facebook.com/groups/241410056009463/)
Άλλαξε η ιστοσελίδα και είναι η www.aeiforum.eu
Άλλαξε ο χαρακτήρας: δεν είναι διαγωνισμός με βαθμολογία δεικτών
Άλλαξαν τα έπαθλα: δεν είναι χρηματικά (άμεσα ή έμμεσα)
Άλλαξε ο τρόπος «αξιολόγησης» και όλη η φιλοσοφία των βραβείων

Μολονότι έχουμε περάσει ήδη το μισό της σχολικής χρονιάς, πιστεύουμε ότι τα σχολεία που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια στο διαγωνισμό έχουν την πείρα και τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις πολύπλευρες δράσεις τους και φέτος. Στο τέλος της χρονιάς, δηλαδή από 10 Μαΐου και μετά, τα σχολεία μπορούν να στέλνουν τον απολογισμό της (όποιας) δράσης τους στο Δίκτυο και να παίρνουν τη Βεβαίωση Συμμετοχής. Τα σχολεία εκείνα που για πρώτη φορά θέλουν να συμμετάσχουν έχουν την ευκαιρία για μια δοκιμαστική συμμετοχή, ώστε να συμμετάσχουν πλήρως από το Σεπτέμβριο. Για τη φετινή σχολική χρονιά δεν θα δοθούν «βραβεία» και «διακρίσεις». Αυτά θα συζητηθούν ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, μεταξύ άλλων και με τα συμμετέχοντα σχολεία.

Μέσα από τα σεμινάρια που συνδιοργανώσαμε στην Αττική έχει επιμορφωθεί ένας σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών στους Δείκτες Αειφόρου Σχολείου. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα μπορέσουν να βοηθήσουν τα σχολεία τους να ξεκινήσουν την πορεία προς την αειφορία. Είμαστε στη διάθεση των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων, όπως και των ΚΠΕ, για συνδιοργάνωση σεμιναρίων για το Αειφόρο Σχολείο και τους Δείκτες Αειφόρου Σχολείου. Η ομάδα του Αειφόρου Σχολείου έχει αναπτύξει μια πολύ αποτελεσματική δομή ενός βιωματικού σεμιναρίου που εμψυχώνει και ενδυναμώνει τους εκπαιδευτικούς στην προσπάθεια για τη στροφή του σχολείου προς την αειφορία.

Είμαστε βέβαιοι ότι εσείς προσωπικά, οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, οι μαθήτριες και οι μαθητές, το βοηθητικό προσωπικό, οι γονείς, όλοι είστε περήφανοι για όσα καταφέρατε με τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό και ότι είστε έτοιμοι να συνεχίσετε με περισσότερη γνώση και εμπειρία, με μεγαλύτερο ενθουσιασμό αυτό το συναρπαστικό και γοητευτικό ταξίδι προς την αειφορία.

Η ιστοσελίδα μας (www.aeiforum.eu) παραμένει το εστιακό σημείο για την επικοινωνία μας. Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται όλα όσα χρειάζονται τα σχολεία για να προχωρήσουν στην υλοποίηση των δεικτών. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις βελτίωσης και της ιστοσελίδας και θα χαρούμε πολύ να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε τις επαφές μας με Δήμους της χώρας για την συνέχιση της συνεργασίας μας στο πλαίσιο των Βραβείων Αειφόρου Σχολείου.

Πιστεύουμε ότι το σχολείο σας, έχοντας την εμπειρία και γνώση από τη συμμετοχή στο ΒΑΣ, θα συνεχίσει και φέτος το ταξίδι προς την αειφορία. Η ενδεικτική καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής θα είναι η 10η Μαρτίου 2014. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας την φόρμα στην σελίδα
https://docs.google.com/forms/d/1X2ThPFa1wuYzemKHO92lCkYPE97Esf9GFH-4TTIM1kU/edit

Ευχόμαστε καλή δύναμη σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, επιμένοντας ότι «προτιμούμε την αισιοδοξία της δράσης από την απαισιοδοξία της σκέψης».

Για την Ομάδα του Αειφόρου Σχολείου

Με τιμή

Δημήτρης Καλαϊτζίδης

Επικοινωνία: Αειφόρουμ. Γούναρη 21-23, 18531 Πειραιάς. Δ. Καλαϊτζίδης: 210 4117027 κινητό. 6948292381 μέηλ: aeiforo@gmail.com ή kalariv1@sch.gr

Για εγγραφή στην ομάδα του δικτύου εκπαιδευτικών αειφόρου σχολείου: https://www.facebook.com/groups/241410056009463/

Publicité
Publicité
Commentaires
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Publicité
Pages
Visiteurs
Depuis la création 126 168
Newsletter
Publicité